Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.02.2019 22:27 | Správy | Zahraničné správy

Juncker a Mayová rokovali o brexite: Šéf EÚ prekvapil poranenou tvárou

O možných zárukách, ktoré by dali obom stranám britského odchodu z EÚ zodpovedajúcu právnu istotu a podčiarkli dočasný charakter takzvanej írskej poistky, v stredu večer v Bruseli diskutovali britská premiérka Theresa Mayová a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Po stretnutí to uviedli v spoločnom vyhlásení s tým, že rozhovory boli konštruktívne a vyjednávacie tímy by možnosti mali ďalej prerokúvať. Dohodli sa tiež na ďalšom stretnutí ešte pred koncom mesiaca. "Obaja opäť potvrdili svoje odhodlanie vyhnúť sa štandardnej hranici na írskom ostrove a rešpektovať integritu jednotného trhu EÚ a Spojeného kráľovstva," stojí v komuniké, ktoré na svoj web umiestnila Európska komisia.

EÚ ale odmieta dlhé mesiace dojednávaný text znovu otvárať a pri írskej poistke sľubuje len dodatočné objasnenie a upresnenie svojich zámerov. Britská premiérka podľa stredajšieho spoločného vyhlásenia uznala pozíciu Európskej únie a špeciálne list, ktorý jej 14. januára spoločne adresovali Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk. Obaja v ňom zdôraznili, že dopredu prerokovaný text dohody o vystúpení, ktorá obsahuje aj onú írsku poistku, možné meniť nie je. Sľúbili ale tiež, že EÚ bude pracovať na nájdení iného riešenia pri dohováraní zmluvy o budúcich vzájomných vzťahoch tak, aby poistka buď platiť nezačala či fungovala len po nevyhnutne nutnú a čo najkratšiu dobu.

Ak sa riešenie nenájde v najbližších niekoľkých týždňoch a britský parlament zmluvu nepotvrdí, hrozí, že Británia 29. marca z únie odíde bez dohody so všetkými súvisiacimi negatívnymi ekonomickými dopadmi. V Írsku by však tiež okamžite vznikla štandardná vonkajšia hranica EÚ, čo je práve tá situácia, ktorej sa chcú obe strany zo všetkých síl vyhnúť.

Mayová a Juncker podľa stredajšieho spoločného vyhlásenia tiež hovorili práve o tom, aké alternatívne riešenie by malo poistku do budúcnosti nahradiť. Poverili preto šéfa vyjednávacieho tímu EÚ Michela Barniera a britského ministra pre brexit Stephena Barclaya, aby prebrali, ako ďalej v tejto veci postupovať a posúdili, či by bolo vhodné upraviť a do väčších podrobností doplniť už dopredu prerokovaný text spoločnej politickej deklarácie.

 

V nej EÚ27 a Británia popisujú, ako si práve budúce vzťahy predstavujú. Mayová bude mať možnosť o brexite hovoriť aj s ďalšími šéfmi štátov a vlád únijných krajín cez víkend na summite s arabskými krajinami v egyptskom Šarm aš-Šajchu. Juncker dnes britskú premiérku v Bruseli uvítal s náplasťou na tvári. Pred novinármi s úsmevom zdôraznil, že sa poranil pri holení a Mayová nie je za ráno na jeho tvári nijako zodpovedná.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Váš Tip
Dobrovoľní hasiči v Prešove oslavujú: Neuveriteľné, koľko rokov prešlo od ich vzniku!
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Poslancov čaká rokovanie: Tomuto zákonu sa venujú v zrýchlenom režime
(ilustr. foto)
Viete ako si správne umývať ruky? Je potrebné naučiť to už malé deti: Hlavná hygienička hovorí, ako na to
Foto
Bezvládne telo našiel kamarát: Náhle zomrel veľký talent († 20) svojho športu
Kráľovná Alžbeta II.  a kráľ Karol III.
Kto vie, čo by si o TOMTO myslela Alžbeta II. († 96)... Prečo to spravili až po jej SMRTI?!
Paštrnáková polievka s hruškami a orechmi
Foto
Omrzeli vás klasické polievky a chceli by ste ZMENU? Po týchto receptoch sa budete zalizovať ešte týždeň!
Pavel Novotný nevyberane zaútočil na Slováčkovu dcéru.
Český poslanec pochoval Aničku Slováčkovú, otec Felix vracia úder: S prasaťom sa nezaoberám!
Na dne jazera čakalo nepríjemné prekvapenie. (Ilustračné foto)
Váš Tip
V Humennom vyčistili jazierko na sídlisku: Na dne ich čakalo nepríjemné prekvapenie!
(ilustračné foto).
Izraelská armáda pri nálete na Gazu zabila lídra teroristov: Čo má na svedomí?
Zaľúbenci: Maroš s Máriou si doprajú dvakrát do týždňa čas pre seba.
Foto
Úprimný rozhovor s Máriou Čírovou aj o jej krásnom manželstve: Nikdy z našich úst nevyšlo...
Veštkyňa Zana.
HOROSKOP od veštkyne Zany: Koho čaká kríza v láske a kto bude mať problém v práci?
Laura si musela pred smrťou prežil peklo.
Laura († 66) záhadne zmizla z domu: Jej telo našli ZOHAVENÉ! Toto ostáva NEVYRIEŠENÉ