Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.08.2019 13:30 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Richard z Devína sa stará o otca s ťažkými diagnózami: Prečo mu nemôžem zohnať opatrovateľku?

Potrebuje opateru 24 hodín! Ešte donedávna by nikto nepovedal, že energický a pracovitý Štefan (85) z Devína skončí pripútaný na lôžko s ťažkými diagnózami.

Má najvyšší stupeň demencie a posledný stupeň Alzheimerovej choroby. Dobráka od kosti, ako sa o svojom ockovi vyjadril Richard (45), zákerná choroba úplne skolila pred rokom. Vtedy sa po raňajkách postavil od stola a keby ho syn nezachytil, spadol by na zem. Odvtedy je starý pán odkázaný na pomoc druhých. Horšie je, že starostlivosť o ťažko chorého otca pripravila Richarda o prácu a od mestskej časti sa nevie domôcť opatrovateľky. Richard (45) síce ešte pred dvomi rokmi dostal zoznam zariadení, kam by svojho otca mohol umiestniť, no všade bola dlhá čakacia doba. „Okrem toho, kým otec chodil, zvykol ujsť. Priestory v tých zariadeniach boli otvorené,“ približuje situáciu starostlivý syn. Keďže u takýchto pacientov sa zhoršuje pamäť a úsudok, v starčekovom byte museli urobiť rôzne opatrenia.

„Odmontovali sme kľučky z okien a vypínali plyn. Pred rokom sa naraňajkoval, postavil, odpadol mi do náručia a odvtedy leží,“ hovorí so smútkom v hlase Richard. Starý pán mal dobré aj zlé dni, ale v konečnom štádiu ochorenia sa už všetko ťahá len v jednej rovine. „Niekedy nepovie ani pol slova, inokedy ma pozdraví alebo poďakuje. No občas, keď ho vyhreším, tak mi povie, že on môže, lebo má alzheimera,“ pousmeje sa Richard s tým, že jeho otca humor neopustil ani v tejto situácii.

Kam sa majú obrátiť?

Starček je v stave, kedy potrebuje neustálu starostlivosť a práve tu Richard narazil na problém. „Máme síce opatrovateľku, ktorá príde, aby ho okúpala, ale má aj iných pacientov a nie je možné, aby tu bola dlhšie. Stojí nás to okolo 250 € mesačne. Pri otcovi sa teda striedame s manželkou. V noci nám zatiaľ prespí sám, ale keďže padal záhadným spôsobom z postele, musí byť priviazaný,“ povzdychol si Richard. Dodal, že keď bol jeho otec mesiac v špitáli, bol agresívny a nikoho nevnímal. „Keď sa odtiaľ vrátil, videl som ten jeho spokojný pohľad, že je doma. Som však v nekonečnom kruhu starostí, pretože Devín je v nútenej správe a s opatrovateľkou nám nepomôžu. Na ošetrovné nemám nárok, lebo zarábam, len z toho by som nevyžil. Vraj sa mám obrátiť inde. Na magistráte mi zasa povedali, že miestny úrad má väčšie právomoci, než si myslím a musia to zabezpečiť,“ vysvetľuje syn, ktorého si pohadzujú od dverí k dverám.

 

Skúšal už aj osobného asistenta, no ten ho vyšiel na 3 500 € za dva týždne. Takúto sumu si, pochopiteľne, nemôže dovoliť. Richard tvrdí, že ak by otca umiestnil do zariadenia, musel by doplácať okolo 700 €. „Kvôli otcovi som musel pracovný pomer zmeniť na brigádnika, takže niekedy prácu mám, niekedy nie. Stáva sa, že s otcom je tak zle, že sa od neho nemôžem pohnúť a musím prácu zrušiť,“ priznáva obetavý syn. O stanovisko sme požiadali mestskú časť Devín aj magistrát, ale do našej uzávierky sa nevyjadrili.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, gh

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!