Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.04.2019 22:16 | Správy | Zahraničné správy

Historický krok najväčšej sociálnej siete: Facebook radikálne mení vzhľad

Najväčšia sociálna sieť sveta mení vzhľad svojho užívateľského rozhrania a spoločne s touto zmenou upravuje aj niektoré svoje základné črty. Novú podobu facebooku v utorok na výročnej konferencii F8 predstavil jeho zakladateľ Mark Zuckerberg, podľa ktorého ide o najvýraznejší premenu platformy za päť rokov.

Spoločnosť chce nanovo urobiť jadrom svojej sociálne siete interakcie v používateľských skupinách, ktoré sú však označované aj za jednu z hlavných ciest šírenia dezinformácií. "Toto je najväčšia zmena v aplikácii Facebooku a na webovej stránke, akú sme urobili za posledných päť rokov," povedal Zuckerberg pri uvádzaní novej podoby rozhrania. V mobilnej aplikácii by sa niektoré zmeny mali prejavovať už odo dneška (utorka - pozn. red.), nový web príde v najbližších mesiacoch, uvádza Facebook na svojom oficiálnom blogu.

"Svieži" nový dizajn, v ktorom výrazne ubudne charakteristickej modrej farby, je vraj jednoduchší, rýchlejší, viac užívateľa vťahuje a "dáva vaše komunity do centra" užívateľskej skúsenosti. Podľa agentúry Reuters predstavujú ohlásené novinky prvé konkrétne kroky v pláne Facebooku premeniť sa vo firmu zameranú na súkromnú komunikáciu a obchodovanie na internete. Práve príklon k väčšiemu súkromiu bol pri utorkovej prezentácii zásadným motívom, o čom svedčí snímka s heslom "budúcnosť je súkromná".

Otvoriť galériu

Oznámenie vyvolalo posmešnú reakciu reportéra denníka The New York Times Kevina Rooseho, ktorý pripomenul, ako Zuckerberg pred rokmi označoval súkromie za prežitok. "Táto prestavba ľuďom uľahčí prechod z verejných priestorov do tých súkromnejších, akými sú skupiny," píše facebook o novom smerovaní svojej platformy. Spoločnosť chce používateľom uľahčiť objavovanie nových skupín a interakciu s tými, do ktorých už patria. Príspevky z nich bude v novom rozhraní zobrazovať v osobitnej personalizovanej záložke. Používateľom by sa nanovo na "hlavnej stránke" mohli príspevky zo skupín, ktorých sú členmi, zobrazovať častejšie, budú tiež do nich môcť preposielať obsah priamo zo svojho výberu príspevkov.

 

"Na facebooku sú desiatky miliónov aktívnych skupín. Keď ľudia nájdu tú správnu, mnohokrát sa stáva najzmysluplnejšou súčasťou toho, ako facebook používajú," vysvetľuje prevádzkovateľ siete rozhodnutie zvýrazniť úlohu tohto prvku. Niektorí analytici ale v poslednej dobe varujú, že skupiny slúžia aj ako účinný nástroj pri šírení dezinformácií. Vyšetrovanie ruských snáh o ovplyvnenie amerických prezidentských volieb opísalo niekoľko prípadov, kedy boli facebookové skupiny využité k podpore neskôr víťazného kandidáta Donalda Trumpa. Táto funkcia facebooku je tiež spájaná so šírením neprávd a konšpiračných teórií súvisiacich s protestmi tzv. žltých viest vo Francúzsku.

"Zaujímame viac proaktívny prístup pri zabezpečovaní toho, že naše nástroje sú používané pre dobro," uisťoval v utorok Zuckerberg. Jeho firma sa okrem najrôznejších "škodlivých hráčov" potýka tiež so stratou dôvery po sérii zistení o nedostatočnej ochrane užívateľských dát. Minulý týždeň Facebook priznal, že tieto pochybenia by mohli vyústiť do pokuty až piatich miliárd dolárov od americkej Federálnej komisie pre obchod (FTC). "Ohľadom súkromia teraz nemáme práve najlepšiu povesť. Musíme už dnes zmeniť spôsob, akým spoločnosť riadime," vyhlásil šéf Facebooku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Súčasný manžel Štefan Margita.
Foto
Štefan Margita sa po 35 rokoch vrátil na vychytené miesto: Pozrite sa, čo žiada od fanúšikov!
A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli