Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.09.2019 05:50 | Správy | Politika

Prvá politická diskusia po prázdninách: Čaputová s Pellegrinim sa postavili Ficovi!

Otvára sa horúca politická jeseň. Do parlamentných volieb zostáva len necelých šesť mesiacov a jednotlivé strany spúšťajú preteky o to, kto zaujme viac voličov.

V podobnom duchu sa už viedla diskusia v RTVS O 5 minút 12, kde sa ukázali traja najvyšší ústavní činitelia. Prezidentka Zuzana Čaputová (46) spolu s premiérom Petrom Pellegrinim (43) sa pritom na diaľku postavili šéfovi Smeru Robertovi Ficovi (54).

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Diskusia sa v prvom rade točila okolo Dňa Ústavy v SR, ktorý si Slovensko pripomína každoročne prvého septembra. Prezidentka, premiér aj predseda parlamentu Andrej Danko sa na začiatku zhodli na tom, že Ústava SR bol dobre napísaný základný zákon štátu. „V prvom rade je ústava komplexným a vyváženým zákonom napriek tomu, že nastali jej určité zmeny,“ hovoril Danko.

Rovnaký názor však nenašli v prístupe k zmenám ústavy, ku ktorým došlo od vzniku Slovenska rovno 18-krát. Problémom sa totiž stáva fakt, že Fico nedávno ohlásil ďalšiu plánovanú zmenu, a to v prípade adopcií detí. „Zakotvili sme do ústavy, že manželstvo je vzťah medzi mužom a ženou. Myslíme si, že k tomuto ustanoveniu by bolo správne presunúť aj jeden paragraf, ktorý je dnes v zákone o rodine a ktorý hovorí, že kto si môže osvojiť a adoptovať dieťa,“ hovoril nedávno Fico, podľa ktorého by to vylúčilo, aby si „homosexuálne páry v budúcnosti mohli adoptovať deti“. Danko síce hovorí, „aby sa ústava nemenila na požiadanie kohokoľvek na základe nejakej politickej témy“, no zároveň dodáva, že Fico má s plánovanými zmenami jeho podporu.

 

Adopcie nie sú akútnou témou

Zhodný postoj k zmenám Ústavy SR zaujali Čaputová spolu s Pellegrinim, ktorí sa vymedzili voči Ficovi. „Vzhľadom na to, že ide o základný zákon štátu, mal by požívať väčšiu stabilitu. Česká republika za rovnaké obdobie mala polovičný počet zmien,“ tvrdí prezidentka s tým, že viaceré zmeny, ktoré sa robili v priebehu rokov, mali mať skôr zákonnú úpravu ako ústavnú. Podobne Čaputová hovorí, že je proti tomu, aby sa do ústavy vkladali ďalšie vety týkajúce sa adopcií detí.

„Nevidím na to dôvod. Predovšetkým sa musíme postarať o to, aby deti vyrastali v rodinách. Ideálne, keď vyrastajú vo svojej biologickej rodine. Ak tá možnosť nie je, považujem za dobré, ak majú vzor muža a ženy a vyrastajú v takomto zväzku. Ak by mali vyrastať v ústavnej starostlivosti, tak láskaví rodičia, hoci aj toho istého pohlavia, sú pre dieťa lepším riešením. Nevidím dôvod stavať múry a bariéry v ústave, skôr si myslím, že by sme sa mali vyhnúť zneužívaniu tej témy v súvislosti s politickým bojom,“ povedala Čaputová.

Podobný postoj zaujal k tejto téme aj stranícky kolega Fica a premiér Peter Pellegrini. Ten je rád, že napríklad do ústavy zaviedli garancie sociálnych istôt alebo priamu voľbu prezidenta. „Budeme ešte svedkami ďalších noviel, ale privítal by som, aby sme nie na každú situáciu reagovali novelou ústavy,“ povedal. Čo sa týka možnej zmeny v prípade adopcií detí má Pellegrini pomerne jasný postoj.

 

Nie je to podľa neho akútna téma, ktorou by sa mali politici zaoberať. „Nastáva otázka, či toto sú akútne háklivé témy, ktorým by sme sa teraz mali venovať, alebo sú to témy, ktoré budú využité na politické súperenie. K týmto témam by sme mali pristupovať, len keď tu je silná spoločenská objednávka. Ešte máme v krajine dostatok iných problémov, ktoré ktoré majú zlepšiť kvalitu života ľudí,“ skonštatoval Pellegrini.

Nie je to pritom jediná téma, na ktorej sa Pellegrini s Ficom rozchádzajú. Problémom sa stal aj postoj Fica k reforme nemocníc, s ktorou prišla Pellegriniho ministerka Andrea Kalavská. Fico ju chce ako ústavný zákon, čo Pellegrini opätovne odmieta. „Nemalo by sa to lámať na tom, či to patrí, alebo nepatrí do ústavy,“ skonštatoval.

 

Otvoriť galériu
Zuzana Čaputová
Zdroj: rtvs

- Nevidím dôvod na to, aby adopcie detí boli súčasťou ústavy. Predovšetkým sa musíme postarať o to, aby deti vyrastali v rodinách. Ideálne, keď vyrastajú vo svojej biologickej rodine. Ak by mali vyrastať v ústavnej starostlivosti, tak láskaví rodičia, hoci aj toho istého pohlavia, sú pre dieťa lepším riešením.

 

Otvoriť galériu
Peter Pellegrini
Zdroj: rtvs

- Nastáva otázka, či toto sú akútne háklivé témy, ktorým by sme sa teraz mali venovať. K novele by sme mali pristupovať len vtedy, keď je veľká a silná spoločenská objednávka. Ja si myslím, že ešte máme v krajine dostatok iných problémov, ktoré majú zlepšiť kvalitu života ľudí.

 

Otvoriť galériu
Robert Fico
Zdroj: anc

- Pri definícii manželstva v ústave sme povedali, že je to vzťah medzi mužom a ženou. Myslíme si, že k tomuto ustanoveniu by bolo správne presunúť aj jeden paragraf, ktorý je dnes v zákone o rodine a hovorí, kto si môže osvojiť, adoptovať dieťa. Ak by sa nám toto podarilo, tak by sme vylúčili všetky zvrátenosti, ktoré sa objavujú, že homosexuálne páry si budú môcť v budúcnosti adoptovať deti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
V Stupave našli telo 66-ročného muža: Ďalšie záhadné úmrtie? Má ísť o člena takáčovcov!
Hasiči zasahujú v obytnej štvrti po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov.
OSN prišlo s prekvapujúcim tvrdením o útoku v Charkove: To, o čom sa špekulovalo, je už jasné
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami