Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.07.2019 18:22 | Správy | Zahraničné správy

V Rusku horia milióny hektárov lesov, mraky dymu zasahujú až do Arktídy: Katastrofické slová ekológov

Dym z lesných požiarov zúriacich v odľahlých častiach Sibíri na ploche zodpovedajúcej Belgicku sa rozšíril na tisíce kilometrov, dusí celé mestá, prinútil početné letiská v oblasti k zmenám letových plánov a ľudia sa sťažujú na zdravotné ťažkosti.

V plameňoch sa k dnešnému dňu podľa úradov ocitlo 3,2 milióna hektárov lesných porastov, hlavne v nedostupných oblastiach Jakutska, Krasnojarského kraja a Irkutskej oblasti, kde ich úrady ponechávajú horieť, ak neohrozujú ľudí. Na Sibíri zúria lesné požiare každý rok, tento rok ale dosiahli výnimočných rozmerov a budia obavy ekológov z dlhodobých vplyvov vrátane rýchlejšieho topenia arktického ľadu, upozornila agentúra AFP.

Požiare vyvolané búrkami bez dažďov a šírené silnými vetrami za tridsaťstupňových horúčav už týždne produkujú štipľavý dym, ktorý medzitým prenikol aj do vzdialených miest, ako je Tomsk na západnej Sibíri a Jekaterinburg na Urale. Zaznamenaný bol aj v Tatarstane v Povolží. "Ten dym je hrozný! Dusím sa, mám závraty," povedala televízii penzistka Rajsa Brovkinová, ktorá skončila v nemocnici v Novosibirsku potom, čo omdlela na ulici. V nedeľu dym z lesných požiarov prenikol do susedného Kazachstanu, kde v niekoľkých mestách, vrátane hlavného mesta Nur-Sultan, meteorológovia namerali "znečistenie prekračujúce normu". "Situácia s lesnými požiarmi na východe Ruska už dávno prestala byť miestnym problémom a stala sa celoštátnou ekologickou katastrofou," varovala ruská pobočka mimovládnej organizácie na ochranu prírody Greenpeace.

Tento rok podľa nej zhorelo už 12 miliónov hektárov lesných porastov, čo spôsobilo značné emisie oxidu uhličitého. Vedci rozšírili snímku amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), ukazujúcu, že požiare v Rusku dosiahli také rozmery, že dym z nich možno vidieť z vesmíru. Mraky dymu zasahujú až do Arktídy. "Vplyv požiarov na klímu je veľmi dôležitý," varuje Grigorij Kuksin z ruskej pobočky Greenpeace. Dym, sadze a popol podľa neho urýchľujú topenie arktického ľadu a permafrostu, teda vrstvy večne zamrznutej pôdy. Požiare tiež uvoľňujú plyny, ktoré samy o sebe zosilňujú globálne otepľovanie.

 

Už viac ako 400 000 ľudí sa podpísalo pod petíciu žiadajúcu ruské úrady o väčšie nasadenie v boji proti lesným požiarom. Väčšina z nich zúri v tzv. kontrolovaných zónach, kde zákon povoľuje plamene nehasiť, ak by náklady na hasenie boli vyššie ako spôsobené škody. "Musíme zasiahnuť s maximálnou silou hneď od začiatku. Šetriť nie je ekonomické," zdôrazňuje Kuksin. Miestne úrady naopak tvrdia, že náklady na hasenie by boli desaťnásobné oproti možným škodám.

Kvôli lesným požiarom úrady v pondelok podľa agentúry Interfax vyhlásili stav núdze v celom Krasnojarskom kraji a Irkutskej oblasti a čiastočne i v Burjatsku. Ministerstvo pre mimoriadne situácie súčasne sľúbilo zväčšiť sily a prostriedky na hasenie požiarov, ku ktorých zvládnutiu nestačia doterajšie prostriedky. Prvý námestník ministra Alexander Čuprijan súčasne ubezpečil, že plamene neohrozujú ľudské obydlia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Bývalá lyžiarka je zjavne veľkou fanúšičkou F1, a najmä tímu RedBull.
Foto
Lyžiarska hviezda žiarila na F1: Jej zadok v plavkách ospevuje celý svet!
Richard Takáč, Smer-SD
Agrokomodity z Ukrajiny: Takáč tvrdí, že Slovensko nie je spokojné s kvótami na ne
(ilustračné foto)
Basketbalový svet sa ponoril do smútku: Zomrela legenda zámorskej NBA!
Malý Leonko sa na svet vypýtal o mesiac skôr.
Foto
Pôrod sa konal o mesiac skôr: Slovenský reprezentant sa stal otcom!
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár.
Darcovská konferencia pre Sýriu: Koľko prispelo Slovensko?
Foto
Siamská dvojička sa vydala, ale... Po svadbe vyšlo špinavé tajomstvo ženícha
Colour backlit image of the silhouette of a man wielding a sharp knife in an aggressive way. The silhouette is distorted, and the arms elongated, giving an alien-like quality. The image is sinister and foreboding, with an element of horror. The image conveys a domestic violence, knife crime theme. Horizontal image with copy space.
Krvavá dráma počas vyučovania: Študent zaútočil nožom na učiteľku angličtiny
Speváčka Madonna
Madonna ODKOPLA svojho zajačika: ROZCHOD s o 35 rokov mladším boxerom! TOTO je dôvod
Ilustračné foto
Zvyknete si vypiť? Ak na týchto 5 otázok odpoviete áno, máte PROBLÉM s ALKOHOLOM
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Takáč v Bruseli presadil tému dvojakej kvality potravín: Hovorí, že ho podporilo najmenej desať kolegov
(ilustračné foto)
Nový prieskum ukázal kto by vyhral voľby: Ktoré strany by ostali pred bránami parlamentu?
V Indii sa podobne ako v Británii jazdí vľavo, u nás vpravo. Aj tomu sa budú musieť vodiči z tejto krajiny prispôsobiť
Bratislavská MHD sa dočkala nových technológií: Pozrite sa, aké vychytávky zaviedli