Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.03.2019 09:52 | Šport | Futbal
Foto

Futbalový Inter má sen: Vrátiť sa do Bratislavy! Skončí na Tehelnom poli?

Prezident druholigového futbalového klubu Inter Bratislava Jozef Barmoš sa už niekoľko rokov netají tým, že chce vrátiť "žlto-čiernych" do hlavného mesta Slovenska.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Usiluje sa o to už v podstate odvtedy, ako Inter musel po predaji prvoligovej licencie do Senice v roku 2009 odísť z Pasienkov, kde bol doma viac ako 40 rokov a kde okrem stoviek náročných súbojov v bývalej spoločnej federálnej lige vybojoval aj dva tituly majstra Slovenska a dva triumfy v Slovenskom pohári (2000 a 2001).

"Naše úsilie vrátiť sa medzi elitu trvá už desať rokov. Náš cieľ sme síce stále nedosiahli, ale vieme, že sme na dobrej ceste, uvedomujeme si, že naša snaha má zmysel," konštatoval prezident FK Inter Bratislava Jozef Barmoš, ktorý musel s Interom v roku 2010 začínať až v V. lige.

Dlhoročný československý reprezentant a účastník ME 1980 (bronz) a MS 1982 stále stojí na čele žlto-čiernych fanatikov, ktorí zázračne posúvajú Inter stále dopredu, hoci po odchode do areálu na Drieňovej ulici musel vstať doslova z popola. Vtedajší všemocní tohto sveta, ktorí sa v zlomových okamihoch pre Inter prezentovali nadutosťou a aroganciou, ho doslova hodili cez palubu ako nepotrebnú a opotrebovanú hračku.

 

"Našou absolútnou prioritou je návrat do Bratislavy. S Pasienkami nepočítame, tam by bol možný návrat iba na obmedzený čas dvoch - troch rokov. Hľadáme trvalé riešenie. Určite sa budeme zaujímať aj o možnosť hrať na Tehelnom poli, ale v hre sú aj iné možnosti... Presun do hlavného mesta by sme radi vyriešili už tento rok. V Bratislave treba vytvoriť dobré konkurenčné prostredie, aby tunajší divák mohol chodiť na naše zápasy v najvyššej súťaži, aby mal na výber, ako to bolo v minulosti," zdôraznila dlhoročná opora Interu nie iba na trávniku, ale aj na poste prezidenta futbalového klubu, ktorý napokon našiel útočište v Stupave. Tam si spoločne s domácimi vybudoval areál s umelou trávou, kde môže hrať 2. ligu. Mimochodom, Inter za uplynulých deväť rokov postúpil z regionálnej súťaže až do 2. ligy.

"V klube sa staráme o takmer 300 detí, v Interi aktuálne pôsobí 16 žiackych a mládežníckych mužstiev. Všetko sú to deti obyvateľov Bratislavy, všetko sú to deti ľudí, ktorí v tomto meste platia dane. Preto nechápem, že vedenie mesta nevie napríklad aj z podielových daní vyčleniť príspevok pre našu mládež," konštatoval Jozef Barmoš.

"Nikdy som nepýtal peniaze pre chod A-mužstva. To si stále riešime iným spôsobom. Pre áčko hľadáme partnerov a sponzorov. So všetkými primátormi mesta počnúc Andrejom Ďurkovským som rokoval iba o podpore pre deti. Tak isto so všetkými doterajšími županmi. Vždy som chcel od kompetentných ľudí príspevok iba pre deti. Veď naše deti hrajú súťaže s mužstvami z celého západného Slovenska - od Bratislavy až po Dubnicu nad Váhom. Každý víkend posielame s nimi dva - tri autobusy, aby mohli odohrať svoje majstrovské zápasy. Tá doprava nestojí málo. Ani každodenná starostlivosť o malých a mladých futbalistov. Tak isto aj tréningy. Mladší žiaci trénujú dvakrát v priebehu týždňa, starší žiaci štyrikrát a dorastenci ešte častejšie. Aj to predsa niečo stojí. Nikde som nenašiel pochopenie a ústretovosť, čo ma dosť nemilo prekvapilo," priznal 64-ročný futbalový odborník a bývalý prvý tréner tímu SR do 21 rokov a niekdajší asistent hlavného kormidelníka A-mužstva SR.

Ako Jozef Barmoš pripomenul, Inter si momentálne v druhej lige meria sily s okresnými mestami s 30 - 50 000 obyvateľmi. V nich peniaze na chod futbalu dokážu nájsť. V Bratislave však nie. Nepochopiteľné, ale je to tak. "V Poprade dokáže mesto na futbal vyčleniť 200 000 eur z podielových daní, Liptovský Mikuláš takmer 400 000 eur dá dotáciu z fondu mesta. Preto nechápem, že Bratislava nedokáže na mládež dať ani euro. A pritom má veľký dlh voči malým futbalistom. Za posledných 25 - 30 rokov v hlavnom meste Slovenska zaniklo najmenej 45 futbalových ihrísk. Všetky museli ustúpiť devoloperom, privatizérom, novodobým zbohatlíkom. Ako je možné, že vedenie Bratislavy nemá záujem napraviť doteraz napáchané krivdy na športovej infraštruktúre tohto mesta? Ako to, že už desať rokov chodíme na rokovania, píšeme žiadosti, predkladáme projekty, bijeme na poplach - a výsledok z toho nie je žiadny. V súčasnosti na dôležitých postoch pracuje veľa hluchých ľudí. Kým to tak bude, dovtedy sa nepohneme ďalej. Dovtedy budú zanikať možnosti pre športovanie v tomto meste. Jeden Národný futbalový štadión to nezachráni. Aj keď sa budeme usilovať zistiť, za akých možností by aj Inter mohol na ňom hrávať. A tiež potrebujeme zistiť, kto napokon bude jeho správcom. Aby sme vedeli, s kým máme vstúpiť do kontaktu, s kým máme o tom prenájme rokovať," pripomenul rodák zo Šurian, ktorý okrem Interu hral najvyššiu súťaž aj v Dukle Praha.

