Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.08.2019 12:00 | Správy | Domáce správy
Infografika

Búrka v Tatrách zabila 5 ľudí, 157 sa zranilo: Najväčšia záchranná operácia v celej histórii veľhôr

Obyčajné letné popoludnie ako stvorené na turistiku. Nečakaná zmena počasia však spôsobila, že 5 ľudí sa z nej už nikdy nevrátilo... Vo štvrtok sa nad Tatrami náhle spustila prudká búrka, ktorá so sebou priniesla veľa bleskov.

Tie mali fatálne následky na slovenskej i poľskej strane - kým u nás sa stali osudnými českému turistovi a dvoch ďalších zranili, u severných susedov je bilancia tragickejšia. Blesky v Zakopanom vzali život 4 ľuďom, z toho dvom deťom. Do nemocníc putovala vyše stovka zranených. Opisy toho, čo sa v horách odohrávalo, pritom naháňajú hrôzu...

Búrka začala šarapatiť nad naším územím po druhej popoludní. Najskôr si pre ňu zavolali pomoc českí turisti, ktorí boli na vrchole Baníkov v Západných Tatrách. Dvoch zasiahol blesk. Kým žena skončila zranená, muža odhodila tlaková vlna blesku do Baníkovského kotla.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Lekár bol v jeho prípade, žiaľ, už bezmocný. „Pri páde niekoľko sto metrov utrpel poranenia nezlučiteľné so životom. Pacientka bola následne letecky transportovaná do doliny, odkiaľ pokračovala terénnym sanitným vozidlom do nemocnice,“ povedal veliteľ zásahu. Počas tejto záchrannej akcie požiadali o pomoc aj slovenskí turisti, ktorí rovnako liezli po hrebeni Západných Tatier v oblasti Spálenej na tzv. Skriniarkach, kde blesk zranil slovenského turistu, ktorý dokonca na chvíľu upadol do bezvedomia a bol paralyzovaný. Jozef (48) z Čadce sa zo zranení podľa našich informácií aktuálne zotavuje v nemocnici v Liptovskom Mikuláši na ARO, je však mimo ohrozenia života.

 

Historicky najväčšia

Omnoho tragickejšia situácia však nastala na poľskej strane Tatier. „Najmenej štyroch ľudí vrátane detí vo štvrtok zabili v poľských Tatrách blesky,“ informoval šéf poľskej záchrannej služby TOPR Jan Krzysztof s tým, že medzi obeťami je i 12-ročný chlapec, ktorého sa nepodarilo oživiť. Dodal, že viac ako stovka ďalších utrpela zranenia. Išlo pritom o najväčšiu záchrannú operáciu v Tatrách v celej histórii. Päť vrtuľníkov vytvorilo vzdušný záchranný most a desiatky horských záchranárov, policajtov, ochranárov a dobrovoľníkov poskytovalo pomoc obrovskému množstvu poranených turistov. Ošetrených bolo 157 ľudí. Okrem vrchu Giewont totiž blesk udrel aj na ďalších miestach.

Otvoriť galériu
Zdroj: Infografika Nového Času

(pre zväčšenie rozkliknite obrázok)

Zriadili linku pomoci

Do Zakopaného prišiel aj premiér Mateusz Morawiecki. „Sú tu veľmi silne popálené osoby s veľmi vážnymi zraneniami hlavy, končatín. Ľudia sa zranili úderom blesku, padajúcimi kameňmi, ale aj ľuďmi, ktorých blesk odhodil do vzduchu. Veľmi veľa ľudí je vo veľkom psychickom šoku a v ťažkých duševných stavoch,“ povedal na piatkovom doobedňajšom brífingu. Starosta Zakopaného Leszek Dorula oznámil, že na piatok v meste vyhlásili deň smútku a spustili linku pomoci.

Dramatická situácia bola aj v samotnom Zakopanom, kde prebieha Svetový Goralský festival. V meste vypadol prúd a v hlavnom stane sa pred búrkou schovávalo niekoľko tisíc ľudí. Na záchrane ľudí sa podieľalo skoro 400 poľských lekárov. Viac ako 60 pacientov je stále v nemocničnom ošetrení, z toho šesť detí. „Niektorí mali ťažké úrazy hlavy, niektorí boli popálení na rukách a nohách, niektorí skoro až na 40 % tela, iní mali popálené ruky, ako sa držali reťazí.Všetci však prešli EKG vyšetrením, lebo aj po čase mohlo dôjsť k zlyhaniu srdca," povedala pre Nový Čas lekárka zo zakopanskej nemocnice Malgorzata Czaplinska.

Otvoriť galériu
Zdroj: Infografika Nového Času

(pre zväčšenie rozkliknite obrázok)

Riaditeľ HZS: Pri búrke nikdy neutekajte

Podľa riaditeľa Horskej záchrannej služby (HZS) Jozefa Janigu sa treba vyvarovať búrke na štíte a vo vysokých horských polohách. „Ak vás tam už búrka zastihne, určite neutekajte a ani sa nezdružujte do veľkých skupín. Najlepšie je nájsť si útočisko niekde v chate,“ vysvetľuje s tým, že ideálne je dostať sa na suché miesto či si čupnúť na ruksak kvôli izolácii od mokrého vodivého prostredia. „Určite však pri búrke neutekajte. Pri behu v búrke sa vystavujete veľkému riziku zasiahnutiu tzv. krokovým napätím. To keď blesk udrie blízko vás, a to môže byť aj viac ako sto metrov, tak medzi vašimi nohami sa vytvorí elektrický oblúk, ktorý vás zasiahne. Určite sa rukami nedržte reťazí, mokrých skál ani seba navzájom,“ dodáva.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Igor Ľudma

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili.
Odpoveď, na ktorú všetci čakali: Dal Putin zabiť Navaľného († 47)?! Vyzerá to tak, že...
Judge holding gavel in courtroom
Muž dostal za smrť mladíka podmienku: Zdrvená matka už stratila vieru v spravodlivý proces
Brazílska modelka Gisele Bündchen
Foto
Svetoznáma modelka v slzách: PLAČ pred policajtom! Dôvod vás zarazí
Slovensko neposilnia hráči z KHL na MS v Česku.
Foto
Slovenská reprezentácia obdržala skvelú správu zo zámoria: Ďalšie hviezdne posily?
Šéfkuchár Massimo bol so Samuelovej návštevy nadšený.
Foto
Samuel L. Jackson tajne na Slovensku! Šéfkuchár Massimo povedal pravdu: Takýto je hviezdny herec naozaj
(Ilustračné foto).
Začína kríza ruskej ropy? Ukrajina tvrdí, že Moskve spôsobila veľké straty
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
TOTO spravil nahnevaný Ramsay počas zápasu s Českom: Je to neakceptovateľné!
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
Nahnevaný Ramsay spravil počas zápasu s Českom neobvyklú vec: Je to neakceptovateľné!
Nešťastný koniec zábavy
Mládež si zvolila nebezpečnú zábavu: Mali obrovské šťastie! Policajti sú v pozore
NR SR
Na Slovensku funguje okolo 160 politických strán: Pribudnú ďalšie
Anna Záborská
20. rokov v EÚ: Záborská bola pri rokovaniach, dnes má o budúcnosti jasnú predstavu: Je za zrušenie veta?
Vdova po zosnulom spevákovi († 81) mala pred pohrebom konflikt s Jakubcom.
Foto
Veľký KONFLIKT pred pohrebom Grúňa († 81): Prečo sa tam neobjavil jeho blízky priateľ? Toto je za tým