Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.09.2019 17:18 | Správy | Zahraničné správy

Poľský prezident Duda sa počas výročia 2. svetovej vojny rozhorčil: Spomenul aj Československo

Poľský prezident Andrzej Duda v nedeľu vo svojom prejave pri príležitosti 80. výročia vypuknutia druhej svetovej vojny kritizoval prejavy "imperialistických tendencií", ktoré v poslednom čase badať aj v Európe.

Informovala o tom agentúra AFP. "Nedávno sme videli návrat imperialistických tendencií v Európe, pokusy o zmenu hraníc násilím, útoky na iné štáty, zaberanie území, zotročovanie občanov," uviedol Duda v prejave na Pilsudského námestí vo Varšave, kde sa na poludnie začala hlavná časť spomienkových akcií pri príležitosti 80. výročia vypuknutia druhej svetovej vojny.

 

Duda podľa AFP v prejave síce konkrétne nezmienil Rusko, ale poukázal na vojenské akcie proti "Gruzínsku v roku 2008 a Ukrajine v roku 2014, ktoré zmenili hranice". Podľa Dudu "akákoľvek vojenská agresia sa musí stretnúť s absolútne pevnou, rozhodnou a silnou reakciou". Zdôraznil tiež, že "zatváranie si očí nie je receptom na mier, (ale) je to jednoduchý spôsob, ako de facto dať súhlas na ďalšie útoky".

Duda vo svojom prejave zdôraznil, že druhá svetová vojna pripravila o život takmer 80 miliónov ľudí, ak sa k obetiam započítajú nielen padlí na bojiskách a zavraždení v koncentračných táboroch, ale aj tí, ktorí v dôsledku vojny zomreli na hlad, choroby, či v chudobe.

"Pri pohľade na Európu by sa dalo povedať, že zmizol jeden veľký európsky štát," povedal Duda. Uviedol, že dnes je ťažké predstaviť si takúto kataklyzmu, pričom druhú svetovú vojnu označil za najväčší a najstrašnejší ozbrojený konflikt v histórii ľudstva. Poľský prezident upozornil, že ľudstvo sa "z tejto hroznej lekcie" dostatočne nepoučilo. Pripomenul, že nie tak dávno došlo na svete k etnickým čistkám i genocíde, pričom spomenul bývalú Juhosláviu i Rwandu.

Podľa spravodajského portálu TVN24.pl Duda zdôraznil, že "druhá svetová vojna by možno nebola, keby západné krajiny boli silne proti Anschlussu Rakúska, ak by definitívne zastavili Hitlerove imperiálne ambície, jeho maniacke vízie, ak by sa dôrazne protestovalo proti zaobchádzaniu so Židmi v Nemecku ešte pred druhou svetovou vojnou a keby sa medzinárodné spoločenstvo ostro a rozhodne postavilo na obranu Československa".

Ubezpečil vo svojom prejave, že "si pamätáme a budeme si s vďakou pamätať všetkých, ktorí bojovali a obetovali svoj život za slobodný svet", aby "(...) ľudia mohli žiť slobodne, mohli o sebe rozhodovať a užívať si svoje šťastie". Poľský prezident sa vo svojom prejave poďakoval aj všetkým hosťom zo zahraničia za to, že prišli do Varšavy na spomienkové podujatia k 80. výročiu vypuknutia druhej svetovej vojny.

Do Varšavy pricestovali delegácie zo 40 krajín sveta, okrem iných aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, viceprezident USA Mike Pence, francúzsky premiér Édouard Philippe, nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, prezidentky Chorvátska a Slovenska, Kolinda Grabar-Kitarovičová a Zuzana Čaputová, prezident ČR Miloš Zeman, prezident Litvy Gitanas Nauseda, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj či maďarský prezident János Áder.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Umelkyňu († 59) mali nájsť v jej byte v pražských Vinohradoch. 
Smutné správy z Česka: Zomrela známa herečka († 59), našli ju v jej byte
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka Čaputová o ďalšej kariére: Prezradila, kde chce pracovať
Kariéru mu ukončili chuligáni, brankár v smutnej spovedi: Lekári povedali, že zomieram
Jasmina Alagič na druhom kole Let's Dance.
Foto
Jasmina ukázala OTCA: Tento FEŠÁK že má skoro 70? Wau, pozrite sa, ako vyzerá
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Sexi Verešová výnimočne ukázala súkromie: Vášnivé BOZKY a ruka šmátralka!
Foto
Ramsay robí čistky v kádri pred MS: Prichádzajú nové posily!
Chorý kráľ spraví, čo už nik nečakal: Musí byť splnená JEDNA podmienka
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka prezradila, ktorú krajinu navštívi poslednú: V rámci rozlúčky navštevuje všetky susedné štáty
Na snímke Andrej Danko a Branislav Gröhling.
Atmosféra v koalícii: Gröhling hovorí o jej kríze, podľa Danka je všetko v poriadku
(ilustračné foto)
Ovládate chorvátčinu? KVÍZ pre pravých dovolenkárov: 10 fráz, ktoré MUSÍTE vedieť!
Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom.
Poslanci koalície i opozície: Harabin by sa nemal stať členom súdnej rady
Barbora Švidraňová
Foto
Barbora Švidraňová PREZRADILA, s kým by išla na dobrú večeru: Takú ODPOVEĎ by ste nečakali!