Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Lesy ohrozuje škodca, ktorý môže spôsobiť kalamitu: Lesníci plánujú chemické postreky, má to však háčik

Slovenské lesy podľa lesníkov ohrozuje tento rok ďalší škodca.

Odborníci z Lesníckej ochranárskej služby (LOS) sa obávajú, že zvyšujúci sa výskyt mníšky veľkohlavej v uplynulých dvoch rokoch spôsobí v máji a júni v lesoch kalamitu. Tento najvýznamnejší škodca listnatých porastov na Slovensku môže podľa nich zbaviť listov stromy na približne 1 000 až 1 500 hektároch lesov. Ohrozené sú prevažne porasty v západnej časti Slovenska od oblasti Levíc a Nitry až po Malé Karpaty. LOS považuje za jediný účinný spôsob ochrany porastov pred mníškou veľkohlavou leteckú aplikáciu insekticídov. Pripomína pritom, že obhospodarovateľ lesa je podľa zákona o lesoch povinný vykonávať preventívne a obranné opatrenia pred škodami. Na leteckú aplikáciu chemických látok je potrebný podľa zákona o ochrane prírody a krajiny súhlas orgánu ochrany prírody.

Posledné a doteraz najväčšie premnoženie mníšky veľkohlavej bolo na Slovensku zaznamenané v rokoch 2003 až 2006. Po siedmich až deviatich rokoch, počas ktorých sa vyskytuje len ojedinele až vzácne, začnú samičky produkovať väčšie množstvo potomstva, ktoré dokáže zničiť stovky hektárov lesa.

Ochranári z iniciatívy My sme les nedávno upozornili, že podnik Štátne lesy SR používa v lesoch príliš veľa chemikálií na boj so škodcami. Dôkazom má byť dohoda s firmou Agrofert, v ktorej sa zaviazali, že od nej v nasledujúcich štyroch rokoch nakúpia chemikálie takmer za 7,4 milióna eur. Objednávka obsahuje až 36-tisíc litrov prípravku Vaztak ACTIVE za 960-tisíc eur a viac ako 18-tisíc litrov prípravku Roundup BIACTIV za skoro 160-tisíc eur. My sme les otvoreným listom požiadalo ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú, aby dala zmluvu o nákupe chemikálií prehodnotiť. Ministerstvo pôdohospodárstva odpovedalo, že obe chemické látky sú schválené Európskou chemickou agentúrou a lesníci pri aplikácii chemických látok dodržujú všetky postupy bezpečnosti ochrany zdravia a životného prostredia.

Podľa expertov pesticídy zabijú všetok hmyz, s ktorým prídu do kontaktu. Uhynúť môžu aj vtáky, ktoré otrávený hmyz zjedia. Už malé stopové množstvo chemických postrekov otrávi vodu, v ktorej zabije všetky vodné organizmy. Glyfosát, ktorý sa nachádza v chemických postrekoch, je pritom podľa Svetovej zdravotníckej organizácie pravdepodobne karcinogénny aj pre ľudí. Podľa Štátnej ochrany prírody ako aj viacerých mimovládnych organizácií je použitie takýchto chemických prípravkov v lesnom prostredí neakceptovateľné, a to nielen v národných parkoch, ale aj v lesoch mimo chránených území.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Jourová o novinkách na sankčnom zozname EÚ: Prekvapí vás, kto sa na ňom objavil! Má ísť o nástroj ruskej propagandy
Foto
Vémola nechápe Véghove rapídne chudnutie: Vstúpili do hry zakázané látky?
Dieťatko († 3) zomrelo v rozpálenom aute krutou smrťou: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Strašná nehoda v Česku: Vodič vyšiel na chodník a zrazil niekoľko ľudí!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Predstavitelia Hamasu odišli od rokovacieho stola: Ich kroky následne povedú na toto miesto
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!