Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.09.2019 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Pozoruhodný výkon lekára Františka v USA: Dokázal to, čo sa pred ním podarilo len jednému Slovákovi

Toto nedokáže len tak hocikto! Lekár František Nehaj (31) z Čadce bude ako druhý Slovák v histórii korunovaný certifikátom Triple Crown.

Ten získavajú plavci, ktorým sa podarí preplávať La Manche, jeho americkú podobu v Santa Cataline a maratón 20 mostov. A práve ten František úspešne absolvoval pred pár dňami v USA.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

V roku 2016 preplával La Manche, o dva roky neskôr zdolal jeho obdobu v Kalifornii a teraz maratón 20 mostov, ktoré spájajú Manhattan s ďalšími časťami ako Brooklyn či Bronx. Zdolaním práve poslednej plaveckej skúšky získal pôvodom lekár František Nehaj od medzinárodnej federácie ocenenie Triple Crown.

„Som len druhý Slovák, minulý rok sa to podarilo Petrovi Dolníkovi, žijúcemu v Austrálii. Trať dlhú 48 km som zaplával za 7 hodín a 42 minút, čo som osobne ani neočakával,“ hovorí šťastný športovec, s tým, že voda okolo Manhattanu čistotou práve neoplýva. „Organizátori pretekov nás upozornili na zvýšené riziko infekcie zo špinavej vody,“ vysvetlil kardiológ, ktorého však od náročnej trate neodradili ani ďalšie riziká.

 

Bez záchodu a s rizikom útoku žraloka

Špinavá voda nebola jediným rizikom, ktoré František musel podstúpiť. Organizátori ich pred štartom upozornili aj na možný útok žraloka. V Kalifornii však toto nebezpečenstvo bolo oveľa vyššie. "Plavca na dlhých tratiach skôr zradí srdce ako zaútočí žralok. Najvyššie riziko útoku žraloka pri plávaní hrozí na Hawai, kde je jedna z najťažších plaveckých tratí na svete,“ objasnil.

Otvoriť galériu

K všeobecnej pohode neprispieval ani fakt, že v júni pod posledným mostom Georgea Washingtona zmizol pod hladinou profesor medicíny. „Keď som tadiaľ plával, dúfal som, že budem mať viac šťastia,“ povedal František s tým, že nie všetko bolo v Amerike super zabezpečené. „Na mieste sme sa dozvedeli, že loď je bez toaliet. Po dva a pol hodine plavby brat zistil, že na internete sa neobjavujem na mape ako plávajúci, potom sa to podarilo napraviť,“ dodáva s úsmevom.

Občerstvenie zo Slovenska

Počas 48-kilometrovej trate ho sprevádzal na kajaku brat Jaroslav s manželkou Ivanou. Z lode mu podávali aj jedlo a tekutiny. „Kŕmenie prebiehalo každých 25 minút z kajaku na pokyn z lode. Jedol som potraviny zo Slovenska, čo som si priniesol - piškóty, med, müsli tyčinky, celozrnné keksy a pil čaj alebo vodu,“ prezradil František, ktorému dala zabrať najmä rieka Hudson, ktorá síce mala príjemných 22 stupňov, ale bola poriadne živá.

Otvoriť galériu

„Keďže podstatnou súčasťou plávania sú prúdy a vysoký príliv, je dôležité to využiť vo svoj prospech a dostať sa čo najďalej. Prúdy sú dosť silné, netreba sa zľaknúť,“ spomína úspešný amatérsky plavec s tým, že na nich dohliadala nielen sprievodná loď, ale aj štyri hliadky polície. Dôležité bolo vyhnúť sa aj výletným lodiam či pravidelným kompám na Ellis Island a Staten Island, kde je Socha slobody.

Ďalšie plány

František po získaní Triple Crown už nemá ďalšie veľké plány. Jediné, čo vie, je, že v plávaní bude pokračovať aj ďalej, podobne ako v práci lekára. Momentálne je na stáži v Kardiovaskulárnom inštitúte v meste Birmingham v Anglicku.

„Tu liečim a robím kardiologické zákroky, venujem sa výskumu fibrilácie predsiení s profesorom Paulusom Kirchhofom, ktorý je hlavným odborníkom a autorom európskych odporúčaní fibrilácie predsiení,“ uzavrel Nehaj s tým, že vo všetkom mu je obrovskou oporou najmä snúbenica Mariana.

 

Úspechy amatérskeho plavca a lekára

2016 - preplával La Manche

2018 - Sant Catalina

2019 - Maratón 20 mostov

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Šiestačka bodla nožom spolužiačku: Hrozivé, čo 12-ročné dievča chystalo ďalej
Teodor zatiaľ ťahal v zárobkoch za kratší koniec.
Foto
Joe Trendy sa pochválil lukratívnym kšeftom! Lobovala za neho v Markíze manželka Simona?
Peter Pellegrini
Pellegrini v hľadáčiku Česka aj Nemecka: Hneď po nástupe ho čaká poriadna výzva