Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.02.2019 22:26 | Správy | Domáce správy

Premiéra filmu inšpirovaného vraždou Daniela Tupého: Režisér sa poriadne rozohnil

Príbeh otca, ktorému zavraždia syna, a on sa ani po rokoch nedokáže dovolať pravdy. Za účasti prezidenta SR Andreja Kisku sa v stredu v Bratislave konala premiéra filmu Teodora Kuhna Ostrým nožom inšpirovaného doposiaľ nevyriešeným prípadom vraždy Daniela Tupého z novembra 2005.

"Chcel som rozpovedať príbeh, ktorý je podľa mňa symptomatický pre našu spoločnosť - stane sa náhodná vec, ktorá by v bežnej zdravej spoločnosti bola tragédiou, ale bola by vyšetrená, ale na Slovensku, ktoré má veľmi špecifické právne a spoločenské prostredie, to ide do zabudnutia," ozrejmil Kuhn pre TASR vstup do projektu. Na margo svojho režisérskeho debutu podčiarkol: "Namiesto toho, aby rodine zavraždeného chlapca bola dodaná spravodlivosť, je im pošliapané po krku a štát sa im dodnes smeje do tváre."

Film s podtitulom "Každá generácia má svoju obeť" vstúpi do kinodistribúcie presne rok po vražde novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27). "Keď sme začínali točiť film Ostrým nožom, mysleli sme si, že točím o niečom, čo ostane minulosťou a už sa nebude opakovať. Minulý február ukázal, že sa to nielenže môže zopakovať, ale môže to odhaliť ešte horšie veci v našej spoločnosti," konštatoval absolvent doktorandského štúdia filmovej réžie Filmovej a televíznej fakulty VŠMU v Bratislave.

Otvoriť galériu

Film Ostrým nožom rozpráva fiktívny príbeh Ľudovíta, ktorému neonacisti zavraždili syna. Z útoku sú obvinení štyria páchatelia, pre chybné rozhodnutie sudkyne sa však dostanú na slobodu. Otec, odhodlaný odhaliť pravdu, sa púšťa do nevyrovnaného boja s nečinnou políciou, skorumpovaným súdnictvom aj vládnucou mafiou.

 

Kuhn pracoval na svojom celovečernom debute od roku 2013 a niekoľkokrát sa stretol s rodinou Daniela Tupého. "Bolo pre mňa veľmi dôležité, aby ho videli ešte pred uvedením do kín. Aj keď je len voľne inšpirovaný prípadom ich syna, podobnosti sú zrejmé a mne veľmi záležalo na tom, aby nemali výhrady," hovorí s tým, že ako mladí autori chceli k látke pristúpiť poctivo. Cez producenta začali oslovovať ľudí, ktorí s prípadom mali niečo spoločné. Rodičia Daniela Tupého filmárom veľmi vyšli v ústrety. "Znovu s nami prežili to, čo sa im stalo," prízvukuje režisér. "Voči rodine Daniela Tupého cítim obrovský rešpekt a úctu za to, že nás k tomu pustili a sú v tom s nami."

Tvorcovia absolvovali tiež stretnutia so zástupcami polície, ale i "vagabundov". "Boli sme na súdnom pojednávaní, kde padla organizovaná zločinecká skupina piťovcov, ktorej členovia boli obvinení a oslobodení z tohto zločinu. Bavili sme sa s expertmi na DNA, novinármi, svedkami útoku, ktorí boli tiež dobodaní. Máme relatívne slušný obraz o tom, čo sa v tom prípade naozaj stalo," dodal Kuhn.

Hlavnú postavu filmového otca stvárnil Roman Luknár, ktorý, ako sám uviedol, išiel pri nakrúcaní až na hranu. "Veď sme nakrúcali o tom, čo sa skutočne stalo! Rodičia stratili syna a stále žijú v spoločnosti, kde sa aj po 13 rokoch dejú také veci, aké sa dnes dejú. Tí pri moci sa len smejú a tí, ktorým je ublížené, si nesú so sebou batôžtek bolesti. Pravdy sa nedovolajú. Takto to funguje v štáte, ktorý nefunguje," vyhlásil herec. Matku zavraždeného chlapca hrá Ela Lehotská, v úlohe syna vystupuje Dávid Hartl. V ďalších postavách sa predstavia aj Miroslav Krobot, Marián Mitaš, Táňa Radeva, Jana Oľhová či raperi Moloch Vlavo a Momo. "Film na prípade vraždy Daniela Tupého ukazuje, ako dokáže arogancia moci a celý skostnatený systém ničiť rodinu, ktorú zasiahlo niečo také strašné, ako je smrť dieťaťa. Behá z toho mráz po chrbte," uviedol pre TASR Mitaš, ktorého diváci uvidia v úlohe operatívca.

Otvoriť galériu

O dramaturgiu sa postarali skúsení profesionáli Rudolf Suchánek (Domácí péče) a Štěpán Hulík (Horiaci ker, Pustina). Za kamerou stála držiteľka Slnka v sieti Denisa Buranová (Piata loď). Zvuk mal na starosti Tobiáš Potočný (Koza, Nina) a strih filmu Pavel Hrdlička (Protektor, Mistři).

Film produkovala spoločnosť nutprodukcia. Jeho koproducentmi sú Madness Productions, RTVS a nutprodukce. Ostrým nožom prinesie do slovenských kín od 21. februára Continental film.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Deti majú prísne pravidlá, ktoré musia dodržiavať.
Elena je extrémne PRÍSNA mama: Svoje deti TRESTÁ drastickými metódami! Je to normálne?
Čínsky prezident Si Ťin-pching.
Čínsky prezident mieri do Maďarska: Minister hovorí o OBROVSKOM význame! TOTO sú ich plány
Fultonovú mal zmlátiť jej vlastný syn.
Foto
Syn hviezdneho herca mal ZMLÁTIŤ svoju vlastnú matku! TAKTO ju dokaličil FOTO
Na snímke hokejista Martin Pospíšil počas zrazu slovenskej hokejovej reprezentácie.
Nové informácie o Pospíšilovi: Stihne MS v Česku?
Čínsky prezident Si Ťin-pching na stretnutí s Emmanuelom Macronom počas návštevy Francúzska.
Foto
Stretnutie Macrona a Si Ťin-pchinga: Francúzsky prezident hovorí o historickom bode zlomu!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Doplatí krajina na ministrove slová?! Rusko si predvolalo zahraničného diplomata: Svoje manévre si bránia
ilustračné foto
Aktualizované
Tragédia v nemocnici Poprade: Senior († 65) vypadol z okna toaliet! Čo sa stalo?
Ilustračné foto.
Nebezpečný incident: Čínska stíhačka vystrelila na austrálsky vrtuľník! Peking má čo vysvetľovať
Polícia pátra po dvoch nezvestných 17-ročných dievčatách
Polícia pátra po nezvestných 17-ročných dievčatách: Videli ste ich?
(ilustračné foto)
Novinky o predčasnom dôchodku: Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok!
ilustračné foto
Katastrofálne správy z frontu: Ďalšia rana pre Ukrajinu! To vôbec nevyzerá dobre
Foto
Česi zostali zaskočení: Bol jedným z najlepších, má novú zmluvu v NHL ale na MS hrať nebude!