Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.05.2019 17:06 | Správy | Politika

Danko o novele zákona: Bola prijatá, aby nemali slovenskí hokejisti na dresoch zohyzdený štátny znak

Novela zákona o štátnych symboloch bola prijatá len preto, aby nemali slovenskí hokejisti na dresoch zohyzdený štátny znak. Uviedol to po stretnutí s organizátormi dnešného protestu proti prijatiu novely predseda Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko.

Tiež pripomenul, že novela nezakazuje hrať či spievať hymnu inej národnosti. Podľa jeho slov to platí iba v prípade štátnych sviatkov. Danko bude rešpektovať, pokiaľ strana Most-Híd nepodporí novelu potom, ako ju na hlasovanie parlamentu vrátil prezident Andrej Kiska. V takom prípade bude podľa šéfa národniarov platiť doterajší právny stav. Organizátori protestu majú predsedovi parlamentu poslať svoje argumenty písomne aj s odôvodnením. Protestujúcich podporila aj strana Most-Híd, ktorá v písomnom stanovisku uviedla, že si želá rovnaký scenár, teda, že novela v súčasnom znení nebude prijatá.

"Zákon nehovorí o zákaze hymny cudzej krajiny, hovorí výslovne iba o doplnení. Pôvodný zákon platí od roku 1993 a hranie zahraničnej hymny nezakazuje. Ak Most-Híd nebude hlasovať za vrátený zákon prezidentom, nepôjde o porušenie koaličnej dohody. Novela bola prijatá len preto, aby nemali hokejisti zohyzdený znak na dresoch," povedal Danko po stretnutí s organizátormi protestu pred parlamentom. Predseda NR SR doplnil, že organizátori protestu majú poslať svoje pripomienky. "Toto stretnutie vzniklo podľa mňa z nedorozumenia a rešpektujem aj organizátorov protestu. Majú poslať svoje stanovisko písomne aj s argumentami," doplnil Danko. Predseda SNS pozval na diskusiu demonštrantov potom, ako protestovali pred budovou Národnej rady SR.

Strana Most-Híd v stanovisku poďakovala protestujúcim a vyhlásila, že pokiaľ bude v Národnej rade SR, nebude hranie či spievanie maďarskej hymny limitované. "Mnohí z tých, ktorí napriek nepriaznivému počasiu dnes prišli pred parlament, tam boli preto, lebo si naozaj úprimne želajú nápravu zákona o štátnych symboloch, ktorý bol prijatý koncom marca. Ďakujeme im za podporu," uviedla strana vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa Klára Debnár. Faktom ale zostáva, že za prijatie novely hlasovali aj poslanci vládneho Mosta. Strana má pripravené aj záložné riešenie v prípade, že by bolo veto prezidenta prelomené. "V takom prípade navrhnú poslanci zo strany Most-Híd pozmeňujúci návrh, ktorý sa prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní, práve preto, aby výklad ustanovenia o spievaní a hraní hymny iných štátov bol pre každého jednoznačný," doplnili.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Chodkyňu v Pezinku zrazilo auto, skončila v nemocnici: Polícia hľadá svedkov!
Polícia zverejnila video zo zadržania mladého chlapca.
Polícia zverejnila video zo zadržania 14-ročného chlapca: Mal nahlásiť bombu na škole!
Na prvý pohľad bežná križovatka sa zmení na nehodový úsek. Cyklisti, šoféri či motorkári si tu musia dávať obzvlášť pozor
Prekliata križovatka! Toľko nehôd na jednom mieste ste nevideli: Vedeli by ste cez ňu prejsť?
(Ilustračné foto)
Zbadali ste na dieťati vyrážku? Takto zistíte, či je dôvod na paniku: Jednoduchý trik!
Rakety do raketometov
Členské štáty Európskej únie sa dohodli, čo spravia s výnosmi z ruských aktív: Skvelá správa pre Ukrajinu!
NAKA zadržala 14-ročného mladíka: Na základnú školu mal poslať výhražný mail o bombe!
Rakety do raketometov
Zbierka Munícia pre Ukrajinu má úspech: Toto nakúpia z prvých vyzbieraných peňazí
Foto
Ostrava pár hodín pred MS: Ako na stavenisku!
Chcel zavtipkovať, no skoro prišiel o život: Toto na vlakovej stanici nikdy neskúšajte
Chlapec chcel na nástupišti zavtipkovať, takmer ho to stálo život: Toto bol fakt zlý nápad!
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajina nemá inú možnosť, parlament odhlasoval nový zákon: Do armády budú môcť nastúpiť aj ONI!
Ako manažér detskej skupiny viac nepracuje.
Foto
Manžel Spievanky Podhradskej bojuje s leukémiou, zverejnila aktuálnu fotku: Slová, ktoré vás rozplačú
Woman man smiling restaurant love date
Čakáte na vysnívanú LÁSKU? Možno ju máte priamo pred očami! Ako zistíte, že s vami flirtuje