Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.01.2019 11:15 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Vallov dopravný "superplán" má trhliny: Studená sprcha od investorov aj dopravného podniku

Od dokonalosti má ďaleko. Primátorov plán proti dopravnému kolapsu, ktorý hrozí od polovice februára, má viacero nedokonalostí. Na jednej strane sa Vallo snaží presvedčiť ľudí, aby presadli z áut do MHD, lenže dopravný podnik zatiaľ posilnenie spojov neplánuje.

Situáciu ešte zhoršili developeri, ktorí uzatvorili dva hlavné dopravné ťahy v meste a neplánujú finančnú injekciu na posilnenie spojov hromadnej dopravy, pričom v Európe sú takéto kroky celkom bežné. Kto sa teda postará o to, aby doprava v Bratislave v polovici februára neskolabovala?

 

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Primátor: Nechceme v meste autá

Primátor Matúš Vallo síce ponúkol ako riešenie dopravných obmedzení vybudovanie záchytného parkoviska pri Cintoríne Vrakuňa, ktoré by zvýšilo kapacitu o 100 miest, no tento krok by neocenili mamičky, ktoré vozia deti do škôl, alebo ľudia smerujúci do hlavného mesta na vyšetrenia. Na parkovisku by tak bolo miesto pre 550 vozidiel, lenže tým hroziaci dopravný kolaps rozhodne neodvrátia. Magistrát však predpokladá, že verejná doprava bude predstavovať najrýchlejší spôsob prepravy na kritických úsekoch počas uzáver. Kým dnes trvá prejazd Gagarinovou ulicou v špičke približne 30 min., spoje MHD by po Gagarinovej mali prejsť aj v špičke za 6 minút. Cesta z Vrakune po Mlynské nivy trvá aj hodinu, lenže verejná doprava zvládne úsek zo zastávky Cintorín Vrakuňa po Mlynské nivy za 14 minút. „Vychádzajúc z dát, ktoré máme, je zrejmé, že po Gagarinovej ulici v špičke prejde jedným jazdným pruhom za hodinu asi 900 ľudí približne v 700 autách. To znamená, že väčšina vodičov jazdí jednotlivo. Cieľom je práve týchto vodičov motivovať, aby nechali svoje autá doma a využili MHD, ktorá bude oveľa rýchlejšia ako automobilová preprava. Pre tých vodičov, ktorí svoje autá nemôžu nechať doma, sme navrhli niekoľko trás, ktoré im odporúčame využívať po 15. februári,“ skonštatoval primátor Bratislavy Matúš Vallo

Developer HB REAVIS: Príspevok na MHD nezvažujeme 

Otvoriť galériu
Investor naplánoval rozsiahlu uzáveru od 15. februára z dôvodu rekonštrukcie Mlynských nív. Výška investícií presiahne 40 miliónov eur, no v rozpočte nie je zahrnutá položka na podporu posilnenia spojov MHD, prípadne financovanie bezplatnej dopravy pre ľudí. Zato však avizuje obnovenie ulíc Svätoplukova, Páričkova, Šagátova, časti Karadžičovej, Košickej, Továrenskej a Chalúpkovej, ktoré budú po dokončení odovzdané bezplatne mestu. Okrem nového povrchu by mali vymeniť aj osvetlenie či zeleň. „Budeme sa finančne spolupodieľať na kompenzácii nákladov vyplývajúcich z vytvorenia obchádzkových trás MHD počas rekonštrukcie ulice Mlynské nivy vo výške 50 %. Vzhľadom na rozsah prác, ktoré v tejto lokalite ako investor realizujeme na vlastné náklady, sme sa zatiaľ otázkou možnosti účasti na prípadnom dočasnom zavedení verejnej dopravy zadarmo nezaoberali. Zo spoločných diskusií pracovnej skupiny vyplynulo, že to nie je dostatočná motivácia,“ povedala Martina Jamrichová, hovorkyňa HB Reavis.

Dopravný podnik intervaly spojov neposilníme

Generálny riaditeľ Milan Urban

Otvoriť galériu
V rámci prvej etapy budú kompletne uzavreté Mlynské nivy medzi ulicami Karadžičova a Svätoplukova pre autá a MHD, preto dopravný podnik odkloní linky cez Páričkovu ulicu, ktorá bude v časti pri stavbe Stanica Nivy prejazdná iba pre vozidlá MHD. „Po vzniku samostatne jazdných pruhov očakávame zvýšený záujem o cestovanie MHD, a to najmä na Gagarinovej ulici. Toto riešenie by malo pred individuálnou dopravou zatraktívniť trolejbusovú a autobusovú dopravu. V súčasnosti sú v spojoch voľné kapacity, no ich vyťaženosť bude DPB sledovať a následne vykoná opatrenia na prípadné posilnenie spojov, ak sa preukáže, že sú kapacitne vyťažené. Všetky dotknuté autobusové a trolejbusové linky budú premávať v súčasných intervaloch. Mierne upravené budú len časové polohy odchodov z dôvodu obchádzkových trás,“ uviedla Adriana Volfová z dopravného podniku.

