Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.04.2019 11:54 | Správy | Peniaze

Vláda dá 30 miliónov z eurofondov na kotlíkovú dotáciu: Domácnosti si budú môcť vymeniť staré kotly

Na výmenu zastaraných kotlov za kotly na zemný plyn pôjde približne 30 miliónov eur.

Takzvanú kotlíkovú dotáciu pre domácnosti by mali vyhlásiť na jeseň. Vyplýva to zo stredajšieho rozhodnutia vlády. Tá schválila zmenu Operačného programu Kvalita životného prostredia (OP KŽP), zmeny navrhla Európska komisia a ministerstvo životného prostredia. Okrem toho presunom financií medzi jednotlivými prioritnými osami bude môcť ministerstvo financovať vo väčšom objeme odvádzanie a čistenie komunálnych odpadových vôd v chránených vodohospodárskych oblastiach a sanovať viac environmentálnych záťaží.

Ako priznáva envirorezort, v kvalite ovzdušia má Slovensko dlhodobo problém s prekračovaním limitných hodnôt pre prachové častice PM. V značnej miere sa na tom vo vykurovacom období podieľajú práve domácnosti vykurované kotlami na pevné palivo. Doteraz sa z operačného programu finančne podporovali výmeny kotlov vo verejných budovách a vďaka teraz schválenej zmene túto možnosť rozšírili aj na domácnosti. Tie si budú môcť za poskytnutú dotáciu kúpiť nové ekologické vykurovacie zariadenia na zemný plyn. Cieľom je znížiť limitné hodnoty pre prachové častice a zvýšiť kvalitu ovzdušia na Slovensku. Tzv. kotlíkovú dotáciu plánujú vyhlásiť na jeseň, pričom na tento účel by malo ísť zhruba 30 miliónov eur.

V rámci zmeny Operačného programu Kvalita životného prostredia sa presunú aj peniaze, ktoré ušetrili pri verejných obstarávaniach. Ide o 30,9 milióna. Tieto peniaze budú smerovať do posilnenia podpory dvoch oblastí. Prvou je odvádzanie a čistenie komunálnych odpadových vôd, ako aj monitorovanie vôd v chránených vodohospodárskych oblastiach s významnými zdrojmi podzemných vôd. Peniaze využijú na budovanie kanalizácií a čistiarní odpadových vôd v obciach na Žitnom ostrove, čím sa podľa ministerstva zabezpečí účinnejšia ochrana najväčšej zásobárne pitnej vody. Druhou oblasťou je navýšenie prostriedkov, ktoré slúžia na sanáciu environmentálnych záťaží. Keďže odstraňovanie environmentálnych záťaží je finančne náročné, navýšenie prostriedkov zefektívni celý proces, tvrdí ministerstvo.

 

„Zmeny v operačnom programe pomôžu Slovensku zlepšiť kvalitu ovzdušia, posilniť ochranu vôd, zefektívniť sanáciu environmentálnych záťaží a tým aj plniť záväzky a právne predpisy Európskej únie. Obzvlášť ma teší, že budeme môcť finančne podporiť výmenu starých kotlov v domácnostiach za nové ekologické,“ uviedol minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

Návrh zmeny Operačného programu Kvalita životného prostredia už schválili členovia monitorovacieho výboru. Po dnešnom schválení vládou musí návrh zmeny operačného programu schváliť ešte Európska komisia. Má na to tri mesiace od oficiálneho predloženia návrhu. Ministerstvo ho predložilo v predstihu, ešte 28. februára 2019.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Minister životného prostredia Taraba má na krku malér.
Tomáš Taraba odvolal riaditeľa významnej inštitúcie: Funkciu šéfa preberie tento muž
Bývalý argentínsky futbalista Diego Maradona.
Veľký zvrat v prípade smrti Maradonu: Lekárska správa odhaľuje, čo ho skutočne zabilo!
(ilustračné foto)
Chaos na letisku v Budapešti: TOTO na kontrole naozaj niekto prehliadol?!
Dara Rolins zverejila fotky po estetickom zákroku, ľudia ju nespoznávajú.
Foto
Dara po drsnej kritike zverejnila ďalšiu FOTO po plastike: Štipľavý ODKAZ hejterom!
(ilustračné foto)
Úmrtie študenta († 17) na internáte v Piešťanoch: Čo sa mladému chlapcovi malo stať osudným?
Machala zapochyboval o guľatosti Zeme.
Váš Tip
Vedci reagujú na Machalu: Takto si guľatosť Zeme môžete overiť aj bez cesty do vesmíru
Bývalý policajný funkcionár NAKA Branislav Bakoš dostal trest päť rokov väzenia.
Polícia reaguje na zmeny v NAKA: Táto vec stále ostáva prioritou
Landslide and soil erosion, a down slope movement of mass of earth, debris or rock down a slope due to the action of external forces such as rainfall, earthquakes, anthropocentric activities etc.
Prírodná katastrofa pri Paríži: Po údere prírody zahynula žena († 57)
Pospíšil má za sebou dobrú sezónu v NHL.
Nováčik v reprezentácii, útočník Calgary Martin Pospíšil: Teším sa na partiu i Ramsayho!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Finále Let's Dance je za rohom: Vieme, kto si sadne do porotcovského kresla!
(ilustračné foto)
Sexuálny delikvent obťažoval dieťa: Oči vám z jamiek vypadnú, čo žiada z basy!
Vodič pod vplyvom alkoholu prekročil povolenú rýchlosť.
Foto
Vodič poriadne prekročil povolenú rýchlosť: Dychová skúška hovorila za všetko!