Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.04.2019 12:48 | Správy | Zahraničné správy

Pri útokoch na protivládne sily zabili najmenej 17 ľudí: Za smrť môžu džihádistické skupiny

Najmenej 17 príslušníkov sýrskych vládnych síl a ich spojencov zahynulo v sobotu pri dvoch útokoch opozičných bojovníkov na vidieku severnej provincie Aleppo.

Informovala o tom organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), monitorujúca vojnu v krajine, a aktivisti. Podľa SOHR útoky podnikli dve džihádistické skupiny - bývalá sýrska odnož al-Káidy, dnes radikálne hnutie Hajat Tahrír aš-Šám (HTS), a jej spojenec Hurrás as-Dín, ktorý je stále napojený na celosvetovú džihádistickú sieť.

SOHR uviedlo, že prvý útok zasiahol pozície sýrskej armády na trase medzi dedinami Zamár a Hurajš na vidieku v južnej časti provincie Aleppo. Útok nasledoval po prestrelke medzi oboma stranami, spresnila tlačová agentúra DPA.

Druhý útok podnikli samovražední atentátnici, ktorí cielili na pozície posádok vládnych vojakov a ich iránskych spojencov v dedine Chán Túmán, v juhozápadnej vidieckej oblasti provincie Aleppo, oznámili aktivisti.

 

Medzi mŕtvymi sú aj dôstojníci sýrskej armády, dodali aktivisti. SOHR tiež oznámilo, že pri oboch útokoch utrpelo zranenia približne 30 príslušníkov vládnych síl a ich spojencov. Zahynulo aj osem džihádistov, napísala tlačová agentúra AFP. Sýrska armáda potom podnikla odvetný úder a ostreľovala oblasti v provincii, ovládané povstalcami.

K útokom došlo po tom, čo sýrske vládne sily a ich ruskí spojenci niekoľko dní ostreľovali tie časti provincií Aleppo, Idlib a Hamá, ktoré majú pod kontrolou povstalci. Ruské lietadlá podnikli aj v sobotu nadránom nálety na susednú provinciu Hamá, kde zabili päť civilistov, informovalo SOHR.

V piatok zahynulo pri ruských náletoch v provincii Idlib, kde je tiež bašta džihádistov z HTS, desať civilistov. Rusko a Turecko, podporujúce protivládnych povstalcov, sa v septembri dohodli na zriadení nárazníkovej zóny, aby zabránili masívnej vládnej ofenzíve v regióne Idlib, ale táto dohoda sa nikdy nezaviedla do praxe. Región Idlibu s približne troma miliónmi ľudí je čoraz častejšie bombardovaný od januára, keď ho úplne ovládla skupina HTS.

Najnovšie ruské nálety sa uskutočnili po dvojdňových rozhovoroch o sýrskom konflikte v Kazachstane tento týždeň, na ktorých sa zúčastnilo Turecko, Rusko a Irán ako podporovateľ vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Tri vlády vyjadrili obavy zo silnejúceho vplyvu HTS v Idlibe a v častiach susedných provincií, preto sú odhodlané spolupracovať na likvidácii tejto džihádistickej skupiny.

Občianska vojna v Sýrii, ktorá sa začala v roku 2011 krvavým potláčaním protivládnych protestov, si už vyžiadala vyše 370.000 ľudských životov a vyhnala z domovov milióny obyvateľov.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Hasiči zasahujú pri vážnej nehode neďaleko Starej Ľubovne: Hlásia viacero zranených vrátane detí
Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na poriadne chlady: V týchto lokalitách bude mrznúť!
Podľa informácií Nového Času bola účastníčkou nehody aj bývalá misska Magdaléna Šebestová.
Foto
Vážna nehoda Magdy Šebestovej! Zasahoval vrtuľník aj sanitky
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka poďakovala všetkým mamám: Jej slová vás chytia za srdce
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Počet mŕtvych v Pásme Gazy prekročil strašné číslo: Väčšina obetí sú civilisti
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Verešová odhodila oblečenie: Ukázala sa úplne NAHÁ! Aha, ktorý známy muž jej to okomentoval
Head shot frustrated middle aged mature retired woman with walking disability holding hands on wooden stick, looking in distance, feeling lonely at home or suffering from depression, ageing concept.
„Nový“ Alzheimer vás vystraší: Riziko je obrovské! Prevratné zistenie vedcov
Foto
Po prvej výhre panuje skvelá nálada: Aktéri si nemohli vynachváliť fantastickú atmosféru!
Ilustračné foto
V noci to príde! Meteorológovia vydali výstrahy pre väčšinu Slovenska
Ilustračné foto
V obci Kolonica horí hala na spracovanie dreva! Zasahujú hasiči
David Beckham
Foto
Beckham šokoval fanúšikov: Za všetkým je jedna fotka! Pozrite sa na to