Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.02.2019 05:50 | Správy | Politika

Fico šíril konšpirácie o miliardárovi, teraz sa ním chváli: Posunie Soros expremiéra na Ústavný súd?!

Minulosť neskryješ. Expremiér Robert Fico (54) naposledy v prejave pred poslancami obhajoval svoj zámer dostať sa na Ústavný súd SR.

Ani tam sa nevyhol otázkam o konšpiračných teóriách, ktoré spustil svojimi vyhláseniami o tom, že masové protesty po Slovensku v marci 2018 boli pod taktovkou finančníka Georgea Sorosa (88). Teraz vyšlo najavo, že sa ako spoluautor podieľal na knihe, ktorú financovala Nadácia otvorenej spoločnosti, v minulosti založená práve Sorosom.

Fico sa krátko po vražde Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27) snažil udržať v kresle premiéra aj rečami o tom, že v demonštráciách, ktoré spojili desiatky tisíc ľudí, má prsty práve George Soros. „Pýtam sa, prečo hlava štátu išla na súkromnú pôdu k človeku, ktorý má pochybné meno. Ten človek sa volá George Soros,“ povedal Fico. Kiska sa pritom stretnutím netajil a sám o ňom zverejnil informáciu na sociálnej sieti. Pár hodín nato reagoval aj Soros.

Otvoriť galériu

„Pokiaľ ide o pripomienky premiéra Fica, pán Soros nehrá žiadnu úlohu v nedávnom prejave prezidenta Kisku ani v nedávnych demonštráciách na Slovensku,“ napísali z USA. Po Ficových slovách sa zdvihla veľká vlna kritiky aj z radov jeho vlastného koaličného partnera Mosta-Híd. Fica to však v spomínaní finančníka maďarského pôvodu nezastavilo. Organizátorov protestov nazýva Sorosovými deťmi a bez dôkazov tvrdí, že ich platia z jeho peňazí.

 

Fico pri podobných rečiach ťažil aj z toho, že jeho samého s miliardárom nikto nespájal. Muníciu na to teraz poskytol on sám, keď chcel ústavnoprávnemu výboru dokázať, že má požadovanú 15-ročnú prax potrebnú na výkon tohto povolania. Šéf SaS Richard Sulík teraz pripomenul, že skriptá, ktorými chce Fico dokázať svoje oprávnenie na kreslo ústavného sudcu, financovala Nadácia otvorenej spoločnosti, ktorú založil práve Soros.

„Po pamätnej tlačovej besede, na ktorej Fico obvinil Sorosa z pokusu o štátny prevrat, je toto zistenie len ďalším dôkazom pokrytectva bývalého premiéra,“ povedal Sulík. Igor Matovič z OĽaNO dodáva: „Fico v roku 2001 bez hanby od neho prijímal peniaze, dnes sa tou prácou obhajuje, že je hodný byť sudcom Ústavného súdu.

Fico reagoval podvečer vyhlásením, že robil odborný posudok, za ktorý mu univerzita vyplatila 190 €. „Kvôli tomuto ma páni Matovič a Sulík obvinili, že som na výplatnej páske Sorosa. Cieľom tohto neskutočne trápneho útoku je spochybniť podozrenia, ktoré som vyslovil na adresu tretieho sektora - ktorý je financovaný zo zahraničia. Toho sektora, ktorý zohral rozhodujúcu úlohu pri protivládnych protestoch po vražde novinára a jeho priateľky,“ skonštatoval Fico s tým, že je za to, aby na Slovensku vládla suverénna vláda.

Rozhodne poslankyňa Sarközy

Už v najbližších hodinách má ústavnoprávny výbor rozhodnúť o tom, či Fico spĺňa požadovanú 15-ročnú prax na ústavného sudcu. Posledné hlasovanie sa skončilo patom a po novom rozhodne poslankyňa Irén Sarközy z Mosta. Tá sa jasnej odpovedi zatiaľ vyhýba, no tvrdí, že aj keď by o Ficovi hlasoval parlament, tak ona by ho nepodporila. „Mňa viac oslovilo iných 18 kandidátov,“ povedala.

Fico a Soros

Otvoriť galériu
Finančník George Soros
Zdroj: getty images

Rok 2001

Fico je spoluautorom publikácie Základy európskej ochrany ľudských práv, ktorú financovala Nadácia otvorenej spoločnosti. Tú zakladal práve miliardár George Soros.

Rok 2018

Fico šíri konšpirácie o prevrate zosnovanom Sorosom.

- Pýtam sa, prečo hlava štátu išla na súkromnú pôdu k človeku, ktorý má pochybné meno. Ten človek sa volá George Soros.

- Asi nie je náhoda, že organizátori protestov sú platení Sorosom. Prečo by niekto nemal mať záujem na destabilizácii strednej Európy, to mi vysvetlite.

- Snáď mi nechcete povedať, že šestnásťročná študentka rozbila doma v detskej izbe prasiatko a zorganizovala takéto protesty. Zase majme trochu úcty k sebe.

- Keď chcú, nech Sorosove deti vstúpia do politiky regulárne, nie takto pokútne. My ich budeme volať Sorosova politická strana.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Vretenica rožkatá je jeden z najjedovatejších hadov v Európe (ilustračné foto).
Strach na juhu Chorvátska: Na ľudí útočia jedovaté hady!
(ilustračná fotografia).
Rusi tvrdia, že Ukrajina odpálila rakety na Krym: Rozsah útoku nie je známy
Foto
Juraj Sagan o zákulisí úspešnej rodiny i synovcovi Marlonovi: Baví ho cyklistika, môže byť klavirista
V nasledujúcich dňoch nás čaká premenlivé počasie.
Dážď a vietor s nami riadne zamávali: Zažijeme cez VÍKEND krásne májové počasie?
Trnava, Slovakia - March 31, 2016: Western Slovak Museum in Trnava in western Slovakia. Tower of a church can be seen behind the building.
Váš Tip
Za touto relikviou prišlo do trnavského múzea viac ako 1300 návštevníkov: Pozrite sa na tú nádheru!
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Oslava 1. mája bola úplná katastrofa: Politici ho oslávili každý zvlášť, tak by to však byť nemalo!
M. R. Štefánik
Od úmrtia Štefánika uplynulo už 105 rokov: Poznáte ho dokonale? Otestujte sa!
(ilustr. foto)
Rakúske úrady vyšetrujú sériu útokov proti Svedkom Jehovovým: Toto urobili jednému z veriacich!
Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Generálny riaditeľ WHO apeluje na uzavretie celosvetovej dohody: Čoho sa má týkať?
Americký prezident Joe Biden.
Šéf Bieleho domu prijme jordánskeho kráľa: Témou ich rozhovoru bude Blízky východ
Ilustračné foto
V krajine našli tri telá na odľahlom mieste: V rovnakej oblasti sa stratili ľudia! Komu pozostatky patria?
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Delegácia Hamasu mieri do Káhiry: Chcú rokovať! O čom sa chcú baviť?