Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.07.2019 17:55 | Správy | Domáce správy

Kauza televíznych zmeniek: Lipšic ich spochybňuje aj pre údajných svedkov, ktorí sú mŕtvi

Právny zástupca TV Markíza Daniel Lipšic spochybňuje obhajobu Pavla Ruska, ktorý viackrát odkazuje na osoby Ernesta Valka, Petra Steinhübela a Petra Čongrádyho.

Odkazovanie na ľudí, ktorí sú mŕtvi, považuje za nedôveryhodnú obhajobu. Povedal to po utorkovom pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v kauze zmeniek, v ktorej je obžalovaný aj Marian Kočner.

"V princípe je obhajobná verzia založená na tom, že zmenky síce neboli nikdy nikde nikomu zmienené, účtované a všetci ľudia, ktorí o nich majú vedomosť, sú mŕtvi," uviedol Lipšic. Dodal, že takúto obhajobnú verziu považuje síce za zaujímavú, ale málo vierohodnú.

Súčasťou obhajoby Ruska má byť aj tvrdenie, že riešenie zmeniek mu navrhol právnik Ernest Valko. Ten mal byť podľa jeho slov právnym zástupcom Sylvie Volzovej. V rovnakom čase však bol aj podpredsedom Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie, čo by podľa Lipšica znamenalo jasný konflikt záujmov.

Lipšic tiež dodal, že v civilných konaniach obžalovaný Rusko nikdy nespomínal, že vie existenciu zmeniek dosvedčiť jeho bývalá manželka Viera Rusková. Tú spomenul pondelok na pojednávaní ako svedka, ktorého polícia odmietla vypočuť.

Po výpovedi niekdajšieho riaditeľa televízie Markíza Václava Miku obžalovaný Rusko zopakoval, že mu neprišlo dôležité sa zmieňovať Mikovi o existencii zmeniek. "Václav Mika bol manažér. Nemal žiaden vzťah k majetkovým prepojeniam a k majiteľom. Prepáčte, že sme neurobili tlačovku, že sme vyriešili problém Gamatex aj prostredníctvom zmeniek," uviedol. Dodal, že časom sa dozvieme dôvod, prečo o tom neinformoval.

Obžalovaný ďalej poznamenal, že absenciu zmeniek v účtovníctve televízie nepovažuje za dôkaz o ich neexistencii, pretože ani exekúcia televízneho podniku Gamatexom v účtovníctve nebola. Na to na pojednávaní reagovala šéfka právneho oddelenia Markízy Lucia Tandlich s tým, že z exekúcie pre Markízu neplynulo žiadne riziko. V tom čase totiž podľa nej už Markíza ovládala Gamatex cez Slovenskú televíznu spoločnosť.

 

Pojednávanie na ŠTS v Pezinku bude pokračovať v stredu 24. júla výsluchom svedkov. Na súd by sa mal dostaviť aj niekdajší spoločník Gamatexu Štefan A. v postavení svedka.

Kočner a Rusko podľa obžaloby prokurátora "po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky, ktoré predložili ako prílohy na vydanie platobných rozkazov".

Marian Kočner je obvinený aj za objednávku vraždy Jána Kuciaka a Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Silvie Volzovej. Na súde ju obvinil zo zavinenia situácie, ktorá viedla k predmetným zmenkám. Na súde svoju vinu odmieta. Ani prokurátor ani obžalovaní nepripúšťajú dohodu o vine a treste.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?