Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.02.2019 13:55 | Správy | Servis

Čo robiť, ak nesúhlasíte s pokutou? 7 tipov, ktoré pomôžu každému vodičovi

Pán vodič, nezastavili ste na stopke! Zastavil vás niekedy policajt, ktorý tvrdil, že ste sa dopustili priestupku, hoci vy ste si istí, že sa nič podobné nestalo? Pokutu nemusíte zaplatiť.

Nový Čas a motoristický magazín AUTO BILD vám poradia, ako by ste sa mali brániť.

1. Neplaťte pokutu na mieste

Ak pokutu zaplatíte, uznávate vinu a vec je definitívne uzatvorená. Neexistuje už žiadny opravný prostriedok ani možnosť napadnúť rozhodnutie policajta. Pokiaľ vodič nezaplatí, vec sa posúva do správneho konania, kde dôkazné bremeno nesie policajt, ktorý priestupok riešil.

 

2. Dopravný inšpektorát

V prvej inštancii je správnym orgánom príslušný okresný dopravný inšpektorát a konanie má formu ústneho pojednávania. Pripravte si dôkazy, ako napríklad záznam z kamery alebo zoznam svedkov prípadne návrhy dôkazov, ktoré podporia vašu verziu, ako sa predmetná situácia stala. Pokiaľ správny orgán navrhovaný dôkaz odmietne, musí zdôvodniť, prečo tak urobil.

3. Informujte políciu

Pokiaľ sa na pojednávanie nemôžete dostaviť, informujte o tom správny orgán, teda okresný inšpektorát, včas. V  opačnom prípade môže rozhodnúť vo vašej neprítomnosti, s čím, samozrejme, nemusíte byť spokojní. Ospravedlnenie by malo mať písomnú formu, no správny orgán v  praxi zvykne akceptovať aj telefonické ospravedlnenie.

4. Tvrdenie proti tvrdeniu

V rámci správneho konania je ako dôkaz prípustná aj výpoveď policajta a nemusí byť podložená fotografiou ani videozáznamom. Rovnako je však prípustná aj výpoveď vodiča a  jeho svedkov, pričom výpoveď policajta nemá väčšiu právnu silu ako výpoveď vodiča. Sú rovnocenné. Okrem iného môže správnemu orgánu navrhnúť, aby priamo na  mieste posúdil, či policajt vôbec mohol vidieť, že vodič spáchal priestupok.

5. Pokuta nemusí byť vyššia

V súvislosti s výškou pokuty sa vodiči často stretávajú s  argumentom, že pokuta v správnom konaní bude určite vyššia než v blokovom. Nie je to pravda. Horná hranica sankcie sa síce v správnom konaní zvyšuje, obvykle však pred číselným údajom stojí predložka „do“. To znamená, že pokuta môže byť nižšia a správny orgán môže dokonca od pokuty úplne upustiť.

6. Môžete sa odvolať

Môže sa stať prípad, že vodič odmietne zaplatiť blokovú pokutu, no správny orgán vydá rozkaz o  uložení sankcie. Podľa zákona tak môže dopravný inšpektorát urobiť iba vtedy, ak je nepochybné, že vodič sa priestupku dopustil. „Nepochybné“ znamená, že polícia má obrazový záznam. Pokiaľ sa nezistia nové skutočnosti, zákon vylučuje možnosť zvýšenia pokuty alebo uloženia iného druhu sankcie, s výnimkou pokarhania.

7. Iba súdna cesta

Neuspeli ste na  okresnom dopravnom inšpektoráte? Proti rozhodnutiu tohto prvostupňového správneho orgánu sa môžete odvolať a vec sa posúva na krajský dopravný inšpektorát. Rozhodnutie krajského dopravného inšpektorátu o vašom priestupku je však už konečné. Polícia ho ďalej riešiť nebude a musíte pokutu uhradiť. Rozhodnutie potom môžete zvrátiť jedine súdnou cestou.

Viac sa dočítate v novom AutoBilde

Ďalšie témy ako napríklad exkluzívne odhalenie novej generácie Škody Octavia, ktorá bude patriť k najpredávanejším autám na Slovensku, alebo porovnávací test piatich socialistických áut nájdete len v najnovšom vydaní magazínu AUTO BILD. Chcete vedieť, ako jazdia modely ako Wartburg, Dacia 1310, Škoda 120 či Lada 2104 tri desaťročia po nežnej revolúcii?

Okrem toho v AUTO BILDE prinášame aj veľký rozbor, v  ktorom radíme, či je pre vás vhodnejšia manuálna, alebo automatická prevodovka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: luk, AutoBild

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?