Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.05.2019 11:00 | TOP Čas
Foto

Manželia venovali 20 rokov výsadbe lesa: Pozrite si dychberúcu fotku miesta PRED a PO

Brazílsky pár strávil 20 rokov výsadbou stromov. Tisícky divých zvierat má opäť domov!

Stromy hromadne miznú zo zemského povrchu a doplácajú na to ľudia aj zvieratá. Tie ak prídu o svoj domov, musia ho hľadať inde. Ľudstvo by malo spojiť sily a zabrániť ničeniu našej planéty. 

Príkladom tejto snahy je brazílsky pár Sebastião a Lélia Salgadovci, ktorí premenili spustnutnú krajinu na raj pre divokú zver, píše brightside.me.

V roku 1994 sa brazílsky dokumentárny fotograf Sebastião Salgado vrátil domov z východnej Afriky, kde dokumentoval hrôzy genocídy v Rwande. Po tejto traumatickej skúsenosti hľadal pokoj v bujnom zelenom lese jeho rodnej krajiny v oblasti Minas Gerais v Brazílii.

 

To, čo videl, bolo však tiež zničujúce - v priebehu niekoľkých rokov sa bohatý les zmenil na ťažko poškodenú a zaprášenú krajinu s vyschnutými riekami a bez stopy divokej zvery. Stromy tu tvorili len 0,5 % povrchu. Sebastião bol z toho zničený.

V tom čase jeho manželka Lélia navrhla niečo takmer nemožné. Verila, že by les mohli obnoviť do pôvodnej podoby, keď do toho vložia maximálne úsilie. Sebastião podporil jej myšlienku a pár sa rozhodol vysadiť celú oblasť druhom stromu, ktorý tam raz prekvital. Odvtedy prešla oblasť zázračnou transformáciou.

Salgado zasial prvé semeno v roku 1998, ale dvaja ľudia nestačili na to, aby zvládli takú obrovskú prácu. S cieľom obnoviť svoj opustený kúsok lesnej pôdy s rozlohou 709 hektárov, si najali 24 ľudí, ktorí pracovali vo dne v noci spolu s majiteľmi, vykorenili invázne buriny, vysádzali nové sadenice a zavlažovali rastliny.

Sebastião zároveň začal budovať sieť nadšených dobrovoľníkov a partnerov, ktorí by financovali a udržali svoj obrovský projekt. Na pritiahnutie pozornosti k ich poslaniu vytvoril manželský pár environmentálnu organizáciu Instituto Terra. 

Od roku 1998 pár zasadil viac ako 4 milióny stromov (293 druhov), čím sa im podarilo obnoviť tropický les. Vďaka novému lesu sa nanovo prebudoval celý ekosystém. Toto znovuzalesnenie malo za následok znovuzrodenie tropickej mikroklímy, čo viedlo k zvýšeniu zrážok a potokov naplnených vodou. Zdravý ekosystém nového lesa zachránil viac než len miestnu krajinu - podnietil aj divoké zvieratá k návratu do tejto oblasti. Keďže je tam teraz pre nich dostatok potravy, viac ako 172 druhov vtákov, 33 druhov cicavcov a 15 druhov obojživelníkov a plazov sa vrátilo domov.

Salgadovci dokázali, že najväčšie úspechy možno dosiahnuť aj prostredníctvom tých najmenších krokov a každý z nás môže prispieť k ochrane našej planéty vlastným spôsobom. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kj

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Ilustračné foto
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: TOTO očakávajú meteorológovia
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!
Pri úprave trávnika je každá pomoc dobrá
Foto
Veľký test benzínových kosačiek: Podrobné porovnanie cien, výkonu a hlučnosti!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane
Senzácia sa nekonala: Slováci zabojujú o bronz
Herec Juraj Kukura musel vyhľadať lekárov.
Herec Juraj Kukura v opatere ONKOLÓGOV: Jeho vzhľad sa zmenil
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Ministerka Dolinková o jej odvolávaní: Nevidím žiadny relevantný dôvod
Zariadenie ciel v Leopoldove je veľmi strohé.
Viete, kto sedí v basách na Slovensku? Budete sa diviť, čo za ľudí sedí za mrežami
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda
Skúšajú to Rusi na Západ inak? Znepokojení sú v Poľsku aj v Česku!
Juraj Bača (36)
Prečo Bača býva aj po 30-ke u rodičov: Osudový INCIDENT pred podpisom hypotéky!