Piatok 9. 12.
Izabela
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Kremničan Martin oživil legendárnu sladkú dobrotu: Nie je krumpeľ ako krumpeľ

Tradičná pochúťka sa vracia. Martin Varhaňovský (46) z Kremnice pripravuje retro dielňu na výrobu kremnického krumpľa.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Recept na mäkkú nepečenú cukrovinku vznikol vo vychýrenej Atkáryho cukrárni začiatkom minulého storočia. Obyvatelia mesta poznajú krumpeľ od svojich starých mám, recepty sa však už rôznia. Vďaka snahe Varhaňovského začína naberať kontúry autentická výrobňa podľa pôvodného receptu.

Originálna cukrovinka kremnického rodu Atkáryovcov sa preslávila až v Budapešti. Zakladateľom cukrárne bol Alois Atkáry. „Túto informáciu som našiel v prvom bedekeri z roku 1915, kde sa písalo o podnikoch - už tam bola Atkáryho cukráreň spomenutá,“ hovorí Martin Varhaňovský, ktorému sa ale nepodarilo zistiť, či bol autorom receptu Alois alebo jeho syn Elemír, vychýrený cukrár. Hoci slávna cukráreň v meste nestojí už desaťročia, krumpľu zostali Kremničania verní a s malými obmenami ho pripravujú v mnohých domácnostiach.

 

Keďže recept na pravé Atkáryho kremnické krumple sa nezachoval, Martin Varhaňovský ho začal so získanými informáciami rekonštruovať. A onedlho by mala v Kremnici vzniknúť aj Výrobňa Atkáryho kremnických krumpľov, a to v priestoroch kremnického medzi­bránia. Návštevníci budú môcť špecialitu nielen ochutnať, ale aj prizerať sa jej výrobe. „Keď návštevníci otvoria dvere, privíta ich hudba z 20. rokov a interiér v štýle art deco,“ dodáva Varhaňovský.

Otvoriť galériu

Náročná výroba

Príprava kremnického krumpľa trvá niekoľko dní. „Všetko začína tým, že musím z každej piškóty vyškrabať stred, prácne čajovou lyžičkou. Dve vyškrabkané piškóty sa zlepia a naplnia dvomi druhmi krémov. Piškóta sa nechá jemne navlhnúť rumom a obaľuje sa v špeciálnom orechovom ceste a kakau s cukrom,“ vysvetľuje Varhaňovský s tým, že v niektorých receptoch sa suroviny obmieňajú. „Niekto dáva maslo, niekto margarín, niekto pridáva múku a iný len čisté vajcia s cukrom, v niektorých receptoch sa piškóty máčajú v káve či rume,“ dodáva.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, kil

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Foto
Hrôza v Bratislave: Pri klientskom centre našli ľudskú lebku! Má ísť o mladú ženu
Foto
Známy šéfkuchár vyskúšal pochúťky na vianočných trhoch v Bratislave: Týchto 5 jedál si dajte!
Foto
Harry a Meghan zverejnili dlhoočakávaný dokument: Zdroje z paláca hovoria o prvých klamstvách!
Od nového roka budú v predaji slúchadlá s čističkou vzduchu: Kúpili by ste si ich za tú cenu?
Foto
A že starého psa novým kúskom nenaučíš! Psík týchto manželov zbiera po ľuďoch plastové fľaše
Nemecko odsudzuje popravy v Iráne: Ich násilie nemá hranice, tvrdí! Predvolalo si veľvyslanca
Súd odvolanie zamietol, nepomohla mu ani ľútosť: Za pokus o teroristický útok mu určil doživotie
To bolo tesné: Láva sa zastavila tesne pred cestnou komunikáciou! Už viac nie je nebezpečná
PR článok
Výkonný elektrický hybrid: Úplne nový model RX 500h
PR článok
Dostupné bývanie v novostavbe v Bratislave? V Ružinove je realitou
Sponzorované
Veselá športová kolekcia od Dedolesa
PR článok
Toto je koniec obezity na svete! Traja mladí hrdinskí vedci zachránia ľudstvo pred obezitou ZADARMO