Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.08.2019 13:05 | Správy | Zahraničné správy

Odporcovia britského premiéra hovoria o škandáli: O toto Johnson žiada kráľovnú?!

Britská vláda požiadala kráľovnú Alžbetu II. o prerušenie rokovania parlamentu.

Informuje o tom spravodajský portál BBC. Schôdzu prerušia 10. septembra, len niekoľko dní po tom, ako sa poslanci po letnej prestávke vrátia do práce a zároveň len niekoľko týždňov pred termínom brexitu, ktorým je 31. október.

Podľa premiéra Borisa Johnsona sa následne 14. októbra uskutoční tradičný príhovor kráľovej v parlamente. Znamená to však, že poslanci zrejme nebudú mať dosť času, aby schválili zákony, ktorými by mohli zabrániť brexitu bez dohody.

Poslanec Konzervatívnej strany Dominic Grieve označil krok za "škandalózny" a varoval, že môže viesť k hlasovaniu o nedôvere Johnsonovej vláde. "Táto vláda padne," dodal.

Žiadosť o pozastavenie činnosti parlamentu pobúrila Bercowa i Corbyna

Predseda Dolnej snemovne britského parlamentu John Bercow označil v stredu za "ústavnú potupu" najnovší krok premiéra Borisa Johnsona, ktorý požiadal kráľovnú Alžbetu II. o predĺžené pozastavenie činnosti parlamentu pred novou schôdzou až do 14. októbra, keď budú zostávať do plánovaného odchodu Británie z EÚ už len dva týždne.

"Je úplne očividné, že účelom odročenia bude zabrániť parlamentu, aby debatoval o brexite a plnil svoju úlohu, ktorou je určovanie smerovania tejto krajiny," citovala Bercowa spravodajská stanica Sky News. Šéf Dolnej snemovne doplnil, že s Johnsonovou vládou nemá "žiadny kontakt". "Odstavenie parlamentu by bolo priestupkom voči demokratickému procesu a právam jeho členov ako volených zástupcov občanov," upozornil Bercow.

 

Líder britskej Strany brexitu Nigel Farage podľa Sky News vyjadril presvedčenie, že stredajšie oznámenie Johnsonovej vlády s určitosťou vyvolá hlasovanie o dôvere a zvýši pravdepodobnosť predčasných volieb. Podporovatelia tzv. brexitu však vnímajú tento krok pozitívne, hoci zostáva otázkou, či má Johnson v úmysle riadiť sa vyrokovanou dohodou s EÚ.

Predseda opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn vydal vyhlásenie, podľa ktorého je "zdesený nezodpovednosťou Johnsonovej vlády". Tá "hovorí o zvrchovanosti, a pritom chce pozastaviť činnosť parlamentu, aby sa vyhla preskúmaniu svojich plánov na nezodpovedný brexit bez dohody", dodal s tým, že ide o "potupu a hrozbu pre demokraciu". Corbyn v tejto súvislosti vyzval na vypísanie volieb alebo referenda.

Podpredseda labouristov Tom Watson predtým označil ohlásený krok za "úplne škandalóznu urážku demokracie". "Nemôžeme dovoliť, aby sa to stalo," citovala jeho reakciu tlačová agentúra AFP. V podobnom duchu sa vyjadrili aj ďalší opoziční politici. Hovorca Liberálnych demokratov pre brexit Tom Brake na Twitteri uviedol: "Matka všetkých parlamentov mu (Johnsonovi) nedovolí, aby bola vylúčená z tohto najväčšieho rozhodnutia, pred ktorým naša krajina stojí. Jeho vyhlásenie vojny narazí na oceľovú päsť."

Šesť opozičných strán v utorok prisľúbilo, že bude presadzovať legislatívne zmeny, ktorými chcú zabrániť odchodu Británie z EÚ bez dohody. V čase pozastavenia činnosti parlamentu, ktoré neznamená jeho rozpustenie, však poslanci nemôžu prerokúvať alebo schvaľovať zákony. Väčšina návrhov, ktoré nestihli prejsť príslušným procesom, vtedy zaniká.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Slovenský reprezentant na odchode zo zámoria? Mal sa dohodnúť so slávnym klubom
Polícia SR
Obsah MAILU, ktorý spôsobil poplach na školách, ODHALENÝ: Teraz sme po celej vašej krajine!
Speváčka Monika Bagárová.
Čo sa stalo? Šokujúci krok Bagárovej: TAJOMNÉ vyhlásenie! Ľudí prosí o odpustenie
Ján Štilla (vľavo) dostal za vojnové zásluhy aj štátne vyznamenanie. Ján Mihálik má hrôzy vojny stále pred očami.
Prehovorili 100-roční veteráni z 2. svetovej vojny: Aké zverstvá sme zažili počas bojov!
Bývalý policajný funkcionár NAKA Branislav Bakoš dostal trest päť rokov väzenia.
Aktualizované
Hrozby na školách vyšetruje NAKA: Trestné stíhanie! Páchateľovi hrozí DOŽIVOTIE
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Zrušia sa poplatky za objednanie k lekárovi? Takto rozhodli poslanci
Lela Ceterová nebola so svojimi perami spokojná.
Foto
FOTO Lela Ceterová si dala opäť NAPICHAŤ pery: Drsná KRITIKA a nepochopiteľný argument blondínky
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
VYHRÁŽKY už aj na východe Slovenska! Polícia zasahuje v týchto krajoch
Boris Kollár (58) a matka jeho dvoch synov Artura (12) a Aarona (1) Barbora Richterová (34) sú viac ako rok vo vojne.
Vojna Kollára a Richterovej skončila: Mamička si vydupala REKORDNÉ alimenty!
Smutná správa z Ukrajiny: Pri obrane svojej vlasti zahynul majster Európy († 30)
Rear view of female doctor rushing down the corridor of the hospital ward
Smrtiaci útok v nemocnici! Vyčíňanie šialenca zalarmovalo políciu, napáchal neodvrátiteľnú škodu
ilustračné foto
Aktualizované
Ďalšia celoslovenská bombová hrozba: Po školách zasahovali policajti TU!