Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Kremničan Martin oživil legendárnu sladkú dobrotu: Nie je krumpeľ ako krumpeľ

Tradičná pochúťka sa vracia. Martin Varhaňovský (46) z Kremnice pripravuje retro dielňu na výrobu kremnického krumpľa.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Recept na mäkkú nepečenú cukrovinku vznikol vo vychýrenej Atkáryho cukrárni začiatkom minulého storočia. Obyvatelia mesta poznajú krumpeľ od svojich starých mám, recepty sa však už rôznia. Vďaka snahe Varhaňovského začína naberať kontúry autentická výrobňa podľa pôvodného receptu.

Originálna cukrovinka kremnického rodu Atkáryovcov sa preslávila až v Budapešti. Zakladateľom cukrárne bol Alois Atkáry. „Túto informáciu som našiel v prvom bedekeri z roku 1915, kde sa písalo o podnikoch - už tam bola Atkáryho cukráreň spomenutá,“ hovorí Martin Varhaňovský, ktorému sa ale nepodarilo zistiť, či bol autorom receptu Alois alebo jeho syn Elemír, vychýrený cukrár. Hoci slávna cukráreň v meste nestojí už desaťročia, krumpľu zostali Kremničania verní a s malými obmenami ho pripravujú v mnohých domácnostiach.

 

Keďže recept na pravé Atkáryho kremnické krumple sa nezachoval, Martin Varhaňovský ho začal so získanými informáciami rekonštruovať. A onedlho by mala v Kremnici vzniknúť aj Výrobňa Atkáryho kremnických krumpľov, a to v priestoroch kremnického medzi­bránia. Návštevníci budú môcť špecialitu nielen ochutnať, ale aj prizerať sa jej výrobe. „Keď návštevníci otvoria dvere, privíta ich hudba z 20. rokov a interiér v štýle art deco,“ dodáva Varhaňovský.

Otvoriť galériu

Náročná výroba

Príprava kremnického krumpľa trvá niekoľko dní. „Všetko začína tým, že musím z každej piškóty vyškrabať stred, prácne čajovou lyžičkou. Dve vyškrabkané piškóty sa zlepia a naplnia dvomi druhmi krémov. Piškóta sa nechá jemne navlhnúť rumom a obaľuje sa v špeciálnom orechovom ceste a kakau s cukrom,“ vysvetľuje Varhaňovský s tým, že v niektorých receptoch sa suroviny obmieňajú. „Niekto dáva maslo, niekto margarín, niekto pridáva múku a iný len čisté vajcia s cukrom, v niektorých receptoch sa piškóty máčajú v káve či rume,“ dodáva.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, kil

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka dala zelenú novým zákonom a novelám: Zmeny pri DPH aj hypotekách! A nielen to
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Aktualizované
Veto od prezidentky Zuzany Čaputovej: Táto novela zákona len tak neprejde!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Polícia mala dnes plné ruky práce po celom Slovensku: Bombové hrozby na školách presiahli počet tisíc
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?
(ilustračná foto)
Mesto Košice mení organizáciu dopravy: V ktorých častiach treba zvýšiť opatrnosť?
Problem in woman
Tento druh rakoviny predstavuje čoraz väčšie riziko: Príznaky, pri ktorých je lepšie nezaváhať