Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.05.2019 10:55 | Správy | Politika
Video

Kandidáti na europoslancov Nagy vs. Pčolinský: Podporia vznik armády EÚ?

Slovensko čakajú v sobotu dôležité voľby do europarlamentu, ktoré ukážu, akým smerom sa bude uberať celý kontinent nasledujúcich päť rokov.

József Nagy (Most-Híd)

Otvoriť galériu
József Nagy
Zdroj: tasr

Vy ste stále súčasný europoslanec. Čo ste pre Slovákov dokázali za posledných päť rokov vybaviť?

- Som členom výboru pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti, kde som sa prihlásil pôvodne kvôli tomu, že tam patria menšinové otázky a keďže patrím k maďarskej menšine na Slovensku a aj väčšina našich voličov pochádza z južného regiónu, tak som to považoval za podstatné. Tam ma zasiahla aj migračná kríza a mal som možnosť sa angažovať v tých záležitostiach, ako reagovala EÚ na migráciu. Tak sa Európska únia rozhodla, že vytvorí vlastnú pohraničnú stráž vonkajšiu, ktorá nebude podliehať členským štátom, ale priamo Bruselu. Teraz je to vôbec prvá ozbrojená sila EÚ, takže na to som dosť hrdý.

Čo konkrétne chcete presadzovať ďalších 5 rokov?

- Hlavne by som chcel pokračovať v načatej práci, čo sa mi ešte nepodarilo a to treba dokončiť. Na môj návrh prijal európsky parlament dvojtretinovou väčšinou správu, ktorá má 24 strán a sú v tom rozpracované európske minimálne štandardy pre národnostné menšiny. Za posledných 40 rokov sa to nikomu nepodarilo presadiť do legislatívy Európskej únie, nakoľko to vždy považovali za výlučnú právomoc členských štátov. Ja to považujem za takú mierovú misiu pre znižovanie napätia a kedže je to schválené ako v prvom kole v EP. Most-Híd si dal zároveň záväzok, že keď dosiahneme dobrý výsledok, tak zrušíme minimálne tisíc regulácií zbytočných alebo už neaktuálnych. Napríklad ja osobne budem navrhovať určite, aby sa zrušila povinosť registrácie chovu ošípaných v domácnosti, alebo tých zabíjačiek.

Podľa prieskumov to vyzerá tak, že v europarlamente budú sedieť v oveľa väčšom počte euroskeptici. Čo to bude znamenať pre EÚ?

- Pevne verím, že ten zvyšok, ktorý by chcel európsku federáciu, by mohol byť trpezlivejší a netlačiť veľmi na pílu. Lebo to vyvoláva potom presne tie obavy a hnutia, ktoré zasahujú obyčajných ľudí, ktorí sa dajú ľahko oklamať malými klamstvami. Verím, že by mali ubrať tieto sily zamerané na federalizáciu za každú cenu a bez ohľadu na dôsledky s tým, že ten pozitívny efekt bude prevyšovať všetko negatívne, čomu až tak neverím. Na druhej strane tiež by som rozdeľoval tie euroskeptické sily a nedával ich všetky do jedného vreca s nejakými fašistami alebo protieurópskymi silami.

Čiže chcete spoluprácu do istej miery?

- Pokúsime sa o to. Ale vždy je to na dvoch. Pokiaľ aj tá druhá strana bude chcieť robiť razatné kroky, je to otázne. Ale dobre vieme, že zatiaľ, čo aj Salvini rieši, to je otázka fi nančnej disciplíny niektorých krajín EÚ. Najviac ho to motivuje, aby do toho EÚ nezasahovala a pritom dobre vieme, že tam používa EÚ dvojitý meter, lebo nemá nijaký dôvod tak prísne sledovať Taliansko a nie tak prísne sledovať Francúzsko. Pokiaľ to vychádza len z politického presvedčenia niekoho, kto práve teraz má kormidlo, tak „sorry“, ale on potom rozbíja tú Úniu. Lebo keď ich dotlačí do toho, že oni sa majú dostať na grécku úroveň, tak samozrejme, že to nebudú chcieť.

Malo by Slovensko patriť v zahraničnej politike na západ, alebo by sa malo približovať na východ?

- Jednoznačne hovorím, že na západ. Európska únia smeruje na západ. Môžeme mať samozrejme ekonomické záujmy či taktické, diplomatické vzťahy tak, ako robia aj ostatné európske krajiny. Niekedy to tu tak hraníme na Slovensku, že buď na západ, alebo na východ akoby sme nevideli, že ako postupujú Nemci, Francúzi, Taliani, ktokoľvek. Ten svet nie je čiernobiely ale pokiaľ by sa malo voliť, tak určite na západ.

Mala by sa vytvoriť spoločná európska armáda v rámci EÚ?

- K tomu máme stanovisko, že nie. Považujeme to hlavne ekonomicky za úplný nezmysel. Každá európska krajina má pomerne vyspelú a primeranú armádu. My považujeme skôr za dôležité prehlbovať tú spoluprácu. To znamená, že optimalizovať medzi krajinami jednotlivé zložky armády, aby nie každý mal každú jednu činnosť.

späť
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena