Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.09.2019 16:18 | Šport | Šport mix

Obrovské pochybenie atletickej federácie: Slovenskú športovkyňu pripravili o MS

Na blížiacich atletických majstrovstvách sveta v katarskej Dauhe (27. septembra - 6. októbra 2019) bude Slovensko reprezentovať päť atlétov - chodci Matej Tóth, Mária Katerinka Czaková, kladivári Marcel Lomnický, Martina Hrašnová a bežkyňa na 800 m Gabriela Gajanová.

Malo ich byť však šesť, nebyť pochybenia zo strany pracovníkov Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF), ktorí obrali o štart na šampionáte prekážkarku Stanislavu Škvarkovú-Lajčákovú.

Ako informuje vo svojej správe oficiálny web Slovenského atletického zväzu (SAZ), podľa kvalifikačných kritérií malo byť v behu na 100 m prekážok žien počet účastníčok 40, IAAF pozvala len 38 pretekárok. Z toho 30, ktoré splnili kvalifikačný limit, dve kontinentálne šampiónky, dve bez splnených kvalifikačných kritérií, no budú to jediné zástupkyne svojich krajín na celých MS a štyri z kvalifikačného rebríčka bez splneného limitu.

Kvalifikačný systém fungoval tak, že ak sa predpokladaný počet štartujúcich na MS nenaplní limitármi, do stanoveného počtu sa ďalší pretekári doberajú podľa dosiahnutých výkonov v kvalifikačnom období od 7. septembra 2018 do 6. septembra 2019. Podľa tohto kritéria malo v Dauhe štartovať na 100 m prekážok 40 žien, pričom pozvánku od IAAF mali dostať Lajčáková aj Holanďanka Eefje Bonnsová, spoločne na 39. priečke rebríčka časom 13,08 sekundy.

 

Úradníci IAAF štartovú listinu na 100 m prekážok uzavreli nepochopiteľne už v piatok 13. septembra, hoci sa nominácie potvrdzovali až do polnoci 16. septembra. Keď vedenie SAZ v pondelok 16. septembra večer u šéfa manažmentu súťaží IAAF Luisa Saladieho zisťovalo, prečo nie je Lajčáková medzi pozvanými, hoci je v Top 40, bez bližšieho vysvetlenia odpísal iba toľko, že proces je skončený a už nikoho ďalšieho nebudú pozývať.

Na svetovom šampionáte v Dauhe sa podľa predbežných štartových listín predstaví 1998 atlétov z 209 krajín. V disciplínach so slovenskou účasťou je najviac prihlásených v chôdzi mužov na 50 km. Olympijský šampión z Ria 2016 Matej Tóth, ktorý na MS absolvuje svoje prvé preteky v sezóne, bude mať 46 súperov. Katerinka Czaková sa postaví na štart s ďalšími 23 chodkyňami, kladivárov vrátane Lomnického bude 34, kladivárok aj s Hrašnovou 31 a Gajanová je jednou z 39 bežkýň na 800 m.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Sokol kobcovitý priletel z Afriky.
Váš Tip
Na Slovensko sa vrátil významný návštevník: Čo všetko musel prekonať na ceste z Afriky?
(ilustračná foto)
Zbohom kritickým výtlkom: Mesto sa rozhodlo pre opravu, pomôžu im efektívne technológie
Foto
V NHL vystrelil ako kométa, za Slovensko ešte nehral: Nemám deti ani manželku, môžem reprezentovať
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Maďarsko rokuje o sprísnení zákona: Týka sa pedofilov! Čo ich čaká?
V Rohožníku okrem polície zasahovali aj zdravotníci.
Tragédiu v Rohožníku postihol ďalší zvrat: Polícia prepustila obvinenú ženu! Dôvod vás zarazí
(ilustračné foto)
Poznáte históriu Sviatku práce? TOTO ste netušili! Korene má v Amerike
Zamestnanci DPMK majú staronového šéfa.
V Košiciach rátajte so zmenami: Novinky v cestovných poriadkoch, a to nie je všetko!
Vodič autobusu nafúkal 1,40 promile, hrozí mu päťročné väzenie.
Toľká nezodpovednosť! Ďalší autobusár siahol po poháriku: Pozrite sa, koľko nafúkal
(ilustračné foto)
Bezpečnosť celej Európy závisí od Poľska?! Zarážajúce slová Tuska: Aha, čo povedal o NATO
(ilustračná foto)
1. mája si pripomíname aj vstup do EÚ: Slovenský pas, patrí k tým najsilnejším na svete!
(ilustračné foto)
Muž s mečom útočil na ľudí! Pobodal niekoľko osôb, nezastavil sa ani pred policajtmi
Neznámy páchateľ posprejoval viaceré vozne odstavené v Bratislave.
Foto
Neznámy páchateľ sa pekne vyfarbil: Takto posprejované skončili vozne v Bratislave