Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.07.2019 11:24 | Správy | Domáce správy | Bratislava
FotoVáš Tip

Počasie na Slovensku udrelo plnou silou: Búrky, lejaky a krupobitie! Hasiči mali desiatky výjazdov

Celé územie Slovenska zasiahli búrky aj s krúpami, ktoré ukončia tohtotýždňovú vlnu horúčav.

Prehnala sa aj Vaším mestom silná búrka? Pošlite nám fotky na tip@novycas.sk


Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy 1. stupňa pred búrkami v sobotu aj na nedeľu na celom území krajiny. SHMÚ varuje, že počas búrok sa môžu vyskytnúť aj krupobitia, silné lejaky a vietor. Úhrny zrážok môžu dosiahnuť 20 až 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 až 23 m/s, čo je 65 - 85 km/h. Na sobotu platí výstraha 2. stupňa pred búrkami 2. stupňa pre okres Malacky, Senica, Trnava, Piešťany, Hlohovec, Topoľčany, Partizánske a Zlaté Moravce.

Fotogaléria
16
fotiek v galérii

Pre spomínané okresy SHMÚ vydal aj hydrologickú výstrahu 2. stupňa pred prívalovou povodňou do 11:30. SHMÚ vzhľadom na už spadnuté a očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladá prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov.

Hasiči za dve hodiny v sobotu doobeda zaznamenali nárast výjazdov k udalostiam spôsobeným lokálnymi búrkami. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová. Najviac takýchto prípadov, 16, evidujú hasiči v Trnavskom kraji, kde zasahujú najčastejšie v okresoch Trnava a Piešťany. V Bratislavskom kraji, najmä v hlavnom meste, pomáhajú hasiči na siedmich miestach. V Nitrianskom kraji zasahujú pri štyroch udalostiach, v Banskobystrickom a Žilinskom kraji pomáhajú pri jednej udalosti. Z celkového počtu 29 udalostí zasahovali doobeda hasiči v ôsmich prípadoch pri popadaných stromoch a až na 21 miestach odčerpávajú vodu zo zatopených rodinných domov, pivníc a cestných komunikácií.

 

Počasie komplikuje dopravu v Bratislave a jej okolí. Stella Centrum preto odporúča jazdiť v podjazdoch opatrne, vo viacerých je na vozovke vysoká hladina vody. Podľa Zelenej vlny RTVS zatopilo podjazdy na Bajkalskej, Ružinovskej aj Vajnorskej ulici. "Sú prejazdné, ale odporúčame sa im vyhnúť," informovala. Zatopilo aj ulice Zochova, Staromestská a Gagarinova.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) hlási, že približne od 11.04 h do 11.30 h v meste nepremávali električky linky číslo 4 v úseku Železničná stanica Nové Mesto - Zlaté piesky z dôvodu nepriaznivého počasia a prerušenia dodávky elektrického prúdu. V tomto čase bola prerušená aj premávka trolejbusov 204 v úseku Trnavské mýto - Rádiova. Prívalový dážď spôsobil zatopenie a poruchu koľajovej výhybky, pre ktorú bola prerušená premávka električiek na Námestí SNP v smere na Obchodnú ulicu od 11.14 h zhruba na 11 minút. Dispečing DPB zabezpečil náhradnú autobusovú dopravu.

Od 12.13 h dispečing odklonil linky mestskej hromadnej dopravy 201, 202 a 65 pre zaplavenú komunikáciu na Gagarinovej ulici pod železničným prejazfdom. "Odklon stále trvá, linky premávajú po Mierovej ulici," informovala hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Bratislavskí policajti informovali, že v súvislosti s dažďom usmerňujú premávku. "Križovatka "rondel" pod Prístavným mostom je úplne neprejazdná. Pezinská Baba je prejazdná v jednom jazdnom pruhu," uviedlo na sociálnej sieti Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave.

Približne 50 výjazdov súvisiacich s počasím absolvovali doteraz hasiči v Trnavskom kraji. Odčerpávajú vodu zo zatopených domov a pivníc, komunikácií, zasahujú pri popadaných stromoch na cestách. Krátko po 10.30 hodine bola v dôsledku nepriaznivého počasia prerušená železničná doprava medzi Trnavou a Bolerázom, obnoviť sa ju podarilo po 12.00 hodine.

Podľa informácie hovorkyne Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Júlie Kedrovej je v súčasnosti najhoršia situácia v obci Kátlovce v okrese Trnava, kde je vyhlásený mimoriadny stav. "Ohrozený je celý koniec obce, kde steká voda z kopca a vytopila rodinné domy," uviedla Kedrová. Povodňovú situáciu riešili hasiči v obci Cífer v okrese Trnava, situácia by už mala byť stabilizovaná. Vytopené domy zachraňujú hasiči aj v obci Zlaté Klasy v okrese Dunajská Streda.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Bezvládne telo našiel kamarát: Náhle zomrel veľký talent († 20) svojho športu
Kráľovná Alžbeta II.  a kráľ Karol III.
Kto vie, čo by si o TOMTO myslela Alžbeta II. († 96)... Prečo to spravili až po jej SMRTI?!
Paštrnáková polievka s hruškami a orechmi
Foto
Omrzeli vás klasické polievky a chceli by ste ZMENU? Po týchto receptoch sa budete zalizovať ešte týždeň!
Pavel Novotný nevyberane zaútočil na Slováčkovu dcéru.
Český poslanec pochoval Aničku Slováčkovú, otec Felix vracia úder: S prasaťom sa nezaoberám!
(ilustračná fotografia).
Situácia stále eskaluje: V Pásme Gazy vládne plnohodnotný hladomor
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ukrajinská modelka urazila ruský národ: Teraz čelí obvineniu! Toto naozaj povedala?
Na dne jazera čakalo nepríjemné prekvapenie. (Ilustračné foto)
Váš Tip
V Humennom vyčistili jazierko na sídlisku: Na dne ich čakalo nepríjemné prekvapenie!
(ilustr. foto)
Štyri deti sa prepadli strechou športového centra: Na záchranu prišli tri vrtuľníky
Ilustračné foto
Polícia zastrelila len 16-ročného chlapca: Zraneniam podľahol v nemocnici
(ilustračné foto).
Izraelská armáda pri nálete na Gazu zabila lídra teroristov: Čo má na svedomí?
Zaľúbenci: Maroš s Máriou si doprajú dvakrát do týždňa čas pre seba.
Foto
Úprimný rozhovor s Máriou Čírovou aj o jej krásnom manželstve: Nikdy z našich úst nevyšlo...
Veštkyňa Zana.
HOROSKOP od veštkyne Zany: Koho čaká kríza v láske a kto bude mať problém v práci?