Sobota 16. 10.
Vladimíra
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Kremničan Martin oživil legendárnu sladkú dobrotu: Nie je krumpeľ ako krumpeľ

Tradičná pochúťka sa vracia. Martin Varhaňovský (46) z Kremnice pripravuje retro dielňu na výrobu kremnického krumpľa.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Recept na mäkkú nepečenú cukrovinku vznikol vo vychýrenej Atkáryho cukrárni začiatkom minulého storočia. Obyvatelia mesta poznajú krumpeľ od svojich starých mám, recepty sa však už rôznia. Vďaka snahe Varhaňovského začína naberať kontúry autentická výrobňa podľa pôvodného receptu.

Originálna cukrovinka kremnického rodu Atkáryovcov sa preslávila až v Budapešti. Zakladateľom cukrárne bol Alois Atkáry. „Túto informáciu som našiel v prvom bedekeri z roku 1915, kde sa písalo o podnikoch - už tam bola Atkáryho cukráreň spomenutá,“ hovorí Martin Varhaňovský, ktorému sa ale nepodarilo zistiť, či bol autorom receptu Alois alebo jeho syn Elemír, vychýrený cukrár. Hoci slávna cukráreň v meste nestojí už desaťročia, krumpľu zostali Kremničania verní a s malými obmenami ho pripravujú v mnohých domácnostiach.

 

Keďže recept na pravé Atkáryho kremnické krumple sa nezachoval, Martin Varhaňovský ho začal so získanými informáciami rekonštruovať. A onedlho by mala v Kremnici vzniknúť aj Výrobňa Atkáryho kremnických krumpľov, a to v priestoroch kremnického medzi­bránia. Návštevníci budú môcť špecialitu nielen ochutnať, ale aj prizerať sa jej výrobe. „Keď návštevníci otvoria dvere, privíta ich hudba z 20. rokov a interiér v štýle art deco,“ dodáva Varhaňovský.

Otvoriť galériu

Náročná výroba

Príprava kremnického krumpľa trvá niekoľko dní. „Všetko začína tým, že musím z každej piškóty vyškrabať stred, prácne čajovou lyžičkou. Dve vyškrabkané piškóty sa zlepia a naplnia dvomi druhmi krémov. Piškóta sa nechá jemne navlhnúť rumom a obaľuje sa v špeciálnom orechovom ceste a kakau s cukrom,“ vysvetľuje Varhaňovský s tým, že v niektorých receptoch sa suroviny obmieňajú. „Niekto dáva maslo, niekto margarín, niekto pridáva múku a iný len čisté vajcia s cukrom, v niektorých receptoch sa piškóty máčajú v káve či rume,“ dodáva.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, kil

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.


Sestrička Helena sa o pacientov stará už 50 rokov, do dôchodku sa nechystá: Jej najsilnejší zážitok zasiahne každého
Štátna ochrana prírody už nedokázala mlčať: Presúvajú sa medvede v rámci Slovenska?
Fashion LIVE si nenechali ujsť mnohé známe tváre: Koho outfit sa vám páči najviac? Hlasujte
Vodiči, zbystrite pozornosť: V Popradskom okrese sa čelne zrazili dve autá, polícia varuje
Exprezident USA Clinton je v nemocnici: Biden prezradil detaily, ako je na tom?
Libor Hudáček bez klubu dlho neostal: Po Nižnekamsku si oblečie dres švajčiarského celku!
Foto
Obavy z nárastu fašizmu: Ulice Rímu zaplnili desaťtisíce ľudí, jednoznačný odkaz
Dávid Strelec si v Taliansku otvoril strelecký účet: Gólom prispel k víťazstvu nad Gyömbérovou Salernitanou!
Trápenie Žiliny pokračuje: V šlágri kola nestačila na Dunajskú Stredu
Aj husi fandia hudbe: Pozrite, ako ich zabáva pouličný harmonikár!
Prisľúb kancelárky Merkelovej na poslednej návšteve Turecka: Odborník to nevidí až tak ružovo
Druhá epizóda šou Pečie celé Slovensko plná kiksov: Mohlo sa najmladšiemu Viliamovi toto stať?