Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.06.2019 11:03 | Správy | Zahraničné správy

Iránsky veľvyslanec pri OSN varoval: Situácia v Perzskom zálive je veľmi nebezpečná

Iránsky veľvyslanec pri Organizácii Spojených národov (OSN) v pondelok varoval, že situácia v Perzskom zálive je "veľmi nebezpečná".

Rozhovory s Washingtonom pritom podľa neho nie sú možné pre stupňujúce sa sankcie a zastrašovanie zo strany Spojených štátov. Americký veľvyslanec pri OSN, naopak, uviedol, že cieľom Trumpovej administratívy je návrat k rokovaniam s Teheránom.

Vyjadreniam pred a po neverejnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN), ktoré zvolali Spojené štáty, dominovali nedávne útoky na ropné tankery a zostrelenie amerického dronu. Zasadnutie rady ponúklo ostro protikladné posudzovanie momentálnej situácie a konalo sa iba niekoľko hodín po tom, ako americký prezident Donald Trump podpísal nariadenie, ktorým uvalil finančné sankcie na iránskeho najvyššieho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího, jeho najbližších spolupracovníkov a popredných predstaviteľov iránskej armády.

Iránsky veľvyslanec pri OSN Madžíd Tacht Ravančí nazval nové americké sankcie ďalším znakom "nepriateľstva Spojených štátov" voči iránskemu ľudu. Trumpova administratíva by podľa neho mala uvoľniť napätie zastavením "avanturizmu jej armády" v regióne, stiahnutím "vojnového loďstva" a upustením od "ekonomickej vojny proti iránskemu ľudu". Vylúčil pritom akékoľvek rokovania s Washingtonom.

 

Zastupujúci veľvyslanec USA pri OSN Jonathan Cohen sa držal postoja Washingtonu, ktorý viní Irán z útokov na tankery a zostrelenia amerického dronu. Teherán útoky na tankery popiera a dron sa podľa neho nachádzal v iránskom vzdušnom priestore. Cohen zopakoval, že politika Spojených štátov sa naďalej zameriava na ekonomické a diplomatické úsilie, ktoré má priviesť Irán späť k rokovaciemu stolu. "Irán musí pochopiť, že tieto útoky sú neprijateľné," povedal.

Bezpečnostná rada vydala vyhlásenie, v ktorom odsúdila útoky na ropné tankery a vyzvala všetky strany na maximálnu zdržanlivosť a prijatie opatrení a krokov na zníženie napätia. Francúzsko, Nemecko a Veľká Británia vydali samostatné vyhlásenie, v ktorom varovali pred vzrastajúcim napätím v Perzskom zálive, vyzvali na upokojenie situácie a dialóg a zopakovali svoju podporu jadrovej dohode s Iránom z roku 2015, od ktorej Washington minulý rok odstúpil. K americkému naliehaniu na dialóg sa vyjadril aj ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia, ktorý poznamenal, že niektorí iránski predstavitelia nedávno uviedli, že nemôžu viesť dialóg s nožom na krku. "Aký dialóg, keď zavádzate vôbec najhoršie sankcie?," povedal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Pneuservis v Rimavskej Robote zachvátili plamene: Zasahovať muselo vyše 30 hasičov!
Mužovi už pomôcť nedokázali.
Foto
Na Záhorí vedľa cesty našli ležať muža († 54): Záhadné okolnosti nešťastia
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
Obľúbená herečka Jennifer Aniston.
Foto
Jennifer Aniston zobrala fanúšikov do kúpeľne: Ukázala oveľa VIAC! Nespustíte z nej oči
(ilustračné foto)
Staré rany sú otvorené: Ako zomreli ľudia v bunkri Vlčia hradba? Znalec to povedal narovinu
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Na Trumpa sa valia problémy zo všetkých strán: Sudca má toho dosť, urobil mu škrt cez rozpočet
Gregorová je známa svojou láskou k vareniu a pečeniu.
Gazdinka Hana Gregorová: Herečka za kulinárske skvosty minula majland!
V Pásme Gazy vládne napätie už dlhé roky (ilustračné foto).
Aktualizované
Kríza zažehnaná? Hamas kývol na návrh prímeria v Pásme Gazy: Ľudia sa radujú v uliciach
Vlajka Európskej únie a ruský prezident Vladimir Putin.
Rusi sa chystajú cvičiť s JADROVÝMI zbraňami: EÚ dvíha varovný prst, je to ďalším dôkazom, že...
Fotografia z miesta nehody.
Vážna dopravná nehoda v centre Turzovky: Na železničnom priecestí sa zrazil vlak s osobným autom!
Search and rescue forces search through a destroyed building with the help of rescue dogs.
Okamihy hrôzy v Juhoafrickej republike: Zrútila sa tam budova, pod troskami uviazli bezmocní ľudia!