Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.03.2019 11:50 | Správy | Politika

Námestníka prokurátora zložil obvinený podnikateľ: Kočnerovi vyšla poprava Šufliarskeho

Má po kariére?! Prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky (46) končí. Úspešnému prokurátorovi zlomila krk komunikácia s Mariánom Kočnerom obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice.

Šufliarsky si s Kočnerom vymenil 418 správ, rozoberali v nich Šufliarskeho mediálnu žalobu či islamské právo šaría. Väčším problémom než samotný obsah esemesiek zrejme bolo, že Šufliarsky od začiatku o svojich kontaktoch s Kočnerom zavádzal. „Resumé je také, že pán Šufliarsky sa po našom rozhovore k 1. 4. 2019 vzdá funkcie prvého námestníka generálneho prokurátora,“ týmito slovami šéf prokuratúry Jaromír Čižnár ukončil 321 dní dlhé pôsobenie Petra Šufliarskeho v pozícii druhého najdôležitejšieho muža prokuratúry.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Šufliarsky pôsobil na Generálnej prokuratúre vo vedúcej funkcii aj predtým - na pozícii námestníka pre trestný úsek. „Teraz rozhodnem o jeho zaradení a komunikáciu s Mariánom K. predložím etickej komisii, ktorá nech zaujme stanovisko, či došlo len k porušeniu etického kódexu, alebo k disciplinárnemu previneniu,“ dodal Čižnár.

Šufliarsky bol ako prokurátor pri odsúdení Mikuláša Černáka. Za čias Dobroslava Trnku (55) sa stal šéfom odboru osobitného určenia, ktorý riešil najzávažnejšie mafiánske kauzy, ako boli kyselinári či bytová mafia. Práve „vďaka“ bývalému šéfovi Trnkovi sa Šufliarsky spoznal s Kočnerom.

 

Čo mal s Kočnerom

„Marián K. sa predstavil sám a povedal, že je Stredoslovák. Všetkým prítomným povedal, že si môžeme tykať,“ takto Šufliarsky vysvetľoval, ako si na Trnkovej oslave 45. narodenín potykal s osobou z mafiánskych zoznamov. Šufliarsky tvrdil, že odvtedy sa s Kočnerom stretol iba dvakrát – v prítomnosti Trnku, v jeho kancelárii a na jeho zavolanie. Druhý muž prokuratúry neskôr priznal, že ho Kočner kontaktoval a snažil sa ho vylákať na stretnutie.

„Ten kontakt smeroval k tomu, aby som sa s ním osobne stretol. Ani v jednom prípade som sa s touto osobou nestretol,“ povedal Šufliarsky. Snahu dostať ho na stretnutie dosvedčujú aj esemesky uniknuté z vyšetrovacieho spisu Kuciakovej vraždy. Prokurátor však už zabudol spomenúť ďalšiu vec, ktorá vyplynula z jeho konverzácie s Kočnerom, a to, že okrem priznaných stretnutí spolu niekedy, pravdepodobne v roku 2010, sedeli dve hodiny v aute.

„Pamätáš na náš dlhý rozhovor (cca 2 hod.) v aute?“ pýtal sa ho Kočner v správe. Šufliarsky si nepamätal, sám na to kontroverznému podnikateľovi v roku 2017 odpísal, že si nespomína, pretože sa to stalo pred siedmimi rokmi.

Marián, ty vieš všetko

Šufliarsky napokon priznal, že si s Kočnerom vymenil 418 správ. Spravil však až po tom, ako mu šéf OĽaNO Igor Matovič pohrozil, že ak ich nezverejní, tak to urobí zaňho. Komunikácia medzi prokurátorom a podnikateľom podozrivým z viacerých trestných činov prebehla v prvej polovici roka 2017. Keď už komunikovali, tak väčšinou približne pol hodiny. Šufliarsky Kočnerovi odpisoval prakticky ihneď. „Keď Ťa bude zaujímať, osobne vysvetlím.

Je to na dlhšie...“ napísal mu Kočner, na čo Šufliarsky odpovedal: „Hm... Ty vies asi vsetko... haha.“ Kočner sa chytil a začal sa chvastať. „Skoro všetko. Napríklad neviem presne, či si zajtra dá premiér na raňajky k cereáliám kozí alebo ovčí jogurt,“ odpovedal. Šufliarsky na to iba stroho odvetil: „Tak to si na tom ozaj dobre...“ Podobných správ si vymenili mnoho, riešili spolu všetko od islamského práva cez Šufliarskeho žalobu na týždenník .týždeň až po zlé vzťahy poslanca Smeru Erika Tomáša s predsedom SNS Andrejom Dankom.

Odišiel sám

Šufliarsky i Čižnár tvrdia, že odstúpiť sa rozhodol prvý menovaný sám. „Ide o moje rozhodnutie, po zvážení všetkých skutočností a okolností. Spravil som chybu, za ktorú som sa opakovane ospravedlnil kolegom-prokurátorom, odbornej a laickej verejnosti. Pre moje rozhodnutie bola dôležitá aj ochrana mojej celej rodiny, najmä pred mediálnymi atakmi.

Chcem funkciu prokurátora vykonávať tak ako doteraz, zákonne, spravodlivo, profesionálne, s pokorou a v prospech ľudí,“ povedal Šufliarsky. Čižnár pritom zdôraznil, že to nemusí byť úplná stopka v Šufliarskeho kariére, keďže sa s Kočnerom nebavili o práci. Ostáva faktom, že Šufliarsky vo viacerých prípadoch konal proti Kočnerovi, za čo ho mal chcieť podnikateľ nechať zabiť.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR, Novy Cas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Adrián podľa spoluhráčov zomrel nečakane.
Nečakane zomrel mladý športovec z Považskej Bystrice! Zronení spoluhráči: Aďo, budeš nám chýbať
Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili
Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
To, čo chce Izrael od ľudí v Rafahu, pobúrilo OSN: Okamžite reagujú! Je to nehumánne, tvrdia
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Pneuservis v Rimavskej Robote zachvátili plamene: Zasahovať muselo vyše 30 hasičov!
Mužovi už pomôcť nedokázali.
Foto
Na Záhorí vedľa cesty našli ležať muža († 54): Záhadné okolnosti nešťastia
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!
Americký prezident Joe Biden a izraelský prezident Benjamin Netanjahu.
Biden o útoku na Rafah: Nalieha na Izrael, s týmto musia podľa neho skoncovať
Obľúbená herečka Jennifer Aniston.
Foto
Jennifer Aniston zobrala fanúšikov do kúpeľne: Ukázala oveľa VIAC! Nespustíte z nej oči