Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.05.2019 16:53 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Po násilnom útoku chce Bratislava zvýšiť bezpečnosť v MHD: Dopravný podnik zavádza zmeny

Mesto Bratislava chce po minulotýždňovom incidente, keď bol v autobuse napadnutý manželský pár, zvýšiť bezpečnosť vo vozidlách MHD.

V budúcnosti bude všetky nákupy nových vozidiel MHD realizovať samospráva s podmienkou, že v nich budú zabudované bezpečnostné kamery. Zatiaľ chce mesto a Dopravný podnik Bratislava (DPB) všetky nočné linky MHD, kde je zvýšené riziko takýchto incidentov, zabezpečiť funkčným kamerovým systémom.

"V krátkom čase v spolupráci s políciou aj mestskou políciou príde k prehodnoteniu predpísaného postupu vodičov v prípade, že sa nejaký bezpečnostný incident vo vozidle odohráva," informoval TASR hovorca Bratislavy Peter Bubla. Samotnou témou je aj čo najrýchlejšie zabezpečiť prítomnosť polície na mieste činu. Mesto hľadá spôsob, ako verejnosť môže privolať hliadku aj bez toho, aby sa priamo vystavila ohrozeniu reálnym alebo potenciálnym agresorom. "Mestská polícia aj pre tieto prípady už buduje svoju špeciálnu zásahovú jednotku," podotkol Bubla.

Časť riešení je na strane DPB mesta a zložiek, ktoré zabezpečujú verejný poriadok. Výraznejšie nápomocní však môžu byť podľa samosprávy aj cestujúci. Mesto priznáva, že v prvom rade musia byť všetky vozidlá MHD vybavené kamerovým systémom tak, aby bezpečnostné zložky mali online spojenie s vozidlom MHD, v ktorom sa odohráva krízová situácia. "Rovnako musí byť k dispozícii kamerový záznam, aby bolo možné aj po prípadnom incidente jednoduchšie identifikovať agresora a pôsobiť na ďalších potenciálnych aj spätne odstrašujúcim príkladom," spresnil Bubla.

Otvoriť galériu

 

K incidentu došlo v autobuse linky 83 medzi zastávkami SAV a Damborského. "Skupinka štyroch doposiaľ neznámych cestujúcich sa správala hlučne, robila neporiadok a rozhadzovala po autobuse rôzne veci. Dvaja cestujúci - manželský pár vo veku 50 a 52 rokov túto skupinku slušne napomenuli, na čo reagovali doposiaľ neznámi muži ich fyzickým napadnutím," uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff. Výtržníci spôsobili manželom rôzne zranenia a zlomeniny v oblasti tváre a z autobusu utiekli. Zranenia ženy si vyžiadali hospitalizáciu v jednej z bratislavských nemocníc.

Polícia hľadá svedkov napadnutia. V čase incidentu malo v autobuse cestovať 20 ľudí, ktorí po príchode policajtov už neboli na mieste. "Svedkovia tohto incidentu sa môžu prihlásiť osobne na ktoromkoľvek policajnom oddelení, prípadne tak môžu urobiť telefonicky na linke 158," vyzval Szeiff. Policajti incident vyšetrujú ako trestný čin ublíženia na zdraví a výtržníctva.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Princ Harry.
Foto
Harryho veľký NÁVRAT? Kvôli TOMUTO mieri späť do Spojeného kráľovstva! A čo Meghan?
(ilustračné foto).
Požiar na Kysuciach: Horieť má známy HOTEL! Na mieste zasahuje niekoľko hasičov
Ilustračné foto
V dome vládli nadprirodzené sily, tínedžerka to mala zažiť na vlastnej koži: Žena, ktorá v ňom býva, prezradila detaily
Foto
Modelka si dala predĺžiť nohy, trpko to ľutuje: Choroba, ktorá ju ničí každý deň
Dmitrij Peskov.
Rusko varuje Západ: Ak TOTO urobí, príde TVRDÁ reakcia! Čo prezradil Peskov?
Agáta nemá na chlapov šťastie.
Foto
Hanychová pod paľbou kritiky: V TAKOMTO stave berie dcérku von? Agáta posiela odkaz a zatiahla do toho aj MAMU
Na snímke poslanec Národnej rady SR Jaroslav Spišiak.
Poslanec PS Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu: Nabúral do plota! Čo sa stalo?
Zomrela bývalá najvyššia žena sveta Maria († 77).
Foto
Niekdajšia rekordérka († 77) zomrela: Bola považovaná za najvyššiu ženu! Čo sa jej stalo osudným?
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Volebný prieskum: Kto by sa do parlamentu dostal v apríli?! Tesný boj o prvé 3 pozície
Ilustračné foto.
Katastrofálne správy: Ďalšia strata pre Ukrajinu? Rusko malo prevziať kontrolu nad týmto územím
Zdeno (+47) tragicky zomrel po tom, ako na pretekoch Spartan Race skolaboval.
Foto
Tragédia na Spartan Race: Pretekár Zdeno († 47) sa zrútil pri prekážke, niektorí ho mali ignorovať!
(ilustračné foto)
Polícia uzavrela Medzev a Sobrance: Konali sa to rozsiahle kontroly