Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.06.2019 10:57 | Správy | Zahraničné správy

Vyslovenie nedôvery českému premiérovi: Zvrhne opozícia vládu Andreja Babiša?

Pred schôdzou k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde vyzval predseda hnutia Starostovia a nezávislí (STAN) Vít Rakušan k vytvoreniu predvolebného bloku demokratických politických strán.

Po voľbách by podľa neho naďalej existovali samostatné strany a poslanecké kluby. Rakušan to povedal na dnešnej tlačovej konferencii.

Keby sa podarilo vytvoriť blok aspoň štyroch z piatich strán, ktoré dnešnú schôdzu zvolali, malo by to zmysel, myslí si. STAN pred hlasovaním vyjadril podobné výhrady k menšinovej vláde ÁNO a ČSSD ako Piráti či KDU-ČSL.

Ak sa nepodarí zvrhnúť vládu, musí byť podľa Rakúšana premiér Andrej Babiš (ANO) porazený vo voľbách. "Vyzývame ostatné strany a politické sily, ktoré majú rovnaký názor, aby sme vážne premýšľali o tom, že pri zachovaní autenticity jednotlivých politických subjektov vytvoríme predvolebný blok, ktorý bude schopný ponúknuť občanom jasnú alternatívu," povedal Rakušan.

 

"Demokrati by sa pred voľbami mali spojiť pri tom, že po voľbách budú naďalej existovať samostatné politické strany a kluby. Treba však ukázať, že možnosť poraziť Andreja Babiša v parlamentných voľbách existuje," doplnil šéf STAN. O predvolebnej spolupráci by podľa neho malo diskutovať päť strán, ktoré vyvolali schôdzu k návrhu na vyslovenie nedôvery kabinetu, teda ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Pripomenul, že tieto strany dohromady získali vo voľbách v roku 2017 viac hlasov ako ANO a ČSSD.

Šéf poslancov TOP 09 Miroslav Kalousek uviedol, že pred minulými parlamentnými voľbami jeho strana vyzvala k podobnému kroku. Keby sa tak stalo, voľby by dopadli inak, a Babiš by nebol premiérom, myslí si. "Bohužiaľ niektoré subjekty dali prednosť budovaniu vlastnej značky. Avšak na chybách sa ľudia učia a pokiaľ k tomu bude vôľa, my sme samozrejme prví, kto je ochotný sa o tomto koncepte baviť," povedal Kalousek. Naopak hnutie Sloboda a priama demokracia (SPD) sa nemieni na bloku podieľať, povedal jeho predseda Tomio Okamura.

Výhrady opozície sa týkajú najmä toho, že vláda namiesto problémov občanov rieši Babišove kauzy, napríklad jeho možný konflikt záujmov. Podobné problémy sa podľa Rakušana v histórii ČR ešte neobjavili. "Vláda nie je vládou odborníkov, ale ukázalo sa, že v mnohých ohľadoch je dokonca vládou nemehiel," povedal tiež. Kabinet podľa neho nekomunikuje s opozíciou, ale ani s demonštrantmi.

Piráti dnes budú hlasovať pre vyslovenie nedôvery z dvoch dôvodov: prvým je trestne stíhaný premiér v konflikte záujmov, druhým práca vlády, ktorá neplní svoj program, uviedol pred schôdzou ich predseda Ivan Bartoš. Ak podľa neho krajina prekvitá, tak to nie je výsledkom práce kabinetu, ale súhrou mnohých činiteľov vrátane toho, že Česi pracujú "od nevidím do nevidím".

Podľa Bartoša milión ľudí v Česku zostáva v exekúciách, chýbajú diaľnice, pomaly sa rozbieha digitalizácia či modernizácia vzdelávacieho systému. K problémom, ktorými by sa podľa neho mal kabinet zaoberať, pridal udržateľnosť dôchodkového systému, nedostupnosť bývania či vyrovnaný rozpočet.

"KDU-ČSL jednoznačne a dlhodobo hovorí, že táto vláda má vo svojom genetickom fonde zakódovaný už sám o sebe fakt, že nemôže byť úspešná," povedal predseda ľudovcov Marek Výborný. Strana podľa neho rešpektuje výsledok volieb, ale chce, aby si koalícia uvedomila, že Babiš je "guľou na nohe" kabinetu.

Opozícia sa v stredu v Snemovni pokúsi zhruba po pol roku druhýkrát zvrhnúť vládu. Schôdzu poslanci vyvolali v reakcii na predbežné audítorské správy Európskej komisie poukazujúce na Babišov konflikt záujmov. Kabinet tolerovaný KSČM hlasovanie s najväčšou pravdepodobnosťou prečká. Opozícia nedá dohromady potrebných najmenej 101 hlasov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Obranný pilier národného tímu Martin Fehérváry: NHL už neriešim, myslím len na medailu z MS!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putinova inaugurácia v tieni vojny: Británia oznámila rázny krok
Po pandémii zdvihli ceny aj dámy ponúkajúce sex na ulici. (Ilustračné foto)
Váš Tip
SPOVEĎ prostitútky z Košíc: Prečo predávam svoje telo! Kto sú jej klienti a koľko zarobí?
Takto vyzerá Boris Kollár 3. mesiace po transplantácii vlasov.
Foto
Borisovi Kollárovi už narástli vlasy: Multiotecko sa môže pýšiť korunou krásy, AHA!
Exminister má po prehre na výber z viacerých možností.
Neúspešný prezidentský kandidát Korčok: Ďalšia trhlina v jeho plánoch v politike!
Karol III. bol korunovaný za kráľa 6. mája 2023 vo Westminsterskom opátstve.
Prvé výročie Karola III. zatienila aj smrť blízkeho: Päť RÁN pre kráľa za rok vlády!
Podľa dopravného analytika Cyklokoalícia neprediskutovala nápad s odbornou verejnosťou, ani nespravila osvetu.
Foto
Nová križovatka v Bratislave: Z 11 ostrovčekov sa vodičom krúti hlava! Čo na to analytik?
V poslednom čase sa kvôli svojmu najnovšiemu albumu často oblieka do western štýlu.
Foto
Sexica Beyoncé po 40-ke vystrkuje rožky: Celému svetu ukázala holú... Uf, neprehnala to?
Obyvateľov mesta sužujú viaceré choroby a hlad.
Izrael chystá ÚDER: Posledná rana Hamasu či skôr finále genocídy?
(ilustračná foto)
V Rusku zadržali amerického vojaka: Spojené štáty reagujú! Čoho sa mal dopustiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Otáčajú sa mu chrbtom? Veľvyslanec EÚ sa nezúčastní na Putinovej inaugurácii: Nie je jediný
Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres
Šéf OSN je hlboko znepokojený: Vyzýva Izrael aj Hamas! Urobte niečo navyše, tvrdí