Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.01.2019 05:00 | Správy | Politika

Parlament sa opäť bude zaoberať témou interupcií: Poslanci majú jasno v tom, ako budú hlasovať

Skúšajú to opäť! Prvá polovica minulého roka sa niesla aj okolo diskusie o sprísnení potratov. V parlamente to navrhli poslanci fašistickej strany a hrozilo, že návrh prejde. Zo schôdze ho preto stiahli.

Po Novom roku je však obmedzenie interrupcií opäť na stole, a to rovno vo forme dvoch paragrafových úprav. Novelu zákona sa snažia pretlačiť napriek tomu, že počet interrupcií na Slovensku klesol na minimum a podľa prieskumu novelu nechce takmer 60 % opýtaných. Nový Čas zisťoval, ako sa k návrhu postavia ostatné strany. Budete hlasovať za zákon?

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Posledný pokus zakázať potraty zastavili poslanci v hodine dvanástej, tesne pred hlasovaním. Zákonodarcovia miesto sprísnenia interrupcií odhlasovali návrh Juraja Blanára (Smer-SD), na základe ktorého bola novela o potratoch z rokovania napokon stiahnutá. Kotlebovci v pondelok prišli s novým návrhom a deň po nich vyrukoval s vlastným aj Richard Vašečka z KDH.

Oba materiály sa zhodujú v tom, že ženám by na potrat nestačila iba písomná žiadosť, ale na vykonanie interrupcie by musela byť matka dokázateľne ohrozená na živote, prípadne by tehotenstvo muselo byť dôsledkom trestného činu, akým je napríklad znásilnenie. V súčasnosti je zákrok legálny do 12. týždňa tehotenstva, stačí oň len písomne požiadať.

 

„Osobne nesúhlasím so žiadnym potratom s výnimkou zákrokov nevyhnutných na záchranu života matky. Novela, ktorú predkladám, je kompromisom, ktorý najbližšie zodpovedá stavu našej spoločnosti,“ tvrdí Vašečka s tým, že jeho návrh oproti kotlebovskému precíznejšie stanovuje podmienky ich vykonávania. Poslanci argumentujú celkovými číslami potratov.

Otvoriť galériu
Potratov je najmenej v histórii.
Zdroj: infografika NČ

Cirkev pokus o novelizáciu zákona v minulosti privítala, no mala problém s predkladateľmi - extrémistami. Vašečkov návrh víta. „Každá zmena, ktorá zlepší aktuálny stav, je dobrá. Obraciame sa s dôverou na poslancov, aby zmenu k lepšiemu podporili,“ vyhlásil hovorca biskupov Martin Kramara.

 

Ako budeme hlasovať?

Budeme mať voľnú ruku, Anton Hrnko (63), SNS

Osobne mám problém hlasovať o takýchto otázkach, ktoré za posledných 70 rokov dospeli do nejakého štádia. Aktuálny stav tejto veci je na hrane možného, čo sa týka ochrany ľudského života. Poslanecký klub pravdepodobne bude mať pri hlasovaní voľnú ruku.

Získavam podporu, Anna Verešová (51), OĽaNO

Základné právo na život, v tomto prípade počatého dieťaťa, je v našej krajine nedodržané, a preto som za zmenu potratového zákona. Súčasný potratový zákon je barbarským zákonom a jeho existencia s takýmto rodokmeňom je hanbou celého Slovenska. Kolega Vašečka ma oslovil so žiadosťou o získanie podpory pre jeho návrh a ja mu vyhoviem.

Budeme proti, Martin Glváč (51), Smer

Máme budúci týždeň sedenie medzi predsedami a podpredsedami poslaneckých klubov a k programu sa vyjadríme až potom. Myslím, že je to zase to isté, iba boli vychytané nejaké muchy. Ale takto sa takýto zákon neprijíma. Vzhľadom na navrhovateľov vám viem povedať, že určite budeme proti, aj keby sme s návrhom obsahovo súhlasili.

Nie je na to dôvod, Natália Blahová (44), SaS

Určite nechceme zasahovať do momentálnej legislatívy. Nie je na to spoločenská objednávka ani objektívny dôvod, interrupcie klesajú po stovkách každý rok, sme na historických minimách. Ak žena ide na interrupciu, je to znamenie, že sa ocitla v mimoriadne ťažkej životnej situácii a je neľudské ešte jej to sťažovať.

Vyvolávajú emócie, Béla Bugár (60), Most-Híd

Otázka podľa mňa znie úplne inak. Mali by sme sa zamyslieť nad tým, či je šťastné, ak sa predstavitelia ďalších strán opakovane dajú vyprovokovať populistickou aktivitou ĽSNS, ktorá svojimi návrhmi sleduje jediný cieľ: vyvolať emócie v spoločnosti počas kampane pred dôležitými voľbami, ktoré nás v nadchádzajúcich mesiacoch čakajú. Most-Híd je zásadne proti účelovému nastoľovaniu takých tém, ktoré sú pre spoločnosť zvlášť citlivé.

Je to na poslancoch, Boris Kollár (53), Sme rodina

Osobne som principiálne proti potratom. Ale keď sa ma spýtate, ako hlasovať, budem hlasovať za to, aby o tom rozhodovala žena. Musím však upozorniť, že u nás v klube sme si od začiatku k niektorým etickým otázkam povedali, že budeme mať voľné hlasovanie, je na každom poslancovi u nás, ako sa s tým vyrovná.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, dcy, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Neobyčajná záchrana: Muži si v priehrade všimli uviaznuté zviera. S týmto však nerátali
Muži si v priehrade všimli uviaznutého psíka: Keď podišli bližšie, nastalo prekvapenie! Ako mu pomohli?
Dnešní zlodeji sú veľmi kreatívni.
Zlodej našiel vynaliezavý spôsob, ako kradnúť: Bizarnosť zachytila kamera!
 Americký minister obrany Lloyd Austin
Amerika pozastavila dodávku bômb: Vážne obavy! Čo sa deje?
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár.
Blanár odišiel na pracovnú cestu na Cyprus: S kým sa tam stretne?
(ilustračné foto).
Počasie sa bude opäť blázniť: Čakajú Slovensko znova mrazy?!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom
Britský minister zahraničných vecí James Cleverly.
Británia vyhostí ruského úradníka: Tvrdí, že je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky
Kto mu dal vodičák? Šofér chcel obehnúť auto sprava, no doplatil na to. Mal šťastie, že prežil
Vodič sa chcel vyhnúť kolóne nevyberaným spôsobom: Uvidíte, ako skončil, nebudete ho ľutovať!
Milan Majerský - predseda KDH
Majerský ku Dňu víťazstva nad fašizmom: Násilie a nenávisť mať v našej spoločnosti miesto
Ray Houghton
Foto
65-ročný kulturista si nechal potetovať celé svoje telo: Nechal si začierniť aj ... Penis?!
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová.
Švédska aktivistkaThunbergová má opäť opletačky s políciou: Čoho sa tentokrát dopustila?
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Hrozivá správa od Svetovej zdravotníckej organizácie: Nemocnice v Pásme Gazy majú palivo len na tri dni