Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.03.2019 11:33 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Cestu do Kene nikto neprežil, na palube mali byť Slováci: Srdcervúce FOTO z miesta pádu lietadla!

Všetci ľudia z paluby etiópskeho lietadla, ktoré sa v nedeľu ráno zrútilo pri Addis Abeba na letu do Nairobi, sú mŕtvi.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Agentúra ČTK informuje, že medzi obeťami leteckého nešťastia v Etiópii sú tiež štyria občania Slovenska. Oznámilo to vedenie leteckej spoločnosti Ethiopian Airlines, doteraz stroj patrí. 

Podľa skorších informácií denníka Pravda boli na palube lietadla najmenej dvaja Slováci. Má ísť o manželku a syna známeho politika. Informáciu dopĺňa Týždeň, ktorý uvádza, že sa na pabube lietadla smrti mala nachádzať aj tretia osoba, slovenská novinárka.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR však nemá zatiaľ žiadne oficiálne informácie o tom, či medzi obeťami havarovaného etiópskeho lietadla boli aj Slováci. TASR to potvrdil šéf tlačového oddelenia rezortu Juraj Tomaga.

Otvoriť galériu

O tragédii informovali v nedeľu s odvolaním sa na leteckú spoločnosť etiópskej médiá. Lietadlo sa zrútilo na trase z Addis Abeba do Nairobi šesť minút po štarte. Podľa aeroliniek v ňom bolo 149 cestujúcich a osemčlenná posádka, dokopy ľudia zo 33 krajín. Príčina pádu lietadla zatiaľ nie je úplne jasná. Švédsky server flightradar24, ktorý sleduje leteckú prevádzku, oznámil, že lietadlo nemalo po štarte "stabilnú vertikálnu rýchlosť".

Otvoriť galériu
Hrozný pohľad na miesto nešťastia.
Zdroj: Facebook, AP, ČTK

Úrad etiópskeho premiéra na twitteri vyjadril sústrasť rodinám obetí. "Úrad predsedu vlády chce v mene vlády a etiópskeho ľudu vyjadriť najhlbšiu sústrasť rodinám, ktoré stratili svojich blízkych, ktorí boli dnes ráno v lietadle Boeing 737 spoločnosti Ethiopian Airlines pri pravidelnom lete do Nairobi," stojí v twitterovom príspevku. Ľútosť nad nešťastím vyjadril na Twiteri tiež kenský prezident Uhuru Kenyatta. Hovorca leteckej spoločnosti povedal, že kontakt s posádkou bol prerušený v 8:44 ráno (6:44 SEČ) nad Bishoftom, ktorý leží 62 kilometrov juhovýchodne od etiópskej metropoly. Lietadlo z Addis Abeba odštartovalo v 8:38 miestneho času.

 

Štátne Ethiopian Airlines sa označuje za najväčšiu leteckú spoločnosť v Afrike. Zriadila už informačnú linku, ktorá bude k dispozícii rodinám a priateľom ľudí, ktorí boli v lietadle.

Niektoré lety z Addis Abeby boli ráno zrušené alebo oneskorené. Ethiopian Airlines má flotilu 100 lietadiel a vlani prepravila vyše desať miliónov pasažierov. Podľa dostupných správ lietadlo, ktoré sa dnes zrútilo, bol nový model Boeingu 737 MAX. Práve tento typ lietadla vlani v októbri spadol do jávskeho mora na letu z Jakarty sa 189 ľuďmi na palube.

Otvoriť galériu

Firma Boeing vtedy vydala upozornenie, že chybný senzor môže posádke skomplikovať ovládanie stroja, čo "môže viesť k nárazu do terénu". Za pravdepodobnú príčinu nehody indonézskeho lietadla sa uvádzal automatický systém ovládajúci stabilizátory. Dostával zrejme zlé vstupné informácie o rýchlosti a výške a namieril lietadlo dole. Údaje obsiahnuté v nájdenom záznamníku lete potvrdili, že stroju zle fungoval ukazovateľ rýchlosti, a to pri štyroch jeho posledných rokoch. Spoločnosť Lion Air, ktorej lietadlo patrilo, pritom tvrdila, že problémy boli odstránené. Spoločnosť Ethiopian Airlines mala naposledy veľkú nehodu v roku 2010, kedy jej lietadlo spadlo krátko po štarte z Bejrútu. Zabilo sa vtedy 90 ľudí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Pneuservis v Rimavskej Robote zachvátili plamene: Zasahovať muselo vyše 30 hasičov!
Mužovi už pomôcť nedokázali.
Foto
Na Záhorí vedľa cesty našli ležať muža († 54): Záhadné okolnosti nešťastia
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
Obľúbená herečka Jennifer Aniston.
Foto
Jennifer Aniston zobrala fanúšikov do kúpeľne: Ukázala oveľa VIAC! Nespustíte z nej oči
Gregorová je známa svojou láskou k vareniu a pečeniu.
Gazdinka Hana Gregorová: Herečka za kulinárske skvosty minula majland!
Vlajka Európskej únie a ruský prezident Vladimir Putin.
Rusi sa chystajú cvičiť s JADROVÝMI zbraňami: EÚ dvíha varovný prst, je to ďalším dôkazom, že...
Fotografia z miesta nehody.
Vážna dopravná nehoda v centre Turzovky: Na železničnom priecestí sa zrazil vlak s osobným autom!
Search and rescue forces search through a destroyed building with the help of rescue dogs.
Okamihy hrôzy v Juhoafrickej republike: Zrútila sa tam budova, pod troskami uviazli bezmocní ľudia!
Close-up photo of unrecognizable man having erectile problem in bedroom
Štíhle telo či lepší výkon v posteli? Páni si musia vybrať! Starosti im spôsobuje populárny liek
Paramedics in a rescue operation after a car crash
Stačila sekunda! Dievčatko († 4) z Česka sa udusilo párkom v rohlíku: Ani rýchla pomoc nepomohla
Fotografia nezvestného muža.
Foto
Polícia pátra po 57-ročnom Milošovi z Kotešovej: Nezvestný je už týždeň! Nevideli ste ho?