Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.05.2019 16:15 | Správy | Servis | Zdravie

Ražný, bielkovinový, pšeničný či špaldový? Podľa čoho si vybrať chlieb

Chlieb patrí k základným potravinám každej domácnosti. Kým kedysi sme si vyberali len medzi tmavým a svetlým, dnes sa vyrába toľko rôznych druhov, že niekedy až bezradne krútime hlavou pred preplnenými regálmi.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Často si z toľkej ponuky ani nevieme vybrať. Zrnkový, kváskový, špaldový a ktovieaký ešte. Poznáte rozdiely medzi nimi? Poradíme vám.

Kváskový ražný chlieb

Otvoriť galériu
Cesto obsahuje najmenej 90 % raže, kvások, niekedy koreniny, ako sú rasca, aníz alebo fenikel. Chlebík chutí jemne kyslasto. Zvláštnosťou je, že ražný chlieb vydrží dlho čerstvý. Kyslosť cesta ho chráni pred skazením. Takisto pre dlhšie kysnutie cesta chlieb nevyschne tak rýchlo. Kto uskladňuje chlieb napríklad v chlebníku z hliny alebo kameniny, môže ho jesť až 14 dní.

Pšeničný chlieb

Otvoriť galériu
Pšeničný chlieb
Zdroj: iStock
Čerstvý z pekárne chutí tento chlieb z kvasníc alebo z pšenično-kváskového cesta jemne a sladkasto. Je ideálny na toastovanie. V chlebe je najmenej 90 % svetlej pšeničnej múky typu 550. A hoci platí, že svetlý chlieb nie je zdravý, napríklad preto, že nás nezasýti nadlho, pšeničný chlieb obsahuje tiež dvojnásobné množstvo vlákniny na 100 g, ako je v jablku.

Chlieb s pevnou kôrkou

Otvoriť galériu
Pečie sa ako mix ražnej a pšeničnej múky. Čím viac raže, tým pevnejšia je kôrka. Tento chlieb sa často nazýva aj sedliacky chlieb. Trik: Aby kôrka vydržala dlhšie, položte chlieb odrezanou časťou na dosku a prikryte ho utierkou. Nikdy nebaľte celý chlieb do plastových vreciek, pretože tak sa z neho nemôže vyparovať voda a kôrka zmäkne.

Čierny ražný chlieb

Otvoriť galériu
Takmer čierny chlieb chutí trošku sladko z dôvodu karamelizovania, ktoré nastáva pri jeho dlhšom pečení. Obilie na chlieb je najprv dlho namočené, aby napučalo, a potom sa pečie pomaly najmenej 16 hodín. Tento chlieb je obzvlášť zdravý: 100 g pokrýva tretinu odporúčanej dennej dávky vlákniny. Okrem toho obsahuje aj vitamín B3, draslík a horčík.

Špaldový chlieb

Otvoriť galériu
Špaldový chlieb
Zdroj: iStock
Špalda chutí trošku orieškovo. Skutočný špaldový chlieb obsahuje okolo 90 % špaldy. Mnohí kupujú tento chlieb z dôvodu intolerancie na lepok. Pritom špalda obsahuje dokonca viac lepku ako pšenica! Napriek tomu je špaldový chlieb ľahšie stráviteľný. Dôvodom je, že cesto zreje dlhšie a problematické látky v múke sa pri tom odbúrajú. Špalda obsahuje aj mnoho vysokohodnotných bielkovín, vitamínov a minerálnych látok.

Bielkovinový chlieb

Otvoriť galériu
Bielkovinový chlieb
Zdroj: iStock

Ľahký a často mazľavý chlieb. 20 až 26 % bielkovín pochádza zo strukovín, ako sú hrach, bôb či sója, niekedy tiež zo srvátky. Základom je bežne ražná múka. Telo potrebuje bielkoviny na rast svalov a tvorbu buniek. Bielkovinový chlieb je diétny, obsahuje len 4,5 - 7 % sacharidov. Ale podľa odborníkov na výživu sa pri ňom nechudne. Na 100 gramov obsahuje o  10 - 20 % viac kalórií ako viaczrnný.