"Momentálne je aktuálny projekt výstavby nového štadióna na okraji Petržalky. Tiež sme súčasťou tohto nápadu, lenže v súčasnosti je to ešte stále poľnohospodárska pôda. Ešte je to iba v štádiu návrhu. Ubehne veľa času, kým ten štadión bude hotový. Ale nespoliehame sa iba na to. Skúšame nájsť nový domov. Hľadáme všade, kde sa dá. Boli sme v Podunajských Biskupiciach, mapujeme situáciu v Dúbravke. Hľadáme možnosti, kde by sme sa v Bratislave mohli perspektívne usadiť na dlhšiu dobu. Prenájom na dva - tri roky nič nerieši. Ten nám tŕň z päty nevytrhne," opakuje Jozef Barmoš už dávno obohranú, no na kompetentných miestach stále nevypočutú pesničku.

"Otázku štadióna musíme vyriešiť aj s súvislosti s ambíciami vrátiť sa do najvyššej slovenskej súťaže. Ale načo sa budeme o postup usilovať napríklad tento rok, keď tú najvyššiu súťaž nebudeme mať kde hrať? Preto je teraz aktuálna úloha udržať sa v 2. lige. Dobre sa etablovať v tejto súťaži. Je to náročné, lebo tento rok vypadnú z 2. ligy štyri mužstvá. Nás trinásť kôl pred koncom sezóny od pásma zostupu delí iba päť bodov. Preto jarná časť sezóny bude aj pre nás nie iba náročná, ale aj mimoriadne dôležitá. Najmä smerom k budúcim rokom. Preto sme káder posilnili o nových hráčov, našli sme šikovných futbalistov, ktorí by mali byť kostrou mužstva pre budúce sezóny. Táto jar bude pre nich testovacím obdobím. Som zvedavý, čo chlapci v tejto sezóne dokážu,“ pripomenul neúnavný prvý muž futbalového diania v ťažkoskúšanom Interi a pokračoval:

"Vieme, že v prípade postupu by sme nemali adekvátny štadión na najvyššiu súťaž. Preto strategicky musíme vyriešiť najskôr návrat do Bratislavy a rovnako tak aj otázku štadióna s vyhovujúcimi parametrami. A súčasne budeme budovať silné mužstvo, pripravené na najvyššiu slovenskú súťaž. Aktuálnu sezónu vidím tak, že by sme sa chceli pohybovať v strede tabuľky. O postup sa môžeme pobiť v tej nasledujúcej, resp. v tej ďalšej... Vieme, že v tomto úsilí nepovolíme. Inter chceme vrátiť tam, kde voľakedy dlhé roky patril."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Péter Magyar, kritik vlády maďarského premiéra Viktora Orbána.
Popularita Orbánovho najväčšieho súpera stúpa: Jeho strana raketovo vyskočila
Obrovská komplikácia pre českú televíziu: Známy expert mal vážnu autonehodu!
Odchádzajúci minister Sergej Šojgu so svojím nástupcom Andrejom Belousovovom (vľavo).
Výmena ruského ministra veľa napovedá: Krajina sa mení, už nebude ako predtým
Melinda Gatesová
Gatesova exmanželka urobila nečakaný krok: Nad jej rozhodnutím krúti hlavou aj Bill
Foto
Dojemné gesto: Hrdina Američanov poslal po zápase darček Nemcovmu otcovi!
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a minister zahraničia Sergej Lavrov
Putinova pravá ruka odhalila tajné plány: Svetová vojna na spadnutie! Európske štáty už podnikajú kroky
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Rusi sa skupujú pri Charkove, je tam 30-tisíc vojakov: Čo chystajú? Takto to vidia Ukrajinci
Zrážka nákladného a osobného auta sa neobišla bez vážnych následkov
Zrážka nákladiaku s osobným autom sa neobišla bez následkov: Ženu museli previezť do nemocnice
Foto
Slováci po zápase s USA: Nemcovi sa dva body nemália, Kelemen sa teší na pivo
(ilustračné foto)
Bežný stav ako zabijak mladých žien: Pred 40-kou si dajte pozor na TENTO príznak
small plane crashes through fence in emergency landing
Tragédia pri Jihlave: Spadlo malé lietadlo, pilot nehodu neprežil
Bigboard spadol na čerpaciu stanicu.
Obrovský bigboard spadol na benzínku: Pod troskami uviazli desiatky ľudí