Presmerovanie liniek MHD od 15. 2.:

Otvoriť galériu
Obmedzenia autobusovej dopravy
Zdroj: Infografika Nového Času

Linka č. 50 obojsmerne: medzi zastávkami Dulovo nám. a Twin City po trase Páričkova, Karadžičova, Dostojevského rad
Linka č. 70 obojsmerne:
medzi zastávkami Novohradská a Malá scéna po trase Košická, Landererova, Dostojevského rad
Linka č. 88:
bude zrušené nástupište Autobusová stanica v súčasnej polohe, náhradné nástupište bude zriadené na opačnej strane Páričkovej ulice
Linka č. 205 obojsmerne:
medzi zastávkami Kulíškova a Ul. 29. augusta po trase Páričkova, Karadžičova, Ul. 29. augusta
Linka č. N61 obojsmerne:
medzi zastávkami Dulovo nám. a Ul. 29. augusta po trase Páričkova, Karadžičova, Ul. 29. augusta
Linka č. X72 obojsmerne:
medzi zastávkami Novohradská a Ul. 29. augusta po trase Svätoplukova, Páričkova, Karadžičova, Ul. 29. augusta

Mal sa urobiť prieskum

Ján Bazovský, dopravný analytik

V tomto prípade je potrebné urobiť prieskum. Nevyrieši to iba čisto záchytné parkovisko či zmena organizácie dopravy. Musí to byť komplex riešení. Parkoviská sa môžu vytvoriť, lenže nemusia sa využívať. Ak niekto cestuje zďaleka, určite neodstaví auto a nepôjde autobusom. 

Bezplatná verejná doprava v Európe:

Luxembursko sa v lete stane prvou krajinou sveta, ktorá bude mať všetku verejnú dopravu zadarmo. Hlavné mesto Luxemburg zápasí s obrovskými dopravnými zápchami. Metropola má asi 110-tisíc obyvateľov, ďalších 400-tisíc tam dochádza do práce. V roku 2016 tam strávili vodiči v dopravných zápchach priemerne 33 hodín.

Estónsko päť rokov po tom, ako zaviedlo bezplatnú verejnú dopravu v hlavnom meste Tallin, tento benefit rozširuje aj do ďalších provincií. V hlavnom meste sa zadarmo verejnou dopravou odvezú iba jeho obyvatelia, vo zvyšku krajín bude doprava zadarmo pre všetkých bez výnimky. Tento krok zlepšil dopravu, ale aj ekonomiku krajiny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: gal, sla

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Emotívny príbeh Jakuba Voráčka: Prehovoril o ťažkej chorobe blízkeho človeka z rodiny
Škótsky premiér (prvý minister) Humza Yousaf.
Pretras v škótskej politike: Premiér KONČÍ! Vzdal sa aj... Čo sa tam deje?
Vodička v obci Sap nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia.
Foto
Vážna nehoda v obci: Vodička mala spraviť veľkú chybu, motorkár si to poriadne odniesol
Policajti zaisťovali v byte i bytovke stopy
Desivý posun smrteľného incidentu v Rohožníku: Polícia obvinila matku zranených detí
Ilustračné foto
Desivé varovanie vedcov: Na toto zviera o niekoľko rokov môžeme ZABUDNÚŤ! Hrozí mu vyhynutie
Nepochopiteľné správanie sa vodiča.
Váš Tip
Ohavnejšie parkovanie ste nevideli! Naštvaní Slováci si podali vodiča: Mali by ho zbaviť svojprávnosti
Foto
Sagana čaká premiéra v novom tíme: Prečo podporí práve túto stajňu?
Emily brutálne napadol jej bývalý priateľ.
Foto
Emily sa zobudila s vážnymi poraneniami: Oznámili jej 4 hrozivé slová! Prosila o smrť, bolestivé detaily
ilustračné foto
Krviprelievanie pred barom v Dubnici nad Váhom: Za tri bodnutia 10 rokov basy?!
Karel Gott bol pre Ivetu Bartošovú vzorom už od detstva.
Foto
Od tragického úmrtia Ivety Bartošovej († 48) prešlo 10 rokov: Telefonát s Gottom krátko pred skonom!
Mariánske námestie v Žiline.
Mestskí policajti v Žiline vybrali skoro 260.000 eur na pokutách: Najčastejší prehrešok!
Český premiér Petr Fiala.
Aktualizované
Vyšetrovanie ukázalo mrazivú PRAVDU: Za útokmi v Česku stojí Rusko! Znepokojivé slová Fialu