Zrnkový chlieb

Otvoriť galériu
Zrnkový chlieb
Zdroj: iStock
Chlieb bez múky? Dá sa to, ak sa v peci spoja zrná do celku. Pridávajú sa tam často aj oriešky a olejnaté semienka, napríklad tekvicové. Kto žuje chlieb poriadne, zostane dlho sýty. A tento chlieb je zdravý, účinné látky z neho pomáhajú napríklad pri tvorbe svalstva. Tiež však obsahuje relatívne dosť tuku, až 11 g/100 g.

 

Je to základná potravina

Katarína Skybová, Inštitút redukcie a prevencie nadváhy kompliment

Otvoriť galériu

- Chlieb patrí k základným potravinám, väčšina z nás ho konzumuje denne. Základom chleba je múka, ktorá určuje jeho nutričnú hodnotu. Chlieb, v závislosti od receptúry, obsahuje v sto gramoch 800 až 1 100 kJ. Najvyššiu biologickú hodnotu má chlieb, ktorý je pripravený z celozrnnej múky. Odporúčame čerstvo pripravený kváskový chlieb, ktorý obsahuje najmenej 70 percent celozrnnej múky. Takýto chlieb neobsahuje žiadne pridané látky, má vysokú nutričnú hodnotu, je ľahšie stráviteľný a má dlhšiu trvácnosť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, ivš, Jana Marcinová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na satelitnej snímke mesto Rafah (uprostred) v Pásme Gazy 4. mája 2024. Izraelská armáda v pondelok 6. mája vyzvala obyvateľov vo východnej časti mesta Rafah ležiaceho na juhu Pásma Gazy, aby sa dočasne presunuli do "humanitárnej oblasti".
Je zo zlé, varuje už aj UNICEF: 600 000 deťom hrozí ďalšia katastrofa!
Na snímke pápež František.
Úsmevné slová pápeža Františka: Nezvyčajný príkaz najmenšej armáde sveta
Na archívnej snímke z 22. apríla 2024 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Erdogan telefonoval s vodcom Hamasu: Kto vie, čo by si o tomto myslel Izrael
Dcéra Kate po svojom otcovi pátra pomocou sociálnych sietí.
David šiel osláviť dôchodok: Zvláštna SMS a potom... Slová užialenej rodiny
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putinova inaugurácia v tieni vojny: Británia oznámila rázny krok
Na snímke astronautka NASA  Sunita Williamsová počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
Stopka po náročných prípravách! Štart vesmírnej lode odložili: Desivý dôvod
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Izrael zaútočil v Pásme Gazy: Zmena pláno v poslednej chvíli?!
Po pandémii zdvihli ceny aj dámy ponúkajúce sex na ulici. (Ilustračné foto)
Váš Tip
SPOVEĎ prostitútky z Košíc: Prečo predávam svoje telo! Kto sú jej klienti a koľko zarobí?
Takto vyzerá Boris Kollár 3. mesiace po transplantácii vlasov.
Foto
Borisovi Kollárovi už narástli vlasy: Multiotecko sa môže pýšiť korunou krásy, AHA!
Exminister má po prehre na výber z viacerých možností.
Neúspešný prezidentský kandidát Korčok: Ďalšia trhlina v jeho plánoch v politike!
Karol III. bol korunovaný za kráľa 6. mája 2023 vo Westminsterskom opátstve.
Prvé výročie Karola III. zatienila aj smrť blízkeho: Päť RÁN pre kráľa za rok vlády!
Podľa dopravného analytika Cyklokoalícia neprediskutovala nápad s odbornou verejnosťou, ani nespravila osvetu.
Foto
Nová križovatka v Bratislave: Z 11 ostrovčekov sa vodičom krúti hlava! Čo na to analytik?