Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.05.2019 12:45 | Správy | Zahraničné správy

Útočník z Christchurchu vysielal masaker naživo na Facebooku: Rázne opatrenia sociálnej siete

Spoločnosť Facebook v stredu oznámila, že sa rozhodla obmedziť prístup k službe živého vysielania (livestreamingu) na svojej platforme.

Chce tak predchádzať nekontrolovateľnému zdieľaniu podobných násilných videozáznamov, aké streamoval páchateľ masakry v novozélandskom meste Christchurch. O nových reštrikciách Facebooku informuje agentúra AFP. "Po nedávnych hrôzostrašných teroristických útokoch na Novom Zélande sme skúmali, čo viac vieme spraviť pre to, aby naše služby nemohli byť použité na spôsobenie ujmy či šírenie nenávisti," uviedol vo vyhlásení viceprezident a produktový manažér Facebooku Guy Rosen.

Ľuďom, ktorí len jediný raz porušia určité závažné pravidlá Facebooku - vrátane tých, ktoré sa vzťahujú na "nebezpečné organizácie a jednotlivcov" -, bude podľa jeho slov odteraz okamžite na čas odoprený prístup k streamovaniu. Medzi takéto prečiny bude patriť napríklad bezkontextové zdieľanie odkazu na vyhlásenie teroristickej skupiny. "Plánujeme tieto obmedzenia v nadchádzajúcich týždňoch rozšíriť aj na iné oblasti (našej platformy), počnúc tým, že presne takýmto ľuďom zabránime v tom, aby na Facebooku vytvárali reklamy," dodal Rosen.

 

Facebook zároveň oznámil, že investuje 7,5 milióna dolárov na prieskum partnerstiev s tromi americkými univerzitami, ktorého výsledkom by malo byť zlepšenie analýz videozáznamov a obrázkov zverejňovaných na jeho platforme. Tým chce spoločnosť predchádzať ďalšej manipulácii s médiami, respektíve opätovnému zdieľaniu zakázaného obsahu v upravenej forme, ktorý je ťažšie zachytiť, približuje agentúra DPA.

Pri masakre v Christchurchi prišlo 15. marca o život 51 ľudí. Jej páchateľ vysielal 17-minútový videozáznam zo svojej streľby v dvoch mešitách naživo na Facebooku. Sociálna sieť vtedy uviedla, že videá z masakry zo svojich stránok "rýchlo" odstránila. Odborníci však tvrdili, že sa k nim dalo pomerne ľahko dopátrať aj niekoľko hodín po útokoch.

K oznámeniu Facebooku o nových reštrikciách došlo len krátko predtým, ako majú novozélandská premiérka Jacinda Ardernová a francúzsky premiér Emmanuel Macron v stredu odštartovať v Paríži summit zameraný na boj s extrémizmom na internete. Mali by sa na ňom zúčastniť viacerí svetoví lídri i poprední predstavitelia spoločností ako Amazon, Google, Microsoft, Twitter či Facebook.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Pri úprave trávnika je každá pomoc dobrá
Foto
Veľký test benzínových kosačiek: Podrobné porovnanie cien, výkonu a hlučnosti!
Senzácia sa nekonala: Slováci zabojujú o bronz
Herec Juraj Kukura musel vyhľadať lekárov.
Herec Juraj Kukura v opatere ONKOLÓGOV: Jeho vzhľad sa zmenil
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Ministerka Dolinková o jej odvolávaní: Nevidím žiadny relevantný dôvod
Zariadenie ciel v Leopoldove je veľmi strohé.
Viete, kto sedí v basách na Slovensku? Budete sa diviť, čo za ľudí sedí za mrežami
Juraj Bača (36)
Prečo Bača býva aj po 30-ke u rodičov: Osudový INCIDENT pred podpisom hypotéky!
Rodina Brodekovcov vytvorila v USA veľký biznis
Foto
Klan Brodekovcov dal svetu vynález, ktorý používame dodnes! Zachráni sa rodný dom šikovných Slovákov?