Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.03.2019 11:00 | Správy | Politika
Video

Kandidát na prezidenta Bugár o príčine sporov v koalícii: Medzi Ficom a Dankom je jeden výrazný rozdiel

Odhodlal sa na nezvyčajný krok. Béla Bugár (60) je na slovenskej politickej scéne takmer už 30 rokov, no stále dokáže prekvapiť.

Často spomínate, že chcete byť prezidentom, ktorý spája. Ako sa z tohto pohľadu pozeráte na pôsobenie súčasného prezidenta? V čom by ste chceli byť iný ako on ?

- Prezident by mal byť partnerom aj vláde, aj parlamentu, ale to neznamená, že nebude kritizovať. Ak vidí, že je zlé rozhodnutie parlamentu alebo vlády, tak sa musí ozvať. Nemôže sa však postaviť na jednu stranu sporu. Nemyslím si, že pán prezident urobil dobre po Kuciakovej vražde, urobil by som to ináč. Vznikli napätia, ľudia prišli na námestia, čo bolo dobré, že tam nepustili politikov.

Ale pán prezident mal urobiť jedno, mal k jednému stolu zavolať predsedov všetkých parlamentných strán a položiť im na stôl, ako by mali spoločne komunikovať tento čin. Keďže to neurobil, nakoniec sa postavil na stranu protestujúcich a dovolil tak opozičným stranám, jednému predsedovi, aby to zneužíval ako kladivo na vládnu koalíciu.

Aká bola vaša úloha ako sprostredkovateľa pri dohadzovaní postu predsedu Ústavného súdu Robertovi Ficovi? O čom bola komunikácia medzi ním a Kiskom ?

- Niekedy odovzdám odkaz. S prezidentom sa stretávame často, ale nikdy som nehovoril o obsahu, ani keď som hovoril s predsedami vlád... Predstavte si, že by som začal hovoriť, aké boli názory po vražde, keď boli niektorí pripravení urobiť tu puč.

Pomohol by som Slovensku? Mohol by som napísať knihu, bol by to bestseller. Ale nie som rád, že ma prezident zatiahol do svojho sporu s predsedom Smeru. Môžem potvrdiť, že som mu volal, ako aj v iných prípadoch, tento rok asi 20-krát.

Čiže požiadal vás pán predseda Fico, aby ste mu zavolali ?

- Na základe rozhovoru s koaličnými partnermi aj s pánom Ficom som zavolal pánovi prezidentovi a hovoril som o tom, čo som zistil.

Ktoré tri veci by ste spravili ako prvé v Prezidentskom paláci ?

- Ak by som chcel z humornej stránky, tak najprv by som skontroloval, či má môj pes dostatočný výbeh. Ale v prvom rade by som naplánoval stretnutia v zahraničí, najprv Česko a potom susedné krajiny, následne by som sa stretol s predstaviteľmi politických strán.

Blížia sa parlamentné voľby a bolo by dobré, aby sme sa dohodli, aby to nebolo o útokoch, osočovaní a zbytočnej špine. Zatiaľ bola každá voľba len o tom, ako niekoho potopiť.

Aká by podľa vás mala byť priemerná mzda na Slovensku, aby z nej človek dokázal vyžiť?

- Keď ste na severe alebo na východe a poviete, že priemerná mzda je nad 1 000 eur, povedia vám, že to chcú vidieť, lebo oni dostávajú oveľa menej. Keď sme v Bratislave a okolí, tak povedia, že dvojnásobok, lebo tu je život drahý.

Áno, niekde kúpite dvojizbový byt za 16-tisíc eur a v Šamoríne za 80-tisíc, v Bratislave ešte viac, nedá sa povedať, že 1 500, lebo niekde to stačí, niekde nie. Každá vláda musí zvyšovať životnú úroveň.

Viete povedať, koľko stojí napríklad kilo jabĺk, chlieb, vajce alebo kurča?

- Nenakupujem, ale jablká máme vlastné. Vajcia nekupujeme, máme 15 sliepok, denne asi 10 vajec, ostatné neviem, ale kurča tak 1,50 eura za kilo.

Poďme sa pozrieť aj na súčasnú politickú situáciu. Máte ešte stále tichú domácnosť a kto je pre vás tvrdší oriešok, Andrej Danko alebo Robert Fico ?

- Už nemáme tichú domácnosť, lebo sme sa museli dohodnúť. Už je 30 kandidátov na ústavných sudcov a musíme si sadnúť a dohodnúť sa na menách. Ak sa nedohodneme, nebudeme hlasovať za tajnú voľbu. Lebo chcem mať istotu, že náš koaličný partner sa nedohodne so SNS za naším chrbtom, ako to bolo minule, prípadne pretlačí kandidátov, ktorí by nám robili zlé meno.

Takže budeme mať koaličnú radu, už mi volal aj pán Fico. Každý koaličný partner je troška zvláštny. Pán Fico bol zvyknutý, že 4 roky vládol Smer sám, s nikým sa nemusel dohodnúť, povedal ministrovi, takto bude a minister to tak urobil, teraz sa musí dohadovať. Pán Danko je oveľa emotívnejší ako pán Fico, preto sa stalo, že vypovedal koaličnú zmluvu, preto sú aj spory.

Ako ste prijali správu, že pán Fico nebude kandidovať ?

- To je dobrá správa, lebo sme povedali, že ho nemôžeme podporiť.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Katarína Kurtanská

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy