Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.05.2019 11:41 | Správy | Domáce správy

Poslanci v Národnej rade makajú: Za prvé dva dni schôdze prešli až 30 bodov programu

Poslanci Národnej rady SR prerokovali za prvé dva dni 45. schôdze už takmer 30 zo 115-bodového programu.

Druhý rokovací týždeň začnú už v pondelok, hoci v pondelky zvyčajne snemovňa nerokuje. V tento deň vynechajú dopoludňajšie hlasovanie, o návrhoch budú rozhodovať až podvečer.

Plénum má napríklad rozhodnúť, či pošle do ďalšieho čítania novelu zákona o štátnych symboloch, ktorá má opraviť zákon z dielne SNS. Ten upravuje ochranu štátnych symbolov, ale tiež obmedzil hranie a spievanie cudzej štátnej hymny. Hoci SNS tvrdí, že zákon nikomu nič ohľadom hymny nezakazuje, Most-Híd má s právnou normou problém. Svojou zmenou ponecháva ľuďom právo hrať a spievať cudziu hymnu bez zákazov a pokút. O novele z dielne Mosta-Híd rokuje plénum v zrýchlenom režime, chce ju prijať ešte na tejto schôdzi.

Hlasovať sa má aj o návrhu na zastavenie starých exekúcií a o ďalších návrhoch od ministerstva spravodlivosti. Diskusiu o exekúciách poslanci ešte neukončili, mali by tak urobiť v pondelok. Rezort justície navrhuje, aby sa ukončili niektoré staré exekúcie začaté pred 1. aprílom 2017. Stará exekúcia sa podľa návrhu zastavuje, ak uplynulo päť rokov od jej začatia a nezistil sa majetok, ktorý by stačil aspoň na úhradu trov exekúcie.

 

Na programe je aj návrh ministerstva spravodlivosti, ktorý má zrušiť podmienku veku pre kandidátov na európskeho prokurátora. Slovensku sa nedarí vybrať kandidátov, lebo nie sú uchádzači. Problémom je jazyková vybavenosť. Vo vekovej kategórii 40 rokov a vyššie sú podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) skúsení prokurátori, ale mnohí nemajú dostatočné jazykové znalosti. Zrušením vekového cenzu sa otvorí priestor aj pre mladších uchádzačov, ktorí by už mali jazyky ovládať lepšie.

Plénum má rokovať a následne rozhodovať aj o novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorou chce ministerstvo zdravotníctva zaviesť nový typ ambulancie zdravotnej záchrannej služby. Tá má slúžiť na prepravu pacientov. Koaliční poslanci zas presadzujú novelu zákona o vysokých školách, ktorá má umožniť vytváranie konzorcií a tým lepšiu spoluprácu škôl.

Na programe schôdze je aj voľba kandidátov na ústavných sudcov, ktorých má plénum voliť až v ďalší týždeň (21. mája). Koalícia ešte neoznámila, koho chce voliť, ale zhoduje sa, že má záujem zvoliť čo najviac kandidátov. Hovorí sa o desiatich kandidátoch. Opozícia tiež svoju dohodu ešte nepredstavila.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené