Chlieb patrí k základným potravinám každej domácnosti. Kým kedysi sme si vyberali len medzi tmavým a svetlým, dnes sa vyrába toľko rôznych druhov, že niekedy až bezradne krútime hlavou pred preplnenými regálmi.
Často si z toľkej ponuky ani nevieme vybrať. Zrnkový, kváskový, špaldový a ktovieaký ešte. Poznáte rozdiely medzi nimi? Poradíme vám.
Kváskový ražný chlieb
Cesto obsahuje najmenej 90 % raže, kvások, niekedy koreniny, ako sú rasca, aníz alebo fenikel. Chlebík chutí jemne kyslasto. Zvláštnosťou je, že ražný chlieb vydrží dlho čerstvý. Kyslosť cesta ho chráni pred skazením. Takisto pre dlhšie kysnutie cesta chlieb nevyschne tak rýchlo. Kto uskladňuje chlieb napríklad v chlebníku z hliny alebo kameniny, môže ho jesť až 14 dní.
Pšeničný chlieb
Čerstvý z pekárne chutí tento chlieb z kvasníc alebo z pšenično-kváskového cesta jemne a sladkasto. Je ideálny na toastovanie. V chlebe je najmenej 90 % svetlej pšeničnej múky typu 550. A hoci platí, že svetlý chlieb nie je zdravý, napríklad preto, že nás nezasýti nadlho, pšeničný chlieb obsahuje tiež dvojnásobné množstvo vlákniny na 100 g, ako je v jablku.
Chlieb s pevnou kôrkou
Pečie sa ako mix ražnej a pšeničnej múky. Čím viac raže, tým pevnejšia je kôrka. Tento chlieb sa často nazýva aj sedliacky chlieb. Trik: Aby kôrka vydržala dlhšie, položte chlieb odrezanou časťou na dosku a prikryte ho utierkou. Nikdy nebaľte celý chlieb do plastových vreciek, pretože tak sa z neho nemôže vyparovať voda a kôrka zmäkne.
Čierny ražný chlieb
Takmer čierny chlieb chutí trošku sladko z dôvodu karamelizovania, ktoré nastáva pri jeho dlhšom pečení. Obilie na chlieb je najprv dlho namočené, aby napučalo, a potom sa pečie pomaly najmenej 16 hodín. Tento chlieb je obzvlášť zdravý: 100 g pokrýva tretinu odporúčanej dennej dávky vlákniny. Okrem toho obsahuje aj vitamín B3, draslík a horčík.
Špaldový chlieb
Špalda chutí trošku orieškovo. Skutočný špaldový chlieb obsahuje okolo 90 % špaldy. Mnohí kupujú tento chlieb z dôvodu intolerancie na lepok. Pritom špalda obsahuje dokonca viac lepku ako pšenica! Napriek tomu je špaldový chlieb ľahšie stráviteľný. Dôvodom je, že cesto zreje dlhšie a problematické látky v múke sa pri tom odbúrajú. Špalda obsahuje aj mnoho vysokohodnotných bielkovín, vitamínov a minerálnych látok.
Bielkovinový chlieb
Ľahký a často mazľavý chlieb. 20 až 26 % bielkovín pochádza zo strukovín, ako sú hrach, bôb či sója, niekedy tiež zo srvátky. Základom je bežne ražná múka. Telo potrebuje bielkoviny na rast svalov a tvorbu buniek. Bielkovinový chlieb je diétny, obsahuje len 4,5 - 7 % sacharidov. Ale podľa odborníkov na výživu sa pri ňom nechudne. Na 100 gramov obsahuje o 10 - 20 % viac kalórií ako viaczrnný.
Zrnkový chlieb
Chlieb bez múky? Dá sa to, ak sa v peci spoja zrná do celku. Pridávajú sa tam často aj oriešky a olejnaté semienka, napríklad tekvicové. Kto žuje chlieb poriadne, zostane dlho sýty. A tento chlieb je zdravý, účinné látky z neho pomáhajú napríklad pri tvorbe svalstva. Tiež však obsahuje relatívne dosť tuku, až 11 g/100 g.
Je to základná potravina
Katarína Skybová, Inštitút redukcie a prevencie nadváhy kompliment
- Chlieb patrí k základným potravinám, väčšina z nás ho konzumuje denne. Základom chleba je múka, ktorá určuje jeho nutričnú hodnotu. Chlieb, v závislosti od receptúry, obsahuje v sto gramoch 800 až 1 100 kJ. Najvyššiu biologickú hodnotu má chlieb, ktorý je pripravený z celozrnnej múky. Odporúčame čerstvo pripravený kváskový chlieb, ktorý obsahuje najmenej 70 percent celozrnnej múky. Takýto chlieb neobsahuje žiadne pridané látky, má vysokú nutričnú hodnotu, je ľahšie stráviteľný a má dlhšiu trvácnosť.