Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.03.2019 17:35 | Šport | Šport mix

Prekvapenie sa nekoná: Slovenská štafeta skončila mimo top desiatky

Zlatú medailu si v úvodných pretekoch 50. majstrovstiev sveta v biatlone vo švédskom Östersunde vybojovalo v štafetovom mixe Nórsko.

V zložení Marte Olsbu Röiselandová, Tiril Eckhoffová, Johannes Thingnes Boe a Vetle Sjaastad Christiansen za ním na 2x6 km ženskej a 2x7,5 km mužskej trati skončilo druhé Nemecko (+13,1) a tretie Taliansko (+1:09,6).

V sezóne sa štafetový mix štvoríc bežal v seriáli SP len dvakrát a vždy zvíťazilo Francúzsko, olympijský víťaz v Pjongčangu. Favoritov na zlato však bolo oveľa viac a medzi nich sa rátal aj obhajca prvenstva Nemecko. Vzhľadom na nevýrazné predchádzajúce výsledky malo Slovensko primerané ambície, navyše neštartovala prechladnutá Anastasia Kuzminová, ktorú nahradila Ivona Fialková.

Práve v Östersunde sa však vo vlaňajšej sezóne mix štafeta so 4. priečkou takmer prepracovala v pretekoch SP na medailový stupeň a priblížila sa k historickému stropu, 3. miestu v Kontiolahti v sezóne 2011/2012. Pred dvoma rokmi dobehlo na MS v Hochfilzene Slovensko na 12. priečke v podobnom zložení ako nastúpilo teraz, len Janu Gerekovú v Östersunde nahradila Ivona Fialková. Cieľ bol jasný, minimálne umiestenie v top desiatke.

 

Vo Švédskej národnej biatlonovej aréne odštartovalo 26 štafiet o 16.15, už pod umelým osvetlením a počasie s mrazom -5 stupňov im neveľmi prialo, navyše aj dosť snežilo. Na čestvom snehu sa trať spomalila, no vietor silný nebol a na strelnici sa mohlo mieriť bez väčších komplikácií. Ivona Fialková (strelecká bilancia 0+0, 0+0) rozbehla štafetu s čistou 'ležkou' i 'stojkou', aj keď po dvoch ranách sa jej zasekla nábojnica, stratila v stoji rytmus a dlhšie mierila. Svoju sestru Paulínu poslala na trať na 5. priečke, 24,3 sekundy za vedúcim Talianskom.

Ďalší úsek bol v znamení dvoch dobíjaní P. Fialkovej (0+2, 0+2) v 'ležke' i 'stojke' a odovzdávala na 7. priečke so stratou na prvé Nemecko 1:00,6.

Druhá polovica pretekov pripravila spočiatku menšiu drámu, so súbojom Nemecka, Nórska a Talianska na čele. Nóri však na tretí úsek nasadili J.T.Boea a velikán súčasného biatlonu sa postaral o náskok 15,4 sekundy pre finišujúceho Christiansena pred Nemeckom. Tomáš Hasilla (0+0, 0+1) klesol na 9. priečku (+2:29,9) a finišujúci Martin Otčenáš musel čeliť aj značnému tlaku súperov tesne za ním.

Chrisiansen bol v záverečnom úseku v 'ležke' neomylný, no ako tieň ho prenasledoval Doll. Rozhodlo sa v záverečnej 'ležke', keď Nór vyčistil všetky terče a Doll dvakrát dobíjal. Pre Nórsko znamenal zlatý finiš štvrtý triumf v mixe v histórii MS. O bronz Talianov sa s miernymi komplikáciami v 'stojke' s tromi dobíjaniami postaral Windisch. Otčenáš (0+3, 0+2) robil, čo mohol, aby sa udržal v desiatke, v streľbe ležmo však z nej vypadol po troch dobíjaniach a do cieľa dobehol až 12-ty.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto)
Tragická dopravná nehoda na Záhorí: O život prišla len 36-ročná žena
Very hungry lady holding spoon into mouth, dream of tasty meal wear striped pullover isolated white background
Chcete žiť dlhšie? Jedzte ráno túto vec: Vyhnete sa cukrovke i rakovine
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy.
Do Pásma Gazy majú namierené desiatky kamiónov: Čo so sebou prinášajú?
(ilustračné foto).
Hasiči zasahujú pri vážnej nehode neďaleko Starej Ľubovne: Hlásia viacero zranených vrátane detí
Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na poriadne chlady: V týchto lokalitách bude mrznúť!
Po ukrajinskom zásahu sa zrútila budova v Belgorode.
Mimoriadne smutné následky ukrajinského ostreľovania: Medzi obeťami útoku je aj malé bábätko
Woman feeling hot and trying to refresh in summertime heat
Chladíte sa v noci ventilátorom? Okamžite prestaňte: Môže to narobiť poriadne problémy
Na snímke nepálsky horolezec Kami Rita.
Rekordér takmer každý rok vystúpi na Mount Everest: Ďalší úspech na konte! Prekvapí vás, prečo to robí
(ilustračné foto)
Obľúbené dovolenkové destinácie spravili rázny krok: Za TOTO vám hrozí pokuta!
Podľa informácií Nového Času bola účastníčkou nehody aj bývalá misska Magdaléna Šebestová.
Foto
Vážna nehoda Magdy Šebestovej! Zasahoval vrtuľník aj sanitky
ilustračné foto
Armády krajín sa zbierajú na jednom mieste: Čo sa to deje?! Obrovské množstvo vojenských síl