Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.07.2019 14:45 | Správy | Domáce správy

Fico o minimálnej mzde: Musí dôjsť k ďalšiemu radikálnemu zvýšeniu

Musí dôjsť k ďalšiemu radikálnemu zvýšeniu minimálnej mzdy. Taká je dohoda medzi Smerom-SD a odbormi.

Uviedol to v pondelok na tlačovej konferencii predseda Smeru-SD Robert Fico po stretnutí s prezidentom Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Mariánom Magdoškom. Zvýšenie na rok 2020 musí byť podľa Fica vyššie ako to posledné.Načrtol aj možnosť zakotviť do legislatívy vzorec, podľa ktorého by sa mala minimálna mzda vyrátavať.

V porovnaní s posledným zvýšením minimálnej mzdy o 40 eur by zvýšenie pre rok 2020 malo byť podľa Fica dynamickejšie. S prezidentom KOZ sa zhodli aj na tom, že minimálna mzda by mala predstavovať 60 % priemerného zárobku v národnom hospodárstve. "My si myslíme, že vzorec, ktorý by mal byť aj európsky prijatý, že 60 % priemerného zárobku v národnom hospodárstve by mala predstavovať minimálna mzda, je veľmi správny vzorec," skonštatoval Fico.

Vzorec, ako má byť vyrátavaná minimálna mzda, by mohol byť podľa predsedu vládnej strany zakomponovaný do národnej legislatívy s tým, že podľa tohto vzorca by sa mala vyrátavať minimálna mzda už budúci rok. "Pre nás je ten vzorec 60 % z priemerného zárobku v národnom hospodárstve," dodal Fico. Predložiť právnu úpravu by chcel už na jeseň tohto roka. V tomto smere plánuje osloviť aj koaličných partnerov.

 

Magdoško podotkol, že sa s predsedom Smeru-SD zhodli, že zvýšenie má byť razantné, nie však na konkrétnej výške. "Nedohodli sme sa teraz na výške, tam sa rozchádzame v názoroch," poznamenal.

Fico zároveň avizoval predloženie právnej úpravy, ktorá zmení momentálne parametre pri nadčasoch. "Celkový objem nadčasových hodín do roka môže byť 400, z toho môže príkazom dať zamestnávateľ zamestnancovi nadčasovo odpracovať 150 hodín," priblížil súčasnú právnu úpravu s tým, že počet hodín, ktoré môže dať zamestnávateľ príkazom, by sa mal znížiť na 100.

Témou stretnutia boli tiež klimatické zmeny, ale aj predčasné dôchodky. Právnu úpravu predčasného dôchodku je podľa Fica potrebné ponechať, ale sankcie za odchod do predčasného dôchodku by sa mali znížiť. Postavenie zamestnanca na pracovisku by sa tiež podľa Magdoška malo zmeniť v prospech zamestnanca.

Prezident KOZ zároveň priblížil, že sa s ministrom práce Jánom Richterom (Smer-SD) dohodli na legislatívnej úprave problému v dôchodkovom zabezpečení v súvislosti s prijatým ústavným zákonom. Túto úpravu by mal Richter predložiť do parlamentu na septembrovú schôdzu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na satelitnej snímke mesto Rafah (uprostred) v Pásme Gazy 4. mája 2024. Izraelská armáda v pondelok 6. mája vyzvala obyvateľov vo východnej časti mesta Rafah ležiaceho na juhu Pásma Gazy, aby sa dočasne presunuli do "humanitárnej oblasti".
Je zo zlé, varuje už aj UNICEF: 600 000 deťom hrozí ďalšia katastrofa!
Na snímke pápež František.
Úsmevné slová pápeža Františka: Nezvyčajný príkaz najmenšej armáde sveta
Na archívnej snímke z 22. apríla 2024 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Erdogan telefonoval s vodcom Hamasu: Kto vie, čo by si o tomto myslel Izrael
Dcéra Kate po svojom otcovi pátra pomocou sociálnych sietí.
David šiel osláviť dôchodok: Zvláštna SMS a potom... Slová užialenej rodiny
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putinova inaugurácia v tieni vojny: Británia oznámila rázny krok
Na snímke astronautka NASA  Sunita Williamsová počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
Stopka po náročných prípravách! Štart vesmírnej lode odložili: Desivý dôvod
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Izrael zaútočil v Pásme Gazy: Zmena pláno v poslednej chvíli?!
Takto vyzerá Boris Kollár 3. mesiace po transplantácii vlasov.
Foto
Borisovi Kollárovi už narástli vlasy: Multiotecko sa môže pýšiť korunou krásy, AHA!
Exminister má po prehre na výber z viacerých možností.
Neúspešný prezidentský kandidát Korčok: Ďalšia trhlina v jeho plánoch v politike!
Karol III. bol korunovaný za kráľa 6. mája 2023 vo Westminsterskom opátstve.
Prvé výročie Karola III. zatienila aj smrť blízkeho: Päť RÁN pre kráľa za rok vlády!
V poslednom čase sa kvôli svojmu najnovšiemu albumu často oblieka do western štýlu.
Foto
Sexica Beyoncé po 40-ke vystrkuje rožky: Celému svetu ukázala holú... Uf, neprehnala to?
Obyvateľov mesta sužujú viaceré choroby a hlad.
Izrael chystá ÚDER: Posledná rana Hamasu či skôr finále genocídy?