Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.04.2019 20:55 | Správy | Zahraničné správy

Na slobodu sa tak skoro nedostanú: Moskovský súd predĺžil väzbu všetkým 24 ukrajinským námorníkom

Lefortovský okresný súd v Moskve predĺžil v stredu o tri mesiace väzbu 24 ukrajinským námorníkom, ktorých zadržali vlani v Kerčskom prielive za protizákonné prekročenie ruskej štátnej hranice.

"Lefortovský okresný súd v Moskve rozhodol o predĺžení väzby pre 24 obvinených o tri mesiace, a to do 24. júla 2019," uviedlo pre agentúru TASS tlačové oddelenie súdu.

Pojednávanie sa konalo za zatvorenými dverami. Ako informovala agentúra UNIAN, zadržaní boli rozdelení do šiestich skupín po štyroch. Súd vypočul prípady prvých troch skupín v dopoludňajších hodinách, popoludní sa uskutočnilo vypočutie zvyšných. "Ukrajinských vojnových zajatcov" prišli podporiť ich príbuzní, ako aj a diplomati z Ukrajiny a západných krajín, dodal UNIAN.

Otvoriť galériu
Návrh na predĺženie väzby o tri mesiace pre 24 ukrajinských námorníkov podala na súd ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB). Termín vyšetrovania bol stanovený do 25. augusta.

 

Agentúra TASS pripomenula, že 25. novembra 2018 tri plavidlá ukrajinského námorníctva narušili ruskú štátnu hranicu v Kerčskom prielive. Ukrajinské lode nereagovali na požiadavky plavidiel pohraničnej služby FSB a Čiernomorskej flotily, ktoré ich preto začali prenasledovať, aby zmarili ich nebezpečné manévre. Keďže sa Ukrajinci odmietli podriadiť pokynom ruskej strany, tá pristúpila k streľbe, pričom troch zranila. Rusi lode obsadili a previezli do mesta Kerč. Členov posádky - 24 ukrajinských občanov - zatkli a previezli zo Simferopolu do Moskvy.

Rusko označilo incident za snahu Ukrajiny stupňovať protiruské nálady, dosiahnuť sprísnenie sankcií voči Rusku a tiež za súčasť predvolebnej kampane ukrajinského prezidenta.

Ukrajina sa obrátila v utorok na Medzinárodný súd pre námorné právo (ITLOS) so žiadosťou, aby donútil Rusko prepustiť jej námorníkov zadržaných v Kerčskom prielive. Oznámil to ukrajinský prezident Petro Porošenko. Podľa neho sa ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí na jeho pokyn obrátilo na ITLOS so žiadosťou o prijatie povinných opatrení, aby ruská strana prepustila námorníkov.

Porošenko dúfa, že ITLOS v priebehu niekoľkých týždňov zaviaže Rusko, aby prepustilo námorníkov a ukrajinské plavidlá, a konanie Moskvy uzná ako nezákonné.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jasmina Alagič na druhom kole Let's Dance.
Foto
Jasmina ukázala OTCA: Tento FEŠÁK že má skoro 70? Wau, pozrite sa, ako vyzerá
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Sexi Verešová výnimočne ukázala súkromie: Vášnivé BOZKY a ruka šmátralka!
Foto
Ramsay robí čistky v kádri pred MS: Prichádzajú nové posily!
Chorý kráľ spraví, čo už nik nečakal: Musí byť splnená JEDNA podmienka
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka prezradila, ktorú krajinu navštívi poslednú: V rámci rozlúčky navštevuje všetky susedné štáty
Na snímke Andrej Danko a Branislav Gröhling.
Atmosféra v koalícii: Gröhling hovorí o jej kríze, podľa Danka je všetko v poriadku
(ilustračné foto)
Ovládate chorvátčinu? KVÍZ pre pravých dovolenkárov: 10 fráz, ktoré MUSÍTE vedieť!
Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom.
Poslanci koalície i opozície: Harabin by sa nemal stať členom súdnej rady
Barbora Švidraňová
Foto
Barbora Švidraňová PREZRADILA, s kým by išla na dobrú večeru: Takú ODPOVEĎ by ste nečakali!
Švédsko – Slovensko ONLINE: Získajú naši mladíci bronz?
Woman holds in her hands small basil plant with the earth during gardening day
Váš Tip
V kláštore na Zamagurí pestujú unikát: Čo s tým má kniha z stará 300 rokov?
Pád vetroňa v Martine vyšetruje polícia: Príslušníci začali trestné stíhanie