Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.07.2019 06:00 | Správy | Domáce správy

Skutočný stav prírody u nás: Slovensko je v jednej veci európsky unikát

Lesy nám miznú priamo pred očami, ohrozuje nás extrémne sucho, prívaly zrážok spôsobujú záplavy a krajinu ničí aj znečistenie... Krajina sa nám mení pred očami, globálne klimatické zmeny cítime na vlastnej koži čoraz viac, ale je to s naším životným prostredím naozaj také zlé?

Fotogaléria
15
fotiek v galérii

Opýtali sme sa odborníkov, krajinných ekológov Tomáša Lepešku, Branislava Olaha a Michala Wiezika z Fakulty ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene.

Slovákom v poslednej dobe pri debatách o prírode kypí žlč, najmä ak sa spomenie nehorázna drevoťažba. Tento zločin páchaný na našej prírode je vari zo všetkých najviditeľnejší. Rozsiahle klimatické zmeny pritom nie sú iba nejaké výmysly, ich prejavy pociťujeme čoraz viac a zlým hospodárením v krajine, napríklad aj masívnym výrubom, ich dopady ešte viac zhoršujeme. Nie je to však iba drevoťažba, ktorá ohrozuje našu prírodu a v konečnom dôsledku aj nás.

Postupné plynulé striedanie ročných období typické pre naše mierne pásmo sa stávajú minulosťou. Zažívame dlhé obdobia zimy, prívaly zrážok striedajú náhle horúčavy. Na všetky tieto zmeny musia krajiny reagovať efektívnym hospodárením a udržaním prírody v takom stave, aby bola schopná brániť sa klimatickým zmenám. Ako je na tom v skutočnosti naša príroda? Ekológovia z Fakulty ekológie a environmentalistiky zo Zvolena poukázali na tie zlé, ale našťastie aj dobré správy o jej stave.

Úžasné zásoby vody

„Naša krajina leží v oblasti bohatej na zrážky. To spôsobuje, že máme významný počet riek, až 180. Spolu majú celkovú dĺžku 49 778 km. Keďže rozloha Slovenska je 49 036 km², dosahujeme priemernú hustotu riek 1,01 km riek na štvorcový kilometer rozlohy, čo je výborné. Najdlhšou riekou je Váh, ktorý meria 405 km, najkratšiu vzdialenosť na našom území prekoná rieka Tisa – len 5,6 km z jej celkovej dĺžky 1 358 km. To však nie je všetko, okrem riek a potokov je na Slovensku množstvo jazier. Síce nie toľko, ako vo Fínsku, ale aj u nás sa môžeme pochváliť takými, ktoré vznikali ľadovcovou činnosťou. Nazývame ich plesá a len v Tatrách ich máme 175. Ďalších 25 prírodných jazier je rozmiestnených po zvyšku našej krajiny. Vodné bohatstvo Slovenska však tvoria aj podzemné vody. Slovensko je hneď po Rakúsku druhou krajinou na svete s najväčšou zásobou pitnej vody. Našou najväčšou zásobárňou je Žitný ostrov. Toto územie je paradoxne oblasť s najmenším priemerným ročným úhrnom zrážok. Množstvo podzemnej vody sa odhaduje na 10 miliárd m³ a je neustále dopĺňané vodou presakujúcou z okolitých riek.

Nesmieme zabudnúť ani na bohaté minerálne pramene. Voda v hlbších geologických vrstvách sa obohacuje o rôzne minerálne látky. Slovensko sa môže pochváliť rozmanitým horninovým prostredím, vďaka čomu vznikajú rôzne typy minerálnych vôd. V súčasnosti máme 1 782 minerálnych prameňov a naša krajina je bohatá aj na termálne pramene. Máme ich 123 a ten najteplejší s teplotou viac než 90 °C je vo Veľkom Mederi. V oblasti vôd máme aj ďalšiu európsku raritu. Je ňou Herliansky gejzír, ktorý je jediným studeným gejzírom v Európe. Na svete je ich celkovo osem. Slovensko teda oplýva úchvatným vodným bohatstvom, ktoré si musíme chrániť.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vdova po zosnulom spevákovi († 81) mala pred pohrebom konflikt s Jakubcom.
Foto
Veľký KONFLIKT pred pohrebom Grúňa († 81): Prečo sa tam neobjavil jeho blízky priateľ? Toto je za tým
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou by sa dalo krájať: Obe krajiny hlásia masívne útoky a vážne škody
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
USA sa prehnalo 60 tornád: Extrémna sila, pozrite sa na tú katastrofu! Všetko zachytili na VIDEO
Patrik hovorí, že za svoj názor je šikanovaný.
FotoVáš Tip
Raperovi Rytmusovi klepli po prstoch policajti: Trest za pirátstvo na ceste!
Kmeťo kopal v zápase aj pokutový kop, ktorý premenil a potom sa vyzliekol, ale žltú kartu nedostal.
Foto
Slovenský Maradona premenil pokutový kop a potom sa vyzliekol...
(ilustračné foto)
Vlak núdzovo zastal a odrazu vyšľahli obrovské plamene: Hlásia zranených
Kráľ Karol III.
Foto
Kráľ Karol sa vzoprel rakovine: Bez TEJTO ženy by to nezvládol, nová FOTO hovorí za všetko
Matúš je otcom rozkošnej dcérky Ney.
Foto
Kolárovský exkluzívne: PRVÁ spoveď po prepustení z liečebne! O drsnom režime aj malej dcérke
Peter Pellegrini (Hlas)
Pellegrini čelí prvej veľkej skúške: Mal by sa začať krotiť, tvrdí Hrabko
Rodičov obvinených z týrania pustili z väzby.
Foto
Šokujúci verdikt súdu: Rodičov obvinených z týrania detí pustili z väzby! Má to však háčik
Bratislava - Dúbravka 26. 4. 2024 9.21 hod. Líder SNS usilovne čistil chodníky od zeminy.
Foto
Andrej Danko zametal Dúbravku: Ukázal aj zlomený zub! Starostovi dal takýto sľub
Mária prvýkrát za 15 rokov takmer koncert neodohrala.
Foto
Mária Čírová to povedala na rovinu: Už ma nebaví ľudí TOMUTO učiť, nech mi pokojne závidia!