Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.09.2019 15:30 | Správy | Domáce správy

Alergici, pozor! V ovzduší dominuje najsilnejší peľ, prognóza na najbližšie dni vás nepoteší

V ovzduší na celom území Slovenska dominoval v uplynulých dňoch peľ inváznej ambrózie spolu s peľom slabo alergizujúcej pŕhľavy.

Denné koncentrácie peľu paliny poklesli a nedosahovali už alergologicky významné koncentrácie. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých tiež dosahoval už len nízke, až veľmi nízke koncentrácie. Vo veľmi vysokých hladinách sa ale udržiavali denné koncentrácie spór húb (plesní).

"Ako každoročne v tomto období denné koncentrácie peľu inváznej ambrózie sa vyskytovali vo vysokých až veľmi vysokých hladinách skoro na celom Slovensku. Najvyššie denné koncentrácie jej peľu zachytila monitorovacia stanica v Trnave, v Bratislave, v Banskej Bystrici, v Žiline a v Nitre. Najvyššie denné koncentrácie peľu pŕhľavy zachytila monitorovacia stanica v Žiline a v Banskej Bystrici. Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval ešte peľ mrlíka, skorocelu, štiavu, rastlín z čeľadí astrovitých a mrkvovitých. Celkovo najnižšie koncentrácie všetkých druhov peľových alergénov v ovzduší za uplynulý týždeň zachytila monitorovacia stanica v Košiciach," uviedla pre TASR Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravia (RÚVZ) v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) v SR. Denné hladiny spór húb (plesní) sa udržali vo veľmi vysokých koncentráciách a boli zastúpené najmä rodom Cladospórium a Alternária. "Ich denné koncentrácie po dažďoch výrazne narastajú," doplnila.

Prognóza na tieto a nasledujúce dni nie je pre alergikov na peľ priaznivá. Dominantným a najsilnejším alergénom totiž ostáva invázna ambrózia. Končí však peľová sezóna paliny a denné koncentrácie jej peľu už nedosiahnu alergologicky významné hladiny. Denné koncentrácie peľu ambrózie by mali ešte minimálne dva týždne dosahovať alergologicky významné hladiny na väčšine územia Slovenska. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých sa bude v ovzduší naďalej vyskytovať len sporadicky v nízkych denných koncentráciách. Vo vyšších koncentráciách sa ešte udrží peľ slabo alergizujúcej pŕhľavy. Denné koncentrácie peľu skorocelu, štiavu a mrlíkov mierne poklesnú. Naopak, spóry húb (plesní) budú naďalej dosahovať veľmi vysoké koncentrácie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Little girl suffering bullying raises her palm asking to stop the violence
Muž sa mal dopustiť odporných ZVERSTIEV: Celoživotnú traumu si odnieslo vyše 200 detí
Dovolenka manželov sa zmenila na nočnú moru.
Foto
Dovolenka sa zmenila na horor: Victoria s manželom sa ocitli na... Preboha, ako sa niečo také stalo?!
Justin Timberlake bol zadržaný a obvinený.
ŠOK! Justina Timberlakea zadržali a obvinili: Zarážajúce, čo spravil
(ilustračné foto)
Dedinčania dostali hrozivé varovanie, nemali na výber: Nútený útek!
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Už tento týždeň sa uskutoční výjazdové rokovanie vlády SR: Viaceré obmedzenia v meste!
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Blanár o budúcnosti vzťahov s Českom: Pozrite sa, čo riešili s ministrom Lipavským
Dizajn sa podaril.
Pozitívna správa pre trnavskú automobilku aj našu ekomoniku: Nový tátoš rovno v dvoch verziách
Pellegrini v rozhovore pre televíziu Markíza pustil do éteru prekvapivú novinku - po svojom boku chce mať Jozefa Banáša.
Pellegrini chce do tímu aj Jozefa Banáša: Čo na to Adela, schvaľuje otcovi nový džob?
(ilustračné foto)
Aktualizované
Hrôza v Sládkovičove: Tehotnú ženu († 33) mali bodnúť do brucha!
ilustračné foto
Na západe Slovenska našli mŕtvolu! Polícia podnikla ďalšie kroky
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas tlačovej konferencie.
Maroš Žilinka sa vyjadril k návrhu lex atentát: Toto si myslí o niektorých jeho častiach
Early morning aerial view of Madang, Papua New Guinea
Austrália vyšle na Papuu-Novú Guineu ministrov: Čaká ich dôležitá úloha