Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.07.2019 06:00 | Správy | Domáce správy

Skutočný stav prírody u nás: Slovensko je v jednej veci európsky unikát

Lesy nám miznú priamo pred očami, ohrozuje nás extrémne sucho, prívaly zrážok spôsobujú záplavy a krajinu ničí aj znečistenie... Krajina sa nám mení pred očami, globálne klimatické zmeny cítime na vlastnej koži čoraz viac, ale je to s naším životným prostredím naozaj také zlé?

Fotogaléria
15
fotiek v galérii

Opýtali sme sa odborníkov, krajinných ekológov Tomáša Lepešku, Branislava Olaha a Michala Wiezika z Fakulty ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene.

Slovákom v poslednej dobe pri debatách o prírode kypí žlč, najmä ak sa spomenie nehorázna drevoťažba. Tento zločin páchaný na našej prírode je vari zo všetkých najviditeľnejší. Rozsiahle klimatické zmeny pritom nie sú iba nejaké výmysly, ich prejavy pociťujeme čoraz viac a zlým hospodárením v krajine, napríklad aj masívnym výrubom, ich dopady ešte viac zhoršujeme. Nie je to však iba drevoťažba, ktorá ohrozuje našu prírodu a v konečnom dôsledku aj nás.

Postupné plynulé striedanie ročných období typické pre naše mierne pásmo sa stávajú minulosťou. Zažívame dlhé obdobia zimy, prívaly zrážok striedajú náhle horúčavy. Na všetky tieto zmeny musia krajiny reagovať efektívnym hospodárením a udržaním prírody v takom stave, aby bola schopná brániť sa klimatickým zmenám. Ako je na tom v skutočnosti naša príroda? Ekológovia z Fakulty ekológie a environmentalistiky zo Zvolena poukázali na tie zlé, ale našťastie aj dobré správy o jej stave.

Úžasné zásoby vody

„Naša krajina leží v oblasti bohatej na zrážky. To spôsobuje, že máme významný počet riek, až 180. Spolu majú celkovú dĺžku 49 778 km. Keďže rozloha Slovenska je 49 036 km², dosahujeme priemernú hustotu riek 1,01 km riek na štvorcový kilometer rozlohy, čo je výborné. Najdlhšou riekou je Váh, ktorý meria 405 km, najkratšiu vzdialenosť na našom území prekoná rieka Tisa – len 5,6 km z jej celkovej dĺžky 1 358 km. To však nie je všetko, okrem riek a potokov je na Slovensku množstvo jazier. Síce nie toľko, ako vo Fínsku, ale aj u nás sa môžeme pochváliť takými, ktoré vznikali ľadovcovou činnosťou. Nazývame ich plesá a len v Tatrách ich máme 175. Ďalších 25 prírodných jazier je rozmiestnených po zvyšku našej krajiny. Vodné bohatstvo Slovenska však tvoria aj podzemné vody. Slovensko je hneď po Rakúsku druhou krajinou na svete s najväčšou zásobou pitnej vody. Našou najväčšou zásobárňou je Žitný ostrov. Toto územie je paradoxne oblasť s najmenším priemerným ročným úhrnom zrážok. Množstvo podzemnej vody sa odhaduje na 10 miliárd m³ a je neustále dopĺňané vodou presakujúcou z okolitých riek.

Nesmieme zabudnúť ani na bohaté minerálne pramene. Voda v hlbších geologických vrstvách sa obohacuje o rôzne minerálne látky. Slovensko sa môže pochváliť rozmanitým horninovým prostredím, vďaka čomu vznikajú rôzne typy minerálnych vôd. V súčasnosti máme 1 782 minerálnych prameňov a naša krajina je bohatá aj na termálne pramene. Máme ich 123 a ten najteplejší s teplotou viac než 90 °C je vo Veľkom Mederi. V oblasti vôd máme aj ďalšiu európsku raritu. Je ňou Herliansky gejzír, ktorý je jediným studeným gejzírom v Európe. Na svete je ich celkovo osem. Slovensko teda oplýva úchvatným vodným bohatstvom, ktoré si musíme chrániť.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenská výprava na otváracom ceremoniáli OH 2024.
Foto
Historický otvárací ceremoniál v Paríži: Nechýbal ani prezident Pellegrini so známy mužom
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V Belgicku obvinili troch cudzincov: Desivé, čo mali plánovať! Mohlo to skončiť veľmi zle
Bývalý americký prezident Donald Trump (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo).
Trump sa stretol s Netanjahuom: Máme veľmi dobrý vzťah, skonštatoval
Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Šedé pitie je oblasť medzi sociálnym pitím a úplnou závislosťou od alkoholu.
Doprajete si pohárik alkoholu? V rizikovej skupine môžete byť aj vy: Pozorne čítajte a ostanete prekvapení
Emotional woman sharing her story during support session for addicts, close up on gesticulating hands
Smutný prieskum medzi občanmi EÚ: Máme STRACH, číslo neveští nič dobré
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Zadržali troch Bulharov, ktorí vyčíňali v Paríži: Smutné, čo majú mať za ušami
Young man holding his genitals; concept of pee holding, lack of toilet, prostate cancer, UTI or urinary tract infection
Keď muž prišiel do nemocnice s ukrutnou bolesťou, už bolo ZLE: Lekári siahli na jeho pýchu!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
ilustračné foto
Ruská fregata zakotvila v Alžírsku: Vyzbrojená je vraždiacimi zbraňami