Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.03.2019 21:40 | Správy | Zahraničné správy

Porazení džihádisti sľubujú pomstu a krv až po kolená: Islamský štát tu stále bude

Porazení avšak nekajúcni, niektorí džihádisti stále chvália Islamský štát (IS) a sľubujú pomstu jeho nepriateľom, zatiaľ čo sa trmácajú z trosiek jeho poslednej sýrskej bašty v meste Bághúz na východe krajiny.

Hoci môžu pôsobiť dojmom zástupu zombie, vychudnuté a strapaté figúry vychádzajúce z tlejúcich trosiek kalifátu nestrácajú podľa prítomných reportérov agentúry AFP svoju zanietenosť pre jeho ideológiu. Pri predsunutej hliadke Američanmi podporovaných jednotiek Sýrskych demokratický síl (SDF) na okraji mestečka Bághúz stojí pri novinároch skupina desiatich žien so vztýčenými ukazovákmi, čo je gesto, ktorým sa príslušníci IS odkazujú na tzv. tauhíd (božiu jednotu).

Jednotne skandujúc "Islamský štát tu stále bude", obkľúčili postupne ženy zahalené v čiernych róbach novinárov ako roj sršňov, píše AFP. Niektoré hádžu kamene po kameramanoch, ktorí sa ich snažia natočiť, zatiaľ čo jedna z nich kričí na fotografa a označuje ho za prasa. Ďalšia medzitým chniape prítomnú reportérku za odhalené vlasy a vraví jej: "Nečítala si Korán, nehanbíš sa?" Scéna sa odohráva na pozadí toho, ako jednotky SDF obkľučujú posledných skalných džihádistov v provizórnom stanovom tábore v mestečku Bághúz.

Už viac ako 7000 ľudí opustilo za posledné tri dni túto ťažko obliehanú baštu islamistov v snahe ujsť pred ostreľovaním SDF, ktoré sa strieda s náletmi Američanmi vedenej koalície. Pre Umm Muhammadovú, 47-ročnú ženu z irackej provincie Anbár, však ešte nie je všetko stratené. "Čakáme ďalšiu dobyvačnú vojnu, ak Boh dá," vyhlásila.

Vedľa nej kráča v zaprášenej bunde po boku svojej matky malý chlapec a pohmkáva si džihádistickú hymnu. Ako tvrdí ďalšia žena, práve tieto deti - takzvané levíčatá kalifátu - teda chlapci, ktorí vyrástli a boli trénovaní pod vládou IS, sú dôvodom, prečo ich hnutie prežije. "Kalifát nezanikne, pretože zapustil hlboké korene v srdciach a hlavách detí a novorodencov," presviedča prítomných novinárov 60-ročná žena, ktorá však nechce prezradiť svoju identitu.

 

Mnohé z prítomných príslušníčok IS sa novinárom zverujú, že chcú vychovávať svoje deti podľa ideológie kalifátu napriek tomu, že ten prestáva fyzicky existovať. Vieru v konečné víťazstvo kalifátu demonštruje aj prítomná žena pôvodom z Damasku. "Odišli sme, ale v budúcnosti dobyjeme nové územia," vyhlasuje pred reportérmi spoza rúška, ktoré jej zahaľuje tvár a dodáva: "Pomstíme sa, budete v krvi až po kolená."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Tragická dopravná nehoda na Záhorí: O život prišla len 36-ročná žena
(ilustračné foto).
Hasiči zasahujú pri vážnej nehode neďaleko Starej Ľubovne: Hlásia viacero zranených vrátane detí
Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na poriadne chlady: V týchto lokalitách bude mrznúť!
(ilustračné foto)
Obľúbené dovolenkové destinácie spravili rázny krok: Za TOTO vám hrozí pokuta!
Podľa informácií Nového Času bola účastníčkou nehody aj bývalá misska Magdaléna Šebestová.
Foto
Vážna nehoda Magdy Šebestovej! Zasahoval vrtuľník aj sanitky
ilustračné foto
Armády krajín sa zbierajú na jednom mieste: Čo sa to deje?! Obrovské množstvo vojenských síl
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka poďakovala všetkým mamám: Jej slová vás chytia za srdce
(ilustračné foto)
KVÍZ: 10 faktov zo zvieracej ríše, ktoré zvládnu len tí najlepší! Trúfate si?
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Počet mŕtvych v Pásme Gazy prekročil strašné číslo: Väčšina obetí sú civilisti
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Verešová odhodila oblečenie: Ukázala sa úplne NAHÁ! Aha, ktorý známy muž jej to okomentoval
Head shot frustrated middle aged mature retired woman with walking disability holding hands on wooden stick, looking in distance, feeling lonely at home or suffering from depression, ageing concept.
„Nový“ Alzheimer vás vystraší: Riziko je obrovské! Prevratné zistenie vedcov