Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.05.2019 13:37 | Správy | Zahraničné správy

Nemecký kandidát na predsedu Európskej komisie Weber: Dúfa že voliči podporia jednotný kontinent

Stredopravý nemecký kandidát na predsedu Európskej komisie Manfred Weber v nedeľu vyjadril nádej, že voliči podporia "Európu stability" a jednotný a ambiciózny kontinent.

Weber patrí do konzervatívnej politickej skupiny v Európskom parlamente (EP) s názvom Európska ľudová strana (EPP), ktorá dúfa, že si tam zachová postavenie najväčšej frakcie, napísala tlačová agentúra AP.

Weber hlasoval v nedeľu vo voľbách do EP vo svojej rodnej spolkovej krajine Bavorsko. Keď hádzal volebný lístok do urny, vyhlásil: "Nechcem zažiť pravicovo-populistickú Európu, ktorá chce zničiť myšlienku súdržnosti..., a takisto som proti Európe, ktorá je v rukách ľavice."

Nemecká europoslankyňa Ska Kellerová, ktorá je na prvom mieste kandidátky frakcie Európska strana zelených v eurovoľbách, uviedla v Berlíne pri odovzdávaní svojho hlasu: "Európska únia by mala ísť prvá po ceste ochrany klímy. Potrebujeme súdržnosť spoločnosti, potrebujeme posilniť demokraciu v Európe a dúfam, že toto sa stretne s veľkou podporou."

 

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz odovzdal v nedeľu hlas v eurovoľbách vo Viedni. Ako povedal, dúfa, že voľby do Európskeho parlamentu posilnia stred politického spektra, a nie strany krajnej pravice ani ľavice.

Kurz ďalej novinárom uviedol, že dúfa, že jeho stredopravá Rakúska ľudová strana (ÖVP) si udrží prvé miesto v súťaži o kreslá v europarlamente.

Hlasovanie do EP je prvým testom podpory pred rakúskymi predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa budú konať v septembri po páde Kurzovej vlády spred týždňa. Pád spôsobil škandál okolo bývalého lídra krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) a bývalého vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho. Jeho FPÖ bola menším koaličným partnerom v Kurzovej vláde.

Bez ohľadu na výsledok eurovolieb Kurza čaká v pondelok hlasovanie parlamentu o vyslovení nedôvery, ktoré presadila opozícia. Kurz podľa svojich slov očakáva, že to podporia slobodní (FPÖ) a sociálni demokrati, takže ho zosadia.

Španielsky prechodne úradujúci premiér a socialista Pedro Sánchez volil v eurovoľbách v nedeľu dopoludnia v Madride spolu s manželkou. Vyhlásil, že dúfa v taký výsledok európskych aj komunálnych volieb, ktorý bude viesť k väčšej "politickej stabilite" v Španielsku. Sánchez sa teraz snaží o vytvorenie vlády po aprílových španielskych parlamentných voľbách.

Sánchez vyzval "všetky politické sily, aby otvorili obzor politickej stability". Španielsky politik dodal, že voľby "rozhodnú o budúcnosti pokroku a blahobytu pre celú našu krajinu aj Európu".

Prieskumy verejnej mienky naznačujú víťazstvo Sánchezovej socialistickej strany v eurovoľbách. Vo všetkých španielskych mestách sa konajú aj komunálne voľby, pričom sa rozhoduje o druhom funkčnom období starostiek Madridu a Barcelony. Prebiehajú aj voľby v 14 z 19 regiónov.

Sánchezovi socialisti zvíťazili 28. apríla v celoštátnych parlamentných voľbách, ale nezískali väčšinu, takže potrebujú aj podporu súperov v parlamente, aby sa udržali pri moci.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Vlhová sa s mamou TAKTO vyšantila v kuchyni: Momentálne jem všetko, čo vidím!
Jerguš dostal už dve pracovné ponuky v súvislosti s dronmi
Foto
V škole v Prešove otvorili unikátny predmet: Žiakom sa pracovné ponuky len tak hrnú! Aha, čo ich učia
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Dopravné komplikácie v Bratislave: Na TOMTO mieste na cestu vyteká... Dávajte si pozor!
Ilustračné foto
Brutalita v Bratislave: V centre sa strhla drsná bitka! Zásah polície a prevoz do nemocnice
Braňo Mojsej sa v štúdiu rozprával s renomovanou psychiatričkou Teréziou Rosenbergerovou.
Detská psychiatrička v relácii Braňa Mojseja: Deti dnes nevedia riešiť problémy, preto sa toľko z nich zabíja
Zdenko si spartanské preteky nesmierne obľúbil.
Foto
Zdenko († 47) skolaboval na Spartan Race: Smrť na dcérine narodeniny?! Posledná FOTO otca rodiny
Experti oznámkovali plán vlády so súkromnými penziami.
3 scenáre o II. pilieri: Ako sa môže zmeniť? Experti o pláne vlády so súkromnými penziami
Šľahajúce plamene zdevastovali strechu, na mieste zasahovalo  množstvo hasičov.
Foto
Obľúbený rodinný hotel na Kysuciach pohltili plamene! Budovali ho 16 rokov: Manažér prehovoril o desivom zážitku
Polícia prosí o pomoc ľudí, ktorí majú akékoľvek informácie k totožnosti muža na priložených fotografiách.
Foto
Z výstavy v Ružinove zmizol vzácny kúsok! Poznáte tohto muža? Pomôžte polícii
Model na výšku meria 70 centimetrov.
Foto
To musíte vyskúšať! Postavte si vlastnú raketu: Nikdy to nebolo jednoduchšie
(ilustračné foto).
Konanie Izraela v Pásme Gázy ma ďalší zvrat: Do vyšetrovania sa primiešalo ICC! Čo na to USA?
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár (Smer-SD).
Mobilizácia 300 miliárd eur za projekt? Blanár rokoval s eurokomisárkou Urpilainenovou o dôležitých témach!