Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.03.2019 11:11 | Správy | Zahraničné správy

Pád lietadla v Etiópii: OSN prišla pri havárii o 21 pracovníkov

Organizácia Spojených národov patrila medzi tie kolektívy, ktoré pri nedeľnom zrútení lietadla spoločnosti Ethiopian Airlines na vidieku Etiópie dostali vážny úder - zo 157 obetí bolo 21 zamestnancov OSN. V utorok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Ľudia, ktorí pracujú pre OSN a jej početné agentúry, pochádzajú z celého sveta, ale vedia, do čoho idú - poznajú situáciu "v teréne". Rozdávajú potraviny a vodu, učia farmárske metódy, poskytujú lieky a zdravotnú starostlivosť, obhajujú práva ľudí odsunutých na okraj spoločnosti. Sú svedkami utrpenia, chorôb, dokonca umierania.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Hoci bola smrť pracovníkov v Etiópii pre OSN zdrvujúca, nebol to najväčší počet obetí katastrofy v kruhoch OSN. V roku 2010 ničivé zemetrasenie na Haiti zrovnalo so zemou hotel, kde bolo ubytovaných mnoho predstaviteľov OSN a zahynulo ich tam 102. Dvadsaťtri zamestnancov prišlo o život, keď povstalci v roku 2003, krátko po invázii Spojených štátov do Iraku a po zvrhnutí Saddáma Husajna, zbombardovali kancelárie OSN v Bagdade. Medzi mŕtvymi sa nachádzal aj šéf misie, ostrieľaný diplomat Sergio Vieira de Mello.

Stovky príslušníkov mierových síl OSN zahynuli v konfliktoch po celom svete. Let z etiópskej Addis Abeby do Nairobi v Keni bol však bežnou situáciou, zdanlivo nebol dôvod na strach. Touto trasou cestovali pracovníci OSN často - organizácia má sídlo pre Afriku práve v Nairobi, takže let nazývali aj "kyvadlová doprava OSN". Generálny tajomník OSN António Guterres držal v pondelok v sídle v New Yorku minútu ticha a nariadil spustenie vlajok na pol žrde v mnohých úradoch a zariadeniach OSN po celom svete.

 

"Globálna tragédia zasadila úder našim kruhom a Organizácia Spojených národov žiali spoločne," uviedol Guterres. Zároveň vyjadril "najhlbšiu sústrasť" príbuzným a blízkym všetkých ľudí, čo zahynuli. "Uctime si pamiatku našich kolegov tým, že budeme ich postoj k službe udržiavať nažive," dodal.

Medzi mŕtvymi pracovníkmi OSN sú dve Talianky-dvadsiatničky, Virginia Chimentiová a Maria Pilar Buzzettiová, ktoré pracovali pre Svetový potravinový program (WFP) so sídlom v Ríme. Victor Tsanh, ktorý pochádzal z Hongkongu a špecializoval sa na rodové záležitosti, odišiel z WFP a mal sa pripojiť k Environmentálnemu programu OSN (UNEP). "Spomínajme v našom žiali na každého z týchto kolegov z WFP, ktorí boli ochotní cestovať a pracovať ďaleko od domova a svojich blízkych, aby pomohli zlepšiť náš svet. To bolo ich poslaním," vyhlásil riaditeľ WFP David Beasley. Mnoho cestujúcich letelo do kenského Nairobi na dôležité zasadnutie Environmentálneho zhromaždenia OSN.

Medzi obeťami boli aj pracovníci ďalších humanitárnych agentúr, vrátane Catholic Relief Services (CRS) a Save the Children, ako uviedli ich predstavitelia. "Pracovníci OSN čelia neuveriteľným nebezpečenstvám, keď pomáhajú ľuďom po celom svete," povedal v interview Peter Yeo, viceprezident Nadácie OSN, ktorá pracuje na zlepšení vzťahov medzi OSN a Washingtonom. "Toto nám pripomína, čomu sú vystavení pracovníci OSN, keď tak veľa cestujú do vysoko rizikových oblastí," pokračoval.

"Taká strata talentov!" smútil Yeo. "Tragická strata pre rodiny, pre ľudí, ktorým slúžili, a pre inštitúcie," dodal. Medzi obeťami havárie lietadla v Etiópii bola aj slovenská charitatívna pracovníčka a projektová manažérka akcie Dobrá novina Danica Olexová, projektu eRko - Hnutia kresťanských spoločenstiev detí. Dobrá novina je kolednícka akcia, počas ktorej slovenské a rakúske deti pred Vianocami zbierajú peniaze na projekty v Afrike a Olexová ich mala rozbehnúť v Keni.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Potraviny na Slovensku lacnejú: Bude tento trend pokračovať?
Princ Harry s manželkou Meghan
Harry a Meghan budú chodiť po kanáloch: HANBA, čo vyplávalo na povrch! To FAKT?
(ilustračné foto)
Pozor, podvodníci opäť úradujú! Polícia varuje: Takto vás ľahko pripravia o úspory
Judge holding gavel in courtroom
Je rozhodnuté! Voľby starostu v tejto obci sú neplatné: Toto je dôvod
Čviriková Hriadelová (49) sa počas moderovania športu ukázala v sýtoružových odvážnych šatách.
FotoVáš Tip
Karol zapol športové správy, o chvíľu musel lapať po dychu: Čviriková Hriadelová vytasila bomby v nadupadom dekolte!
Aby ste navštevovali pumpu menej často, nemusíte dusiť motor, ale treba jazdiť s rozumom.
Úspornejšia jazda sa vám môže poriadne vypomstiť: Pozor, takéto poruchy vám hrozia!
Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).
Kaliňák má veľké plány: Chcel by uzavrieť dôležitú zmluvu
Foto
Rusi poriadne vypenili počas MS v Česku: Vymazali nás z histórie!
(ilustračné foto).
Sudca fyzicky zaútočil na svojho kolegu: Súdna rada schválila stanovisko k disciplinárke
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Vyrastie v Banskej Bystrici nová nemocnica? Zuzana Dolinková avizovala najbližšie plány
Vladimir Putin
Napĺňajú sa vyhrážky o jadrovom útoku? Desivé rozhodnutie Ruska!
Palestínčania vysídlení v dôsledku izraelskej leteckej a pozemnej ofenzívy v Pásme Gazy kráčajú cez provizórny stanový tábor západne od mesta Rafah
Z Rafahu je mesto duchov: Domov opustilo takmer 450 000 ľudí