Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.05.2019 10:55 | Správy | Politika
Video

Kandidáti na europoslancov Nagy vs. Pčolinský: Podporia vznik armády EÚ?

Slovensko čakajú v sobotu dôležité voľby do europarlamentu, ktoré ukážu, akým smerom sa bude uberať celý kontinent nasledujúcich päť rokov.

József Nagy (Most-Híd)

Otvoriť galériu
József Nagy
Zdroj: tasr

Vy ste stále súčasný europoslanec. Čo ste pre Slovákov dokázali za posledných päť rokov vybaviť?

- Som členom výboru pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti, kde som sa prihlásil pôvodne kvôli tomu, že tam patria menšinové otázky a keďže patrím k maďarskej menšine na Slovensku a aj väčšina našich voličov pochádza z južného regiónu, tak som to považoval za podstatné. Tam ma zasiahla aj migračná kríza a mal som možnosť sa angažovať v tých záležitostiach, ako reagovala EÚ na migráciu. Tak sa Európska únia rozhodla, že vytvorí vlastnú pohraničnú stráž vonkajšiu, ktorá nebude podliehať členským štátom, ale priamo Bruselu. Teraz je to vôbec prvá ozbrojená sila EÚ, takže na to som dosť hrdý.

Čo konkrétne chcete presadzovať ďalších 5 rokov?

- Hlavne by som chcel pokračovať v načatej práci, čo sa mi ešte nepodarilo a to treba dokončiť. Na môj návrh prijal európsky parlament dvojtretinovou väčšinou správu, ktorá má 24 strán a sú v tom rozpracované európske minimálne štandardy pre národnostné menšiny. Za posledných 40 rokov sa to nikomu nepodarilo presadiť do legislatívy Európskej únie, nakoľko to vždy považovali za výlučnú právomoc členských štátov. Ja to považujem za takú mierovú misiu pre znižovanie napätia a kedže je to schválené ako v prvom kole v EP. Most-Híd si dal zároveň záväzok, že keď dosiahneme dobrý výsledok, tak zrušíme minimálne tisíc regulácií zbytočných alebo už neaktuálnych. Napríklad ja osobne budem navrhovať určite, aby sa zrušila povinosť registrácie chovu ošípaných v domácnosti, alebo tých zabíjačiek.

Podľa prieskumov to vyzerá tak, že v europarlamente budú sedieť v oveľa väčšom počte euroskeptici. Čo to bude znamenať pre EÚ?

- Pevne verím, že ten zvyšok, ktorý by chcel európsku federáciu, by mohol byť trpezlivejší a netlačiť veľmi na pílu. Lebo to vyvoláva potom presne tie obavy a hnutia, ktoré zasahujú obyčajných ľudí, ktorí sa dajú ľahko oklamať malými klamstvami. Verím, že by mali ubrať tieto sily zamerané na federalizáciu za každú cenu a bez ohľadu na dôsledky s tým, že ten pozitívny efekt bude prevyšovať všetko negatívne, čomu až tak neverím. Na druhej strane tiež by som rozdeľoval tie euroskeptické sily a nedával ich všetky do jedného vreca s nejakými fašistami alebo protieurópskymi silami.

Čiže chcete spoluprácu do istej miery?

- Pokúsime sa o to. Ale vždy je to na dvoch. Pokiaľ aj tá druhá strana bude chcieť robiť razatné kroky, je to otázne. Ale dobre vieme, že zatiaľ, čo aj Salvini rieši, to je otázka fi nančnej disciplíny niektorých krajín EÚ. Najviac ho to motivuje, aby do toho EÚ nezasahovala a pritom dobre vieme, že tam používa EÚ dvojitý meter, lebo nemá nijaký dôvod tak prísne sledovať Taliansko a nie tak prísne sledovať Francúzsko. Pokiaľ to vychádza len z politického presvedčenia niekoho, kto práve teraz má kormidlo, tak „sorry“, ale on potom rozbíja tú Úniu. Lebo keď ich dotlačí do toho, že oni sa majú dostať na grécku úroveň, tak samozrejme, že to nebudú chcieť.

Malo by Slovensko patriť v zahraničnej politike na západ, alebo by sa malo približovať na východ?

- Jednoznačne hovorím, že na západ. Európska únia smeruje na západ. Môžeme mať samozrejme ekonomické záujmy či taktické, diplomatické vzťahy tak, ako robia aj ostatné európske krajiny. Niekedy to tu tak hraníme na Slovensku, že buď na západ, alebo na východ akoby sme nevideli, že ako postupujú Nemci, Francúzi, Taliani, ktokoľvek. Ten svet nie je čiernobiely ale pokiaľ by sa malo voliť, tak určite na západ.

Mala by sa vytvoriť spoločná európska armáda v rámci EÚ?

- K tomu máme stanovisko, že nie. Považujeme to hlavne ekonomicky za úplný nezmysel. Každá európska krajina má pomerne vyspelú a primeranú armádu. My považujeme skôr za dôležité prehlbovať tú spoluprácu. To znamená, že optimalizovať medzi krajinami jednotlivé zložky armády, aby nie každý mal každú jednu činnosť.

späť
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?