Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.04.2019 23:40 | Správy | Domáce správy

Poľskí učitelia sa nedohodli s vládou: Naďalej štrajkujú za vyšší plat

Poľská konzervatívna vláda a učiteľské odbory v utorok večer oznámili neúspech svojich rokovaní, ktoré mali ukončiť celoštátny štrajk zamestnancov školstva za vyššie mzdy.

Informovala o tom agentúra AFP. Do štrajku, ktorý sa začal v pondelok, sa v niektorých regiónoch zapojilo až 80 percent škôl. Vzhľadom na neúspech rokovaní s vládou "nie je dôvod očakávať ukončenie alebo obmedzenie štrajku," vysvetlil Podľa agentúry AFP Slawomir Wittkowicz z Fóra odborov.

Podpredsedníčka poľskej vlády Beata Szydlová označila dnešné stretnutie s odborármi za "stratu času." Časovo neobmedzený štrajk sa začal v pondelok po tom, čo rokovania učiteľov s vládou o platoch v nedeľu zlyhali, keď dve veľké odborové organizácie posúdili ponuku vlády ako neuspokojivú. Čistý mesačný plat učiteľov v Poľsku sa pohybuje v rozmedzí 1800 až 3000 zlotých (420 až 700 eur). Podľa údajov poľského štatistického úradu vychádzala v krajine v roku 2018 priemerná čistá mesačná mzda na zhruba 870 eur.

Odborárski lídri Wittkowicz a Slawomir Broniarz, šéf Zväzu poľských učiteľov (ZNP), obvinili vládu, že v utorok na rokovaní nepredložila žiadne nové návrhy okrem dohody podpísanej s odbormi Solidarita, ktoré majú blízko ku konzervatívnej vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS).

 

Solidarita súhlasila s vládnym návrhom zvýšiť mzdu učiteľov o 15 percent, ostatné odbory žiadajú dvojnásobné zvýšenie. Štrajk učiteľov môže ohroziť aj záverečné skúšky, ktoré sa na základných a stredných školách v Poľsku začínajú v stredu. Szydlová túto skutočnosť pripomenula aj na dnešnom rokovaní, pričom označila za nutné splniť časový harmonogram skúšok, ktoré sa začínajú v stredu ráno pre stredoškolákov a na budúci pondelok pre žiakov základných škôl. Predstavitelia vládnych úradov sa v utorok pokúšali túto situáciu riešiť, keď hľadali náhradníkov, ktorí by robili na skúškach dozor.

Učiteľský štrajk sa koná krátko po tom, čo konzervatívna vláda predstavila svoj balíček nových a štedrých sociálnych opatrení. Analytici i opozícia tento krok spájajú s májovými voľbami do Európskeho parlamentu a jesennými parlamentnými voľbami, ale aj s poklesom popularity PiS v dôsledku série škandálov.

PiS v rámci svojho sociálneho balíčka prisľúbila ešte viac zvýšiť prídavky na dieťa, s čím začala po svojom nástupe k moci koncom roku 2015. Okrem toho parlament ovládaný stranou PiS minulý piatok schválil - opozíciou kritizovaný - návrh, ktorý predpokladá, že poľskí seniori dostanú v máji jednorazový príspevok vo výške približne 200 eur. Strana PiS tiež prisľúbila nezdaňovať príjmy zamestnancov do 26 rokov a nižšiu daň z príjmu pre dôchodcov. PiS avizovala aj osobitné dotácie pre chovateľov hovädzieho dobytka a ošípaných.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Ramsay robí čistky v kádri pred MS: Prichádzajú nové posily!
Chorý kráľ spraví, čo už nik nečakal: Musí byť splnená JEDNA podmienka
Barbora Švidraňová
Foto
Barbora Švidraňová PREZRADILA, s kým by išla na dobrú večeru: Takú ODPOVEĎ by ste nečakali!
Švédsko – Slovensko ONLINE: Získajú naši mladíci bronz?
Ponorka Titan.
Záhada ponorky Titan ODHALENÁ: Bolo všetko inak? Takto mali zomrieť milionári
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Rokovania o mieri pretrvávajú: Ako pokračuje diskusia v Egypte?
Ľudia v Bratislave sa tešia teplému a slnečnému počasiu.
Zo slnka sa dlho netešte: Stačí pár hodín a počasie sa dramaticky zmení!
Na snímke sanitka a záchranárske autá sú na mieste nehody vetroňa
Pri nehode vetroňa v Martine zahynul skúsený pilot († 62): Strašné, čo sa stalo po páde
Mimoriadna situácia v Partizánskom.
Foto
Stačilo 15 minút, aby ich vytopilo: Kvôli prietrži mračien vyhlásili v časti Partizánskeho mimoriadnu situáciu
Herečka a speváčka žije dlhodobo v Prahe
Foto
DETAILY z nakrúcania seriálu Iveta: DYM na scéne, všetci sa začali DUSIŤ! Preboha, čo sa tam stalo?
Ilustračné foto
Ukrajinci si kľaknú len pri modlitbe, nikdy nie pred okupantmi! Rusko útočilo aj počas pravoslávnej Veľkej noci
Speváčka Britney Spears
Strach o Britney Spears: Najprv psychické zrútenie v hoteli a potom... Čo má znamenať to video?!