Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.02.2019 05:55 | Správy | Politika

Voľba ústavných sudcov: Expremiér Fico sa môže vrátiť späť do hry, padne jeho sen na Kiskovi?!

Vládna kríza sa pomaly mení na ústavnú. Šéf Smeru Robert Fico (54) svetu aj koaličným partnerom oznámil, že nechce byť len radovým sudcom, ale jedine predsedom Ústavného súdu (ÚS).

Potom sa rozhodol otestovať súdržnosť koalície a podmienil jej zotrvanie tým, že Most s opozíciou nezvolia žiadneho kandidáta. K tomu nedošlo a voľba sa pre množstvo neplatných hlasov Smeru a SNS bude už dnes opakovať. Aj keď Fico svoju kandidatúru stiahol, je otázne, či ide o trvalý krok. Ako sa môže Fico dostať späť do hry a ako mu to môže sťažiť prezident Andrej Kiska (56)?

Keď sa koaliční partneri Smeru dozvedeli, že Fico koketuje s možnosťou požiadať o podporu svojej kandidatúry extrémistov, volali po verejnej voľbe. „Stále prízvukujeme, že s kotlebovcami sa nerokuje a nehlasuje,“ povedal po zbabranom hlasovaní predseda Mosta Béla Bugár. Voľbu narušilo najmä rozhodnutie SNS a Smeru odovzdať prázdne či inak zneplatnené lístky.

„Vo verejnej voľbe sme vyjadrili názor na verejnú voľbu - odmietavý názor. Zároveň sme testovali, či ešte funguje vládna koalícia,“ povedal poslanec za Smer Erik Tomáš. Koalícia získala vďaka tejto obštrukcii celý deň na rokovanie, keďže k druhému kolu voľby dôjde až dnes. Napriek tomu, že vládni poslanci do nemoty vyhlasujú, že chcú funkčný Ústavný súd, opäť hrozí, že nezvolia nikoho, prípadne iba časť sudcov. Od soboty by tak zostali na súde len 4 sudcovia z 13.

 

Čo ak nezvolia nikoho

Fico však naznačil aj ďalšiu možnosť, ako sa vyhnúť ústavnej kríze - predĺžiť funkčné obdobie súčasných sudcov. Na túto možnosť sa Nový Čas pýtal viacerých odborníkov na ústavné právo. „Jedinou cestou by bola zmena ústavy.

Platila by len v budúcnosti, nebolo by možné retroaktívne ju uplatniť na sudcov, ktorým sa končí 16. februára 2019 mandát. Také riešenie je teda možné, napokon takto funguje napríklad Súdny dvor EÚ, ale už neprichádza do úvahy ako riešenie tzv. ústavnej krízy s voľbou kandidátov na sudcov Ústavného súdu,“ vysvetľuje Ján Mazák, ktorý v minulosti zastával funkciu šéfa Ústavného súdu.

Otvoriť galériu

Vráti sa Fico do hry?

Aj keď sa Fico kandidatúry v utorok formálne vzdal, vôbec to nemusí znamenať, že sa nestane predsedom ÚS. Ak parlament dnes nezvolí dostatočný počet ústavných sudcov, voľba sa bude opakovať úplne nanovo. Fico tak bude mať niekoľko týždňov na vyjednávanie a získanie podpory kolegov z Národnej rady.

Šéf Smeru zároveň naznačil, že sa chce vyhnúť tomu, aby o jeho osude ako predsedu rozhodoval prezident Kiska, a tak je pravdepodobné, že predĺžia súčasným ústavným sudcom mandát. Ak by tak nespravili, súčasná predsedníčka ÚS Ivetta Macejková by vo svojej funkcii skončila a prezident Kiska by mohol vymenovať nového predsedu ÚS zo zostávajúcich 4 členov.

„Normy ústavy sú v tomto úplne jasné. Neobsahujú zákaz vymenovať predsedu Ústavného súdu, prípadne podpredsedu z neúplného počtu sudcov,“ pripomína Mazák, ktorý je zároveň poradcom prezidenta Kisku. Dodáva, že na prípadné odvolanie predsedu „musia existovať závažné dôvody“.

To by hralo v neprospech Ficových ambícií zasadnúť na predsednícku stoličku súdu. Podobne to totiž vidí aj Ficov bývalý poradca, ústavný právnik Eduard Barány. „Pri odvolaní sa nepočíta s podobným postupom, pokiaľ vynecháme veci typu trestné stíhanie, strata občianstva a pod.,“ uzavrel Barány.

Otvoriť galériu

Aké sú Ficove možnosti

1. Poslanci nezvolia žiadneho sudcu - vyhlásia nové konanie, do ktorého sa môže prihlásiť opäť aj Fico a vymenovať za predsedu ho môže nový prezident- podmienkou je, aby poslanci predĺžili mandát súčasným sudcom.

2. Poslanci zvolia len niekoľko kandidátov - z nich prezident vyberie polovicu uchádzačov a vyhnú sa tak úplnému ochromeniu Ústavného súdu - Fico sa môže opäť uchádzať o ďalšie voľné miesta v ďalšej voľbe (prezident však môže zvoliť nového predsedu ÚS a zablokovať tak Ficove ambície).

Smer presadzuje tajnú voľbu a možno sa im v druhom kole tento sen splní vďaka „zabudnutej“ vete v rokovacom poriadku. Tá pri opakovanej voľbe počíta s tajným hlasovaním. Šéf parlamentu Andrej Danko preto požiadal ústavnoprávny výbor o vysvetlenie.

Podľa ústavného právnika Petra Kubinu to nič neznamená a poslanci musia hlasovať verejne: „Opakovaná voľba, ktorá má nasledovať vo štvrtok, musí byť verejná rovnako ako prvá voľba. Neexistuje taký ústavne konformný výklad, ktorý by umožňoval realizovať opakovanú voľbu inou formou ako prvú voľbu.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!