Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.01.2019 09:45 | Správy | Domáce správy

EXKLUZÍVNE Bývalý šéf rozviedky prehovoril o kauze „Maznák“: Čo viem o Zsuzsovej a Glváčovi!

V núdzi spoznáš priateľa?! Po prevalení pikantnej komunikácie s obvinenou z objednávky vraždy novinára Martin Glváč (51) tvrdil, že konal najmä cez tretie osoby a na odporúčanie generálneho prokurátora a exriaditeľa Vojenského spravodajstva Ľubomíra Skuhru.

Kým šéf prokuratúry sa s Glváčom nemaznal a akékoľvek odporúčanie poprel, Skuhra exkluzívne pre Nový Čas Glváčovu verziu potvrdil. V jeho tvrdeniach však nesedí viacero vecí.

„Si božsky krásna a zaslúžiš si hýčkanie a opateru!“ Túto vetu Glváč adresoval Alene Zsuzsovej, obvinenej z účasti na vraždách exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka a žurnalistu Jána Kuciaka. Pri svojej obhajobe Glváč najprv tvrdil, že ide o „bežnú komunikáciu s voličom“ a že dialóg prebiehal prostredníctvom iných ľudí.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

„Pravdepodobne ako jediný z oslovených som na takéto kontakty upozorňoval príslušné orgány a postupoval som podľa ich pokynov a odporúčaní, pričom komunikácia prebehla prostredníctvom tretích osôb a v koordinácii s nimi,“ hovoril Glváč. Keď novinári zistili, že poslanec za Smer niektoré správy dokázateľne posielal sám, Glváč svoju verziu upravil.

„Moji ľudia, samozrejme, niekedy aj ja,“ znela nová odpoveď. Podpredseda parlamentu od začiatku tvrdil, že svoje konverzácie s erotickým nádychom konzultoval aj s hlavou prokuratúry Jaromírom Čižnárom. Ten to však jasne poprel.

 

Skuhra ho podržal

Druhý „príslušný orgán“ Vojenské spravodajstvo, ktoré mal Glváč o komunikácii s podozrivou tmavovláskou informovať, poslancovu verziu, naopak, potvrdil. „V období, keď som zastával funkciu riaditeľa Vojenského spravodajstva, mi vtedajší minister obrany pán Glváč oznámil, že ho kontaktuje neznáma žena, s ktorou komunikuje pro­stredníctvom SMS v osobnej rovine. Povedal som mu, že v týchto prípadoch je bezpečnejšie komunikovať cez tretiu osobu. Pokiaľ by komunikácia nadobudla ekonomický, lobistický alebo podobný charakter, nech kontaktuje orgány činné v trestnom konaní. Týmto bola pre mňa záležitosť uzavretá. S menom Alena Zsuzsová som sa stretol iba v médiách,“ uviedol pre Nový Čas Skuhra, bývalý Glváčov dlhoročný podriadený z rezortu obrany. Prízvukuje, že išlo o súkromnú komunikáciu.

Paradoxné je, že v spise sa nachádza komunikácia medzi Glváčom a Zsuzsovou z roku 2018 po vražde novinára. Skuhra pôsobil ako šéf spravodajstva v rokoch 2013 až 2016, čiže písanie politika a možnej volavky Mariána Kočnera trvalo roky. Smerák pritom tvrdí, že so Zsuzsovou sa nestretol, ale vedel, kedy mala narodeniny, meniny či ako sa volá jej dcéra.

Otvoriť galériu

Skuhrovo vyjadrenie je prekvapivé preto, lebo súčasní či bývalí pracovníci Vojenského spravodajstva či SIS nezvyknú vystupovať pred médiami, ale najmä preto, lebo Glváč sa snaží vysvetľovať svoje kroky ako oficiálne odporúčanie kompetentných.

„Ak to bolo oficiálne, ako pán Glváč hovorí, pána Skuhru viaže mlčanlivosť. Ak jej nebol zbavený a prehovoril, porušil by zákon o ochrane utajovaných skutočností a hrozila by mu finančná pokuta, dokonca väzenie. Ak išlo iba o kamarátsku debatu medzi nimi, tak pán Glváč nehovoril pravdu a nešlo o oficiálne stanovisko,“ uviedol bezpečnostný analytik Jaroslav Naď, ktorý spolupracuje s OĽaNO. Situácia by sa mala vyjasniť budúci týždeň, keď si výbor na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva predvolá súčasného riaditeľa spravodajcov Jána Balciara.

Otvoriť galériu

- bývalý riaditeľ Vojenského spravodajstva (VS)

- do funkcie nastúpil za Glváčovho vedenia rezortu

- Skuhra bol v minulosti podozrivý z tunelovania VS

- v súčasnosti podľa našich informácií pôsobí v SIS

Zsuzsovú mali preverovať už vtedy

Juraj Krúpa, analytik Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku

Keď sa na riaditeľa vojenského spravodajstva obrátil minister obrany s tým, že mu píše podozrivá osoba, tak sa nejedná o súkromnú konverzáciu, ale o pracovnú a mal byť z toho vyhotovený záznam. Vojenské spravodajstvo je armáda, tam sa všetko rieši písomne.

Ak naozaj Glváč tú informáciu posunul Skuhrovi, ide o chybu riaditeľa a zlyhanie celého spravodajstva, že túto osobu iniciatívne nepreverili. Už vtedy by zistili, že ide o závadovú osobu, ktorá bola nejakým spôsobom zapletená vo veci vraždy. Mám obavy, že ak taký doklad aj je, tak sa neodtajní a pôjde to do stratena.

Naznačuje to zlyhanie rozviedky

Eduard Heger (OĽaNO), šéf výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva

- Riaditeľa Vojenského spravodajstva sa na výbore budeme pýtať to, či išlo o oficiálne monitorovanie tej komunikácie. Ak to nebolo ofi­ciálne, je namieste otázka, čo pán Glváč s pánom Skuhrom vlastne prezentujú. Ak Glváčovi Skuhra poradil súkromne a šéfovi spravodajstva nedošlo, že by bolo dobré Zsuzsovú preveriť alebo niečo s tým robiť, ide o obrovské zlyhanie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené