Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.08.2019 10:00 | Správy | Zahraničné správy

Ruský prezident Putin oslavuje výročie: Ako ho zmenilo 20 rokov pri moci?!

Slušné jubileum. Ruský prezident Vladimir Putin (66) v týchto dňoch oslavuje 20 rokov pri kormidle najrozľahlejšieho štátu sveta.

Prvú významnú politickú funkciu získal v auguste 1999, keď ho vymenovali za premiéra. Odvtedy stihol svoju pozíciu na čele Ruska významne upevniť, aj keď podľa analytika v súčasnosti významne stráca.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Putin sa do najvyšších funkcií v štáte dostal v chaotickom období na konci pôsobenie Borisa Jeľcina. Odvtedy sa snažil budovať obraz uvoľneného autoritatívneho vládcu. Zatiaľ čo médiá za posledné roky zverejňovali fotografie, ako Putin riadi stíhačku či s puškou striehne na tigra, zasiahli Rusko viaceré ekonomické problémy. Imidž dokonalého prvého muža Ruska, ktorý sa snažil poctivo nastoľovať, narúšajú v posledných rokoch najmä konflikty so zahraničím. Odvetné opatrenia Západu vyvolala anexia Krymu v roku 2014 a prihlásenie sa k napomáhaniu separatistom na východe Ukrajiny. Práve v tom čase sa začala politika Putina orientovať smerom von a aj dnes hovorí o „konci liberalizmu“ či o „obnovení postavenia Ruska ako svetovej veľmoci“. Putinova popularita sa však v posledných mesiacoch dostala na najnižšiu úroveň od roku 2006 - okolo 32 %.

Klesajúca podpora

 

Riaditeľ Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexander Duleba hovorí, že Putinov začiatok bol dobrý. „Bolo to kritické obdobie, Rusko bolo na kolenách aj ekonomicky, aj politicky a je pravda, že v prvom volebnom období Putin spravil opatrenia, ktoré stabilizovali situáciu. Hlavná vec, ktorá mu pomohla, bol prudký nárast cien ropy. Pre ľudí, ktorí to porovnávali s chaosom na konci Jeľcinovho obdobia, to bola pozitívna zmena,“ hovorí Duleba. Súčasné Rusko je po-dľa neho na zostupnej fáze. „Kúpyschopnosť Rusov dramaticky klesla, čo vidieť aj na obchode Ruska, a to bez ohľadu na sankcie, ktoré na tom majú minimálny podiel. V roku 2019 museli o 20 % znížiť výdavky na zdravotníctvo a školstvo v porovnaní s rokom 2016, takže to sú citeľné škrty v štátnom rozpočte a vidieť to na náladách v Rusku, ktoré sa začínajú meniť. Sme svedkami narastajúcich protestov a Rusko prežíva dosť zložité obdobie,“ dodal Duleba. V súčasnosti má Putin podľa neho dve možnosti. „Buď urobí zásadné reformy, čo neočakávam, alebo bude pokračovať stagnácia režimu, až to dopadne tak ako s Brežnevom,“ zakončil.

Putinova zahraničná politika

- Podľa bezpečnostných služieb viacerých krajín Rusko vedie hybridnú vojnu s krajinami EÚ.

- Konštatuje to aj Slovenská informačná služba, ktorá priamo hovorí, že „príslušníci ruských spravodajských služieb pôsobiacich na území SR prevažne pod diplomatickým krytím sa snažili o získavanie spolupracovníkov v ústredných orgánoch štátnej správy, bezpečnostných zložkách a v oblasti energetiky a obrany“.

- Rusko podporuje separatistov na východe Ukrajiny, ktorí vedú vojnu s ukrajinskou armádou.

- Veľkou kauzou sa stala otrava bývalého ruského agenta Skripaľa, ktorého v britskom meste Salisbury otrávili novičokom - v jej dôsledku vyhostili západné krajiny desiatky ruských diplomatov (britské vyšetrovanie za vinníkov označilo ruských agentov GRU, pričom Rusi to popierajú).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Český moderátor Honza Musil s partnerom Jakubom.
Foto
Známy moderátor po 8 rokoch lásky s mužom šokoval: Dojemné vyznanie ŽENE!
Preslávil ho film Borat.
Foto
Pamätáte si na Borata v ikonických žltých plavkách? Ten už je minulosťou! FOTO, ako vyzerá teraz
(Ilustračné foto)
Nový liek na Alzheimera? Výskum priniesol prekvapivé výsledky! TOTO môže pomôcť
Súčasný manžel Štefan Margita.
Foto
Štefan Margita sa po 35 rokoch vrátil na vychytené miesto: Pozrite sa, čo žiada od fanúšikov!
A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?