Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.07.2019 00:05 | Správy | Servis | Zdravie

Prvá pomoc pri problémoch zo slnka: Úžeh, úpal, či spálenie?!

Je teplo a bude ešte teplejšie! Slniečko nás posledné roky nešetrí. Teploty stúpajú výrazne nad 35 °C a ozónové diery prepúšťajú viac ultrafialového žiarenia ako kedykoľvek predtým.

Výsledkom môže byť spálenie pokožky, úžeh, no a v horúčavách sa môže hlásiť o slovo aj úpal. Aký je medzi nimi rozdiel a aká je prvá pomoc? Radí kožná lekárka Michaela Dubčeková.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Máme za sebou pekelný týždeň. Prvá vlna extrémnych horúčav nás poriadne potrápila. Na Slovensku sa teploty vyšplhali nad 35 °C a vo európskych metropolách museli ľudia vydržať teploty cez 40 °C! V takomto teple na nás pri pobyte na slnku, ale aj mimo neho striehne nebezpečenstvo.

 

Otvoriť galériu
Úžeh
Zdroj: iStock

 

Vzniká následkom priameho pôsobenia slnečného žiarenia na oblasť hlavy a šije, výsledkom je prehriatie mozgu. Často je sprevádzaný spálenou pokožkou. Ak nám slniečko uštedrí nepeknú príučku, základom je pacienta chladiť.

Príznaky: Nastupujú pomaly. Typická je spálená začervenaná pokožka, pľuzgiere a stuhnutie šije, pacient nemôže priblížiť bradu ku hrudi podobne ako pri zápale mozgových blán. Ďalej sú to bolesti hlavy, malátnosť, porucha koncentrácie, závraty, nevoľnosť až vracanie...

Prvá pomoc: Prenesenie postihnutého do chladnejšieho prostredia, dôležité je chladenie, pozor - nie studenou, ale vlažnou vodou. Ochladiť telo môžeme aj ventilátorom. Dôležité je doplnenie tekutín, po malých dúškoch, najlepšie čistá alebo minerálna voda.

 

Otvoriť galériu
Úpal
Zdroj: iStock

Pri úpale dochádza k zlyhaniu termoregulačných systémov, čo vedie k prehriatiu organizmu. Pozor, nie následkom pobytu na slnku ako v prípade úžehu, ale skôr pobytu v horúcom prostredí. Termoregulácia totiž zlyháva pri teplotách nad 35 °C a pri vysokej vlhkosti vzduchu. K úpalu môže ľahko dôjsť aj v rozhorúčenom dopravnom prostriedku, pri nedostatku tekutín, v uzatvorenej, nevetranej miestnosti, v dôsledku zvýšenej námahy, na masových podujatiach, pre nevhodné oblečenie, ktoré je nevzdušné a bráni odovzdávaniu tepla, v dôsledku ochorenia, pri dehydratácii...

„Prehriatie vzniká, ak telo vytvára alebo prijíma viac tepla, ako je schopné odovzdať do okolia. V úvodnej fáze sa organizmus snaží o presun krvi z centrálnych častí tela do kože. Postupne zlyháva tepelná regulácia, teplo sa prestane odvádzať z centra, teplota sa zvyšuje a výsledkom je tepelný úpal,“ vysvetľuje záchranár doc. MUDr. Viliam Dobiáš, PhD. Náchylnejšie na úpal sú malé deti a starší ľudia, ktorých termoregulačné systémy nie sú už také účinné ako u zdravých ľudí.

Príznaky úpalu: Nastupujú rýchlo. Typická je vysoká teplota nad 41 °C, suchá pokožka, pretože postihnutý sa prestáva potiť. Bolesť hlavy, zrýchlený tep, dych, znížený krvný tlak, malátnosť, únava, búšenie srdca, bolesti, napínanie na vracanie, ale aj svalové kŕče. Nie je prítomné stuhnutie šije ako pri úžehu. Môžu sa vyskytnúť aj náhle poruchy vedomia, podráždenosť, halucinácie, zmeny správania, zmätenosť, dezorientácia, kolaps či strata vedomia.

Prvá pomoc: Je podobná ako pri úžehu - prenos človeka do tieňa či chladnejšieho prostredia, chladenie vlažnou vodou, studené obklady - vynikajúco pôsobia ľadové obklady na krk, podpazušie a slabiny. Pacienta ochladzujte, kým teplota neklesne na 38,5 °C, nie menej, aby neupadol do šoku. Podávajte po dúškoch vodu a ak sa príznaky do 30 minút nezmiernia, vyhľadajte lekársku pomoc. Pozor, nepodávajte lieky na zníženie teploty, pretože teplota z úpalu vzniká z iných príčin ako teplota pri zápalovom ochorení!

 

Otvoriť galériu
Spálenie
Zdroj: iStock

Ak telo necháme bez ochrany nadmerne vystavené slniečku, môžeme si privodiť spálenie. Prvým a najviditeľnejším príznakom je začervenanie alebo pľuzgiere na koži. „Solárna dermatitída je vlastne zápal kože zo slnka. Nastáva, ak koža prijme zo slnka viac joulov energie, ako by mala. Príznaky spálenej pokožky sa objavia zvyčajne tri až dvadsaťštyri hodín po opaľovaní. Reakcia kože je podobná, ako pri klasickej popálenine a podľa závažnosti ju rozdeľujeme do troch stupňov,“ objasňuje doktorka Dubčeková. To, koľko slniečka znesieme, závisí od veku, fototypu, dostatočného ochranného faktora, ale aj od geografickej polohy.

„Nezanedbateľné je aj miesto, kde sa na Zemi nachádzate, pretože ak ste napríklad v okolí rovníka, tam svieti slnko na zemský povrch oveľa kolmejšie, čiže sa žiarenie dostáva oveľa hlbšie do kože a je ničivejšie.“ Spáliť sa, samozrejme, nemusíte iba počas relaxu pri vode, ale aj počas bežného pohybu na ulici. „Ľudia si neuvedomujú, že slnečné lúče sa odrážajú aj od chodníkov, čiže ak už ráno viete, že pôjdete po slnku viac ako 20 minút, natrite sa,“ radí dermatologička.

To, že každé spálenie môže byť nebezpečné, si asi nemusíme vysvetľovať. „Už dve spálenia do pľuzgiera do 18. roku života, keď ešte nemá človek plne vyvinutú kožu, výrazne zvyšujú riziko rakoviny kože. V takýchto prípadoch dochádza k poškodeniu buniek a ku zmene DNA. Bunky sa za normálnych okolností vedia opraviť, ak je však žiarenia veľa a prekročí sa kumulačná dávka, DNA zmutuje a nevie sa obnoviť.“

Príznaky:
– začervenaná pokožka, miesto je horúce, bolí
- pľuzgiere
- olupovanie kože

Prvá pomoc: Postupujte ako pri popáleninách - studená sprcha, studené obklady. Nezabúdajte na dopĺňanie tekutín, pretože nie je poškodená len naša pokožka, ale prehriaty je celý organizmus. Na spáleniny sú vhodné aj rôzne masti, spreje a peny s obsahom panthenolu, aplikujte ich v pravidelných intervaloch a v tenkej vrstve. Ak vás trápi veľká bolesť, môžete ju aj pri spálení blokovať analgetikami a pri rozsiahlejšom spálení nezabúdajte na pokoj na lôžku. Samozrejmosťou je vyhýbanie sa slnku, kým sa koža a celý organizmus nezregeneruje.